burak - 4917 przepisów (strona:224/328)

Pieczone warzywa korzeniowe 213

sera koziego - ser podkręci smak pieczonych warzyw i bardzo fajnie zaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu 3 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka sproszkowanego

sierotka maRysia w kuchni
Pstrąg gotowany podany z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym 151

roztopić cukier i dodać do karmelu połówki oczyszczonych porów. Smażyć przez 2 minuty mieszając. Pstrągi podawać z plackami z cukinii, karmelizowanymi porami i polane sosem maślanym. Danie udekorować plastrami buraka i kalarepy. Zamiast porów można wykorzystać fasolkę szparagową

Kuchnia Bon Appetit
Dorsz w ziołach z folii 184

naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana, a drugi talerz to ryba z burakami i ziemniakami :) Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Recenzja książki Lidl Kuchnia Polska wg. Karola Okrasy. 162

smaki prowadzi nas Karol Okrasa znawca, koneser i wielki propagator rodzimych kulinariów. Myślę że wszystkim miłośnikom gotowania książka przypadnie do gustu :)  W książce znajdziecie wspaniałe przepisy z kapusty, buraków, ryb leśnych skarbów a nawet królika.Dania mięsne i przepisy tradycyjne na święta. Książka jest w pięknej oprawie z kolorowymi zdjęciami. Jeśli jesteście zainteresowani nabyciem tej książki to podpowiadam

Sama słodycz i szczypta chili
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 145

zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony czysty na zakwasie buraczanym 336

Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Gołąbki w kapuście kiszonej 140

Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.  Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje

królestwo garów
Just Nicole: La Veganista. Wypieki. RECENZJA + KONKURS 201

Znajdziecie tu przepis na pizzę, chleb czy też quiche. Na mojej liście do zrobienia znajduje się tarta flambee z sosem paprykowym, tarta z nadzieniem migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just udowadnia, że bez dodatku mleka, jajek i masła można wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Przepisy nie są skomplikowane, składniki łatwo dostępne a wypieki łatwe do przygotowania

Moja pasja smaku
Buraczki konserwowe 178

lekko winny smak.  Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi.    ok. 3 kg buraków zalewa: 1 litr wody 3/4 szkl. octu 10% 1,5 łyżki soli 3/4 szkl. cukru 125 ml oleju rzepakowego Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki

Kolorowa kuchnia Elki
Polski przewodnik Paleo - recenzja 130

odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone takimi zdjęciami, że aż ślinka cieknie, ja nabrałam smaku na kilka z nich, a póki co przygotowałam krem z buraków na który przepis znajdziecie w kolejnym wpisie (klik). .   Podsumowując po lekturze jestem książką absolutnie zachwycona, zarówno częścią teoretyczną jak i smakowicie się zapowiadającymi przepisami, zwłaszcza, że autorki bazują

Cynamonowe szczęście
SOK SZCZEGÓLNIE POLECANY KOBIETOM W CIĄŻY LUB PLANUJĄCYM CIĄŻĘ. BOMBA FOLIANOWA! 111

mamy prawdziwą bombę witaminową. Pijcie Kochane na zdrowie! To lepsze, zdrowsze, smaczniejsze i przyjemniejsze niż łykanie chemicznych tabletek.  Składniki na 0,5 litra soku: liście z 4 młodych buraków, 3 marchewki, 2 jabłka, garść natki pietruszki. Wykonanie: Warzywa i owoce przeciskamy w wyciskarce (najlepiej zacząć od zieleniny). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZIEMNIAKI PIECZONE Z MARCHEWKĄ I BURAKAMI 150

kawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem

słodki bratek
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

często idzie w parze lub jest skutkiem ubocznym niewłasciwej diety zbyt bogatej w tłuszcze zwierzęce (mięso, masło), oczyszczone, szybko przyswajalne cukry, alkohol, nikotynę, środki pobudzające, glutaminian, owoce morza, buraki. Czynnikiem dodatkowo pogarszającym sytuację jest nadmierna konsumpcja soli, często idąca w parze z niedoborem takich składników jak magnez, potas, wapn i inne pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej solić

MODA NA BIO
Pasta kanapkowa na różowo z quinoy, fasoli i buraczków 137

Banalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku  cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki

Quinoa Raz!
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 169

kozery studiowała na ASP). Roślinne przepisy pomagają nam zostać królowymi poranka przy śniadaniu, zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną. Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek , sycące zupy, warzywne burgery i pasztety . Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania