Składniki: wywar warzywny 3 buraki 1 łyżka octu winnego 1 puszka czerwonej fasoli mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojone w słupki i ugotowane b uraki , gotujemy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy przez kolejne 5 min i dodajemy mleczko kokosowe . Przed podaniem posypujemy natk
Łycha smakówbędą miękkie). Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu, następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez
Łycha smakówszklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych garść uprażonych pestek słonecznika garść kiełek na patelnię 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Kiełki podprażamy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną, dekorujemy pomidorkami, kiełkami i słonecznikiem
Łycha smakówJedne z najsmaczniejszych kotletów, które robiłam to z buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru
Łycha smakówząbki czosnku 4 łyżki parmezanu z migdałów (przepis znajdziesz tutaj ) 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz, sól Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy i odkrawamy bulwy buraka, dodajemy oliwę i rozdrabniamy za pomocą blendera, aż składniki się dobrze posiekają. Następnie dodajemy, czosnek, pieprz, sól i dalej miksujemy. Pesto mieszamy z parmezanem z migdałów. Jeżeli jest potrzeba możemy
Łycha smakówjedną, jaki i drugą uczelnię, więc muszę wykorzystać go na maksa. W związku z tym, dzisiaj szybki pościk i zabieram się do roboty. Pokazywałam już hummus z pieczonymi burakami oraz hummus z pieczoną dynią , więc czas na podstawową, klasyczną wersję. Możecie posłużyć się ciecierzycą z puszki, ale uwierzcie mi - to nie będzie to samo. :) Składniki: - 200g suchej cieciorki (ponad
Be Fit Be Strongdanie. "Warzywo" jest pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć i smakowitych przepisów. Dominika Wójciak zaprasza na potrawy wegetariańskie i wegańskie stosując podział na gatunki warzyw. Znajdziemy tu dział poświęcony burakom, marchwi, kapuście, cukinii, ziemniakom, bobowi, kalafiorowi, fasoli i dyni a także rabarbarowi. Nie są to tylko potrawy wytrawne ale również ciasta i desery. Zdjęcia mówią "Zjedz mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypopularnym warzywem, dlatego bardzo zdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Autorem przepisu jest niezrównany Yotam Ottolenghi, więc może właśnie dlatego? :) 1. Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym Bardzo się cieszę, że najpopularniejszym przepisem 2015 roku okazała się właśnie ta sałatka, ponieważ wprost ją uwielbiam! Już chyba nawet nie zliczę, ile razy
Chilli Czosnek i Oliwachia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniaananasem Salsa z mango i chili Mini-calzone z kabanosami Sałatka z tuńczykiem na krakersach Kotlety mielone inaczej czyli greckie kebabiki na patyku QUICHE LORRAINE inaczej Carpaccio z buraków Paszteciki z ciasta francuskiego Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, szynką i świeżym ogórkiem Skrzydełka w miodzie Chipsy z batatów Nalewka z malin - malinówka
Atlas SmakówSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 1 mała, buraki 1 mały, natka pietruszki 1/2 pęczka, Chrzan śmietankowy Smak 4 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżki matiasy pokroić na ok. 2 cm paski i zalać zimną wodą na 30 minut, wodę wylać, wlać nową i moczyć okoły godziny, matiasy wylać
W Mojej Kuchni Lubiępierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche, ale z czasem nabiera pożadanej masy, zalecam
Przepysznik - BLW i nie tylkomierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły się suszone pomidory, ale można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą
Mieszam w Garnkumarynowanego imbiru, 1 cebula czerwona, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika, pieprz czarny grubo mielony do smaku. Do podania: marynowany młody imbir, grzyby shimeji, natka pietruszki, kiszone buraki (u nas odmiana Chioggia), Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja. Cebulę
SzczyptaSmaQlubią zieleninę i nie do końca zdają sobie sprawę jak ją podawać, by zjeść ze smakiem. W książce znajdziemy porównanie wartości odżywczych jakie znajdziemy w korzeniach i w liściach buraków, pietruszki oraz rzepy. Niektóre wyniki są naprawdę zaskakujące! Historie opisywane prze osoby, które wybrały "zielony tryb życia" są bardzo różne. Niektórzy zauważają u siebie poprawę w samopoczuciu inni w wyglądzie
Z miłości do słodkości