buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:25/41)

Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 114

mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju farsz: pęczek botwinki pół małej czerwonej cebuli ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku   dodatkowo: 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości świeży koperek Farsz można przygotować sobie dzień

Mienta blog
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 143

Składniki. 40 dag mięso mielone wieprzowe 1 jajko 5 dag ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1

Kulinarny karnet Christophera
barszcz ukrainski postny 316

gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Botwinka 142

marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 5 ziemniaków 3-4 buraki ( ugotowane obrane i starte na dużych oczkach tarki) 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka kopru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 duża gałązka lubczyku 2 kostki rosołowe lub warzywne 2 łyżki octu 3 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania:  1. Zagotować 4 litry wody

A Ty Smakuj Mnie
Chrzan tarty 140

ściemniał Ja lubię chrzan niezbyt ostry dlatego dodaję do niego gęstą śmietanę, odrobinę cukru i znów ucieram Przechowuję go w szczelnym słoiczku, jest o wiele intensywniejszy niż ten kupny :) i ZDROWSZY Uwielbiam do wędliny, ale również do jaj i ryb A dodane parę łyżeczek chrzanu do utartego czerwonego buraka czynią go o wiele smaczniejszym, no i mamy ćwikłę :) Warto mając

Proste Potrawy
Bagietki zapiekanki z jajem 175

letniej wody Dodatki: 1 burak pieczony 4 parówki małe 4 jajka 7 oliwek zielonych 1/2 papryki zielonej 1 garść rukoli 4 pomidorki koktajlowe oliwa z pomidorów suszonych czosnek z pomidorów suszonych zioła prowansalskie natka pietruszki pieprz Ciasto: Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam(...)stopni i piekę jeszcze około 15 minut aż zrobią się rumiane Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut,  temp

wesoła kuchnia
botwinka 137

składniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka śledziowa z burakiem 109

twardo i pokroić w kostkę, ogórki i jabłko również. Buraka ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie wymieszać. W oryginale jest szynka gotowana pokrojona w kostkę, ale nie jest to konieczne. To już zależy od Was. Ja osobiście wolę na wigilię bez szynki. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do sałatki. Wstawić do lodówki, podawać

Kuchnia Pokoleń
Przepiśniki idą do.... 166

tego, że bazą stał się barszcz czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam też niesamowite zdziwienie Pana na bazarze, u którego w ubiegłym roku kupowałam buraki. "Buraki??? Na barszcz wielkanocny??? Co też pani mówi

bistro mama
Zupa buraczkowa z ziemniakami 392

pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól, czarny pieprz śmietana kwaśna 18% lub inna - ilość wedle uznania zielony koperek - opcjonalnie Przygotowanie Wywar na żeberkach wołowych Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Etap II Wybór Ciśnienia Wysokie(...)wskazówek w przepisie Wywar na żeberkach wołowych po ugotowaniu wywaru wyjmij z niego mięso i warzywa, cebulę zostaw warzywa z wywaru pokrój w kostkę i odstaw dodaj pokrojone buraki, 1 łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki

Szybko Szybkowar
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 190

autorka: feri z bloga taste life photograph - smak życie fotografia zupa krem z brokułów autorka: szybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski   Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami(...)Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka

Weekendy w domu i ogrodzie
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

Wyjąć kaczkę z pieca i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby mięso odpoczęło. 2. Topinambur dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle i zalać śmietaną z dodatkiem masła świeżego. Gotować do miękkości. Blenderować na gładkie puree i doprawić do smaku solą. 3. Jarmuż podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą(...)czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki smakowe( szalotka, czosnek, tymianek).  Krem z buraka z kozim serem i chrzanem (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: 600 g buraków, 200 ml wywaru warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko

Plate of Joy
Zupa buraczkowa 134

ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy z tarkowane buraki, ziemniaki, seler, pokrojone w średnią kostkę, a marchewkę, korzeń pietruszki w krążki. Zalewamy wodą tak, by ledwo przykrywała warzywa.W rzucić kostki rosołowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem polewamy odrobiną śmietany i posypujemy natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci się

Smaczne Potrawy
BARSZCZ UKRAIŃSKI 117

SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi

Kulinarne Fantazje Marioli