znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać w domu i to bez kiełkownicy. Wystarczy większy słoik, gaza, gumka recepturka i ...systematyczność nawadniania. Kiełki wsypujemy do słoika, zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Kolejnego dnia
kolorowotorcikowogładko, rozlać do szklanek i delektować się smakiem pysznego domowego warzywnego koktajlu. Polecam też: Koktajl z kiwi (shake z kiwi) Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango dietetyczny koktajl z buraka Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem The post kefir Veggie ogórkowo-czosnkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw. Padaliśmy go z łososiem z patelni i blanszowaną zieleniną - cykorią włoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym. Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Ryż pomidorowy 150 ml ryżu basmati 250 ml soku pomidorowego 6 pomidorów suszonych z oleju, posiekane 1/2 chilli bez pestek, posiekana
SzczyptaSmaQTaki kulinarny psikus. Pomysł na „polski kawior” podsunęła mi znajoma. Składniki 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 kiełbaska śląska 1 torebka kaszy jaglanej 1-2 buraki 1 łyżeczka koncentratu czosnkowego firmy Proeco Polska sól 1. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki, … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmak bardzo przypadł mi do gustu, a co więcej czerwony buraczkowy kolor sprawia, że pięknie prezentują się na stole :) Składniki: 18 jajek przepiórczych 4 łyżki suszonych buraków 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki octu winnego 1/4 szklanki cukru łyżeczka soli 2 liście laurowe 4 goździki Przygotowanie: Buraczki zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z liśćmi laurowymi, goździkami i solą
Taste TherapyUważam, że większa moc jest tu tylko dzięki opcji blendera, bo jeśli chodzi o samą sokowirówkę to 650W spokojnie dawało radę zarówno z selerem naciowym, porzeczkami czy twardym burakiem. Tu przyznam, że Juicer pracuje odrobinę głośniej od modelu Aura. Najgłośniej pracuje z wyciskarką do cytrusów. Osobiście nie ma to dla mnie znaczenia, bo przygotowanie soku to praktycznie max 3 minuty
Blondynka Gotujesię sprawdza jako dodatek do wyciskanych soków i przecierów – do przecieru należy fenkuł blanszować przez ok. 2 minuty w gorącej wodzie. Pasuje do soków warzywnych – z marchewką, burakiem, imbirem, a także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej
Kucharzycaoczyszczoną, ciecierzycy nie sól w trakcie gotowania- posolisz w trakcie blendowania, koniecznie dodaj czosnek- ale nie za dużo. Wariacji na temat hummusu jest tyle co kucharzy, możesz dodać pieczonego buraka, dynię, pietruszkę, kolendrę, ja postawiłam dziś na klasyczny hummus, bez dodatków. SKŁADNIKI: - szklanka ciecierzycy - płaska łyżeczka sody oczyszczonej - sól do smaku - lodowata woda - 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - pół
Kuchnia bezglutenowa Loliktórą śmiało można podać na Wielkanocny stół, bo zawiera buraczki, chrzan i szynkę. A dodatek żurawiny nadaje jej słodyczy. Składniki: 2/3 szklanki ryżu 3 grube plastry szynki słoiczek marynowanych buraków (kulek) 80 g suszonej żurawiny 3 łyżki łagodnego chrzanu (dałam żurawinowy) 3 łyżki majonezu sól i pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Odcedzić. Szynkę i buraczki pokroić
Czerwień i błękitnajzdrowszy, to dla mnie szpinak surowy. Podstawa np. takiej szybkiej sałatki. Jedzmy szpinak na zdrowie! :) Składniki: - świeży szpinak (ilość wedle uznania, u mnie pół paczki) - 1 duży parowany burak - garść posiekanych orzechów nerkowca sos: - 2 łyżki oleju - 1 łyżka syropu z agawy - 1 łyżka soku z cytryny - sól do smaku
Smakuje zdrowocienką skarpetkę. Ciasno zawiązujemy. Gotujemy 20-30 minut w wodzie z barwnikiem i dodatkiem octu. Jajka można też barwić łupinami z cebuli lub innymi naturalnymi barwnikami jak sok z buraka czy czerwona kapusta. Krok 3. Po ugotowaniu studzimy, a następnie rozcinamy skarpetkę i zdejmujemy liść. Krok 4. Na koniec smarujemy jajko olejem, żeby ładnie się błyszczało. Odstawiamy do wyschnięcia
Czerwona Porzeczkaobowiązkowo serwuje się chleb. Dochodzimy tutaj również do tematu barszczu białego . Co to takiego jest? Jak podają mądre słowniki, barszcz to zupa powstała na zakwasie z warzyw (kapusta, ogórki, buraki). I tak np mamy barszcz czerwony. Barszcz biały, robiony jest na wywarze często tylko z włoszczyzny, a na koniec zakwaszamy go właśnie kwasem z ogórków lub kapusty, podczas gdy żur
Mieszam w Garnkusera Lazur Pasta jajeczno-serowo-oliwkowa w rulonach z szynki Jajka sadzone w papryce Awokado z sałatką wiosenną Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem Sałatka z buraków po ukraińsku Wiosenna sałatka z szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa
Czerwień i błękitkażdy barwnik jest trwały, ale jajka marmurkowe też wyszły ładne, a dodatkowo są naturalne :) Przygotowanie: - Brązowe jajka - z liści cebuli oraz szyszek leszczyny - Czerwone jajka - wywar z buraków - Zielone jajka - młoda trawa - Niebieskie jajka - liście czerwonej kapusty - Żółte jajka - wywar z rumianku Jajka powstały na wsi gdzie dostęp do natury bliski
Łycha smakówkwiaty przygotujecie możecie je umieścić na torcie weselnym wiejski ogród! Alan Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie
Plate of Joy