burak - 4917 przepisów (strona:243/328)

Piekielny Ryż 174

Zapraszam do wypróbowanie pysznego Przepisu na Piekielny Ryż. Mega smaczne urozmaicenie Twojej Diety . Polecam Pan Sylwetka :) - SKŁAD - ✔ 300 g Ryżu ✔ 550 ml Wody ✔ 100 g Buraków ✔ 5 g Ostrej Papryki ✔ Sól - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1071 Węglowodany 237 g Białko 23,7 g Tłuszcze 2,7 g ZOBACZ PRZEPIS

Sylwetka Od Kuchni
Wegańskie burgery z buraków 101

kojarzy się weganizm sprzed kilku lat. Te potrawy wyglądają naprawdę smakowicie i zachęcająco, nawet dla mięsożerców. Moja pierwsza próba wypadła tak udanie, że postanowiłam podzielić się wrażeniami :) Burgery z buraka - brzmi dziwnie? Zapewniam, że pozytywnie zaskoczy Was ten smak. Cała masa pysznych i zdrowych dodatków sprawia, że taki obiad jest nie tylko pożywną ale i zdrową strawą dla organizmu

Milion Smaków
Szybkie pesto z pieczonej dyni 161

zrobić ze wszystkiego i to jest pięknie. Owszem, ktoś może się upierać, że pesto jest tylko bazyliowe, ale równie dobrze hummus może być tylko z ciecierzycy bez dodatków typu burak, dynia. Moim zdaniem, o to chodzi, żeby dać się ponieść w kuchni i tworzyć coraz to nowe połączenia i smaki. Dlatego przedstawiałam Wam już standardowe pesto alla genovese , czyli pesto

Be Fit Be Strong
Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis 172

ziela, listek laurowy oraz łyżkę kminku. Zalewamy zalewą. Podgotowaną cebulę z zalewy kroimy na szersze paski i po kawałeczku dodajemy do każdego słoika. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut. Buraki są przepyszne, polecam je 100 % Basia

Basia w kuchni
Pudding chia z owocami 161

śniadanie. Wykorzystujemy owoce sezonowe, ten akurat pudding przygotowałam jak były jeszcze porzeczki i poziomki, teraz można wykorzystać maliny czy jeżyny. Można też pudding barwić rozpuszczonym kakao, kawą, sokiem z buraków, kurkumą, czy barwnikami spożywczymi, doprawiać cukrem lub ekstraktem waniliowym, cynamonem, syropem smakowym. Świetnie smakuje też ze świeżymi owocami. Pudding chia z owocami: dla 2 osób 3 łyżeczki nasion chia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad... 195

łopatka bez kości 50 dag/mielona, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki SURÓWKA: buraki 1/2 kg, cukier 3/4 łyżeczki, sok z cytryny - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki DODATKI: cebula 4 średnie, cukier 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg/t

W Mojej Kuchni Lubię
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 170

sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz

Karo in the Kitchen
Włochy: Gnocchi 156

różnice, jak z kwadratem i prostokątem. Główna różnica polega na tym, że gnocchi można przyrządzić także z puree z warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który wybrałam) poprzez pesto, aż po funghi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierwsze "dania" 140

minut, żeby się ugotować do miękkości (przypominam, dla niemowlaka pierwsze warzywa powinny dać się rozgnieść językiem o podniebienie), brokułowi i kalafiorowi wystarczy tylko 20 minut, a burak potrzebuje niebotycznie dużo czasu, bo gotuje się bez mała godzinę, żeby był w miarę miękki, a i tak nie da się rozgnieść o podniebienie, więc to warzywo dla odważnych (można ewentualnie ugotować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Daktylowa nutella 154

morzem śródziemnym jest to roślina pastewna, której owoce zawierające 50% cukrów przez długi czas był głównych źródłem cukru w tamtym regionie, poszła w zapomnienie od czasu upowszechnienia się buraków i trzciny cukrowej. I to jest bardzo przyjemna wiadomość, ponieważ karob w smaku przypomina osłodzone kakao! Jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu, jest hipoalergiczny i nie zawiera kofeiny, co w przypadku diety

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 193

karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się zwodnicze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kotlety jaglano-kalafiorowe z chili 164

rękoma formować z masy kotlety (mi wyszło 9). Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką o wyrazistym smaku, np. z sałatką z buraków lub chutneyem. ------------ Podobne: Placki jaglano-ziemniaczane z farszem Kotlety jaglano-selerowe Pulpety z dyni i ciecierzycy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos z cukinii na zimę, do mięs i makaronów. 1959

łyżki octu 2/3 szklanki cukru około 1 szklanka przegotowanej wody. Wykonanie: Cukinię obrać ze skórki, wydrylować, pokroić na mniejsze kawałki i poszatkować na tarce o średnich oczkach - jak do buraków. Jak ktoś ma elektryczną szatkownicę, to potrwa to zaledwie chwilkę. Można też pokroić w drobniutką kostkę, będzie to szybsze rozwiązanie od ręcznego szatkowania. Do dużego garnka wlać wodę, tyle

Poezja Smaków - blog kulinarny
Botwinka z ziemniakami i jajkiem 148

zapomina. Lubicie? Składniki: Dla 4 osób: 70 dkg mięsnych żeberek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 8 ziemniaków 3 pęczki botwinki 1 burak ćwikłowy duży 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Letni obiad - jajko, fasolka i sałatka z botwinką 150

cienkie plasterki. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy. 3. Na drugiej patelni dobrze rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, posypujemy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania