zmielona sól i pieprz - do smaku Dodatkowo: 1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak(...)Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej i kremowej konsystencji. Kilka łyżek zblendowanej zupy odlewamy do kubka, dodajemy śmietanę lub jogurt i dokładnie mieszamy, aż do zaniku grudek i odlewamy z powrotem do reszty, dodajemy przyprawy i finalnie mieszamy. Upieczonego buraka wyjmujemy z naczynia i wraz z sokiem przekładamy do głębokiej i wąskiej miski i blendujemy
Symfonia Smakówpotrzeba sok wyciśnięty, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana słodka, 1/2 łyżeczki soda oczyszczona na placki z użyciem buraka zainspirował mnie przepis u: http://majaskorupska.blogspot.com/ moja innowacja przepisu jest taka, że wypróbowałam pozostałości po wyciśnięciu soku w sokowirówce i zrobiłam je wg swojego smaku suchy miąższ z buraków, marchwi, jabłek wymieszać z jajkami, pieprzem, przyprawą kucharka do masy(...)próbę, czy jest odpowiednia ilość mąki na gorącym oleju smażyć placki z obu stron placki są smaczne dla amatorów tak połączonych warzyw z jabłkiem i bardzo smakują ze śmietaną lub jogurtem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOstatnio proponowałam krokiety, a dziś będzie barszcz. Taki właśnie do krokietów, ale niekoniecznie... Nadaje się też do uszek, a doprawiony lekko śmietaną sprawdzi się z ziemniakami i jajami na twardo :-) Barszcz czerwony BARSZCZ CZERWONY 1 kg buraków 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 0,5 l bulionu lub 1 kostka rosołowa szczypta cukru szczypta kwasku(...)Wszystko razem gotujemy przez około 30 minut (aż buraki będą miękkie). Na koniec doprawiamy niewielką ilością cukru (jeśli buraki nie są słodkie) i kwasku cytrynowego (aby zachować ładny kolor barszczu). Podajemy czysty (na przykład do krokietów) lub zaprawiony śmietaną. Barszcz czerwony SMACZNEGO
peggiwkuchniziemniaki olej do smażenia śmietana 100g sera pleśniowego domowej roboty ketchup sól, pieprz Przed przygotowaniem burgerów, buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy i delikatnie pieprzymy Mięso dzielimy na trzy porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę(...)Bułka, rukola, ogórek, pomidor, mięso, trochę sera i znów bułka. Czy można życzyć sobie czegoś więcej? Burgery podawajcie z domowej roboty ketchupem lub prostym sosem który powstanie z wymieszania śmietany i rozgniecionego sera pleśniowego. Świetnie sprawdzą się również jako dip do frytek. Smacznego! ------------------------------------------------- Kochani, ten przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez sklep E-Gustus. Będę Wam bardzo wdzięczna jeśli
Okolice Palnikafraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami
Gotowanie jest łatweprzystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka, no trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki
SzczyptaSmaQGravlax. Brzmi dziwacznie. Gravlax oznacza łososia zamarynowanego w soli, koperku, burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego ( gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka dni. Gravlax może być przyrządzony tylko ze świeżego łososia (używanie tej nazwy dla ryb wędzonych, które można znaleźć w sprzedaży) jest nadużyciem. Prawdą jest natomiast, że gravlax zamarynowany rzeczywiście smakuje jak delikatnie wędzony(...)koperku, Jamie Oliver podaje np. że garść, u mnie poszedł cały duży pęczek – skórka otarta z pomarańczy – 4-5 łyżek kwaśnej śmietany (18%) – 2 łyżeczki chrzanu ostrego – 250-300 g startych buraków (nie mogą być marynowane) – 3 – 4 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy
Pociąg Do Kuchniziemniaki 4 marchewki 4 jabłka 1 seler 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 słoik grzybów marynowanych sok z cytryny Sos: 2 szklanki śmietany 18 % 1,2 słoika musztardy rosyjskiej sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy(...)również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.Na końcu dodajemy śledzie i ziemniaki,delikatnie mieszamy. Sałatka najlepiej jak postoi dzień ,wtedy wszystkie smaki się
Bajeczna Kuchniaziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta
Weekendy w domu i ogrodziewystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Zagotować, zszumowaną wodę zlać(...)pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek, zabielić śmietaną i doprawić
Di gotujebiała część) Sos: 100 ml śmietany 5-6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku pieprz Dodatkowo: sól Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem. (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.) Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego pieprzu. Następnie śledzie (*) pokroić w większą kostkę, pora w cienkie pół talarki, a buraki zetrzeć na tarce
Di gotujechrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3. Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.5. Sałatkę schładzamy przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniprostu przepyszne! Sami musicie spróbować... Składniki: Tartaletki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Nadzienie 1-2 buraki czerwone 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 op. sera feta(...)jajka 1/2 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek
Kuchnia MagdaLenyjeszcze lepszy humor SKŁADNIKI 4 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula por (ok. 10 cm) 1 puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Mięso umyć(...)buraki i te pozostawione w połówkach wrzucić do bulionu i gotować ok. 30 min (w razie potrzeby dolać wody). Wyjąć pora, selera, cebulę i pietruszkę. Dodać podgotowane ziemniaki i białą fasolę. Wszystko zagotować doprawiając sokiem z cytryny, który sprawi, że zupa będzie miała piękny kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki, a gdy zupa lekko przestygnie połączyć w szklance śmietanę
zabawa smakiempietruszka1 cebula2-3 ząbki czosnku ocet do smaku1/2 łyżeczki kminku 2-3 łyżki śmietany 18%siekany świeży kopereksól, pieprzSposób wykonania:1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem(...)takiej ilości, by woda pokryła buraki.3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku
Kuchnia domowa Ani