Najsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak również z uszkami z kapustą i grzybami nie tylko w Wigilię. W filiżance można go podawać do pasztecików i krokietów. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneKiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje
królestwo garówZnajdziecie tu przepis na pizzę, chleb czy też quiche. Na mojej liście do zrobienia znajduje się tarta flambee z sosem paprykowym, tarta z nadzieniem migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just udowadnia, że bez dodatku mleka, jajek i masła można wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Przepisy nie są skomplikowane, składniki łatwo dostępne a wypieki łatwe do przygotowania
Moja pasja smakulekko winny smak. Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi. ok. 3 kg buraków zalewa: 1 litr wody 3/4 szkl. octu 10% 1,5 łyżki soli 3/4 szkl. cukru 125 ml oleju rzepakowego Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki
Kolorowa kuchnia Elkiodważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone takimi zdjęciami, że aż ślinka cieknie, ja nabrałam smaku na kilka z nich, a póki co przygotowałam krem z buraków na który przepis znajdziecie w kolejnym wpisie (klik). . Podsumowując po lekturze jestem książką absolutnie zachwycona, zarówno częścią teoretyczną jak i smakowicie się zapowiadającymi przepisami, zwłaszcza, że autorki bazują
Cynamonowe szczęściemamy prawdziwą bombę witaminową. Pijcie Kochane na zdrowie! To lepsze, zdrowsze, smaczniejsze i przyjemniejsze niż łykanie chemicznych tabletek. Składniki na 0,5 litra soku: liście z 4 młodych buraków, 3 marchewki, 2 jabłka, garść natki pietruszki. Wykonanie: Warzywa i owoce przeciskamy w wyciskarce (najlepiej zacząć od zieleniny). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiukawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem
słodki bratekczęsto idzie w parze lub jest skutkiem ubocznym niewłasciwej diety zbyt bogatej w tłuszcze zwierzęce (mięso, masło), oczyszczone, szybko przyswajalne cukry, alkohol, nikotynę, środki pobudzające, glutaminian, owoce morza, buraki. Czynnikiem dodatkowo pogarszającym sytuację jest nadmierna konsumpcja soli, często idąca w parze z niedoborem takich składników jak magnez, potas, wapn i inne pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej solić
MODA NA BIOBanalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Quinoa Raz!kozery studiowała na ASP). Roślinne przepisy pomagają nam zostać królowymi poranka przy śniadaniu, zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną. Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek , sycące zupy, warzywne burgery i pasztety . Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko
Ugotowane pozamiatanestraciłam zbędny tłuszczyk. Ja na pewno wypróbuję kostki z kaszy manny z pietruszką, bo urzekły mnie swą prostotą i apetycznym wyglądem. Nabrałam także wielkiej ochoty na krem z pieczonych buraków z pomarańczą, bo bardzo mnie takie połączenie smaków zaintrygowało i zaciekawiło. Książka napisana z pasją i to się czuje w każdym słowie, w każdej dobrej radzie. Ja poczułam
Cynamonowe szczęściechcesz tylko przykryć „części stałe”. Zostaw na małym ogniu – niech się gotuje. Dynia, a przynajmniej ta, którą miałem, robi się miękka w zawrotnym tempie (porównuję do buraków/marchewki). Gdy będziesz mógł ją bezszmerowo przekroić drewnianą łopatką, zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładki krem. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleczko kokosowe. Rób to delikatnie
manslogblogniekoniecznie musi być dla nas zdrowe . Dlatego też dobrze wiedzieć, jak za pomocą naturalnych składników można przygotować różnokolorowe pisanki. Chyba każdy słyszał o ‘kąpieli’ w łupinach cebuli czy burakach. Podpowiem, w czym warto „zanurzyć” jajko, aby uzyskało pożądany kolor. KOLOR ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy
Gotuję Testujęjuż naprawdę ostatni dzwonek. Sztuczną choinkę warto znieść ze strychu, umyć i oczywiście ubrać. W kuchni coraz więcej pracy, a coraz mniej czasu. Sprawdź zakwas z buraków. Jeśli jest pleśń, zrób go znów. Kup ostatnie produkty, które będziesz potrzebować do przygotowania ciast i dań. Na dzień przed Wigilią przygotuj karpia w galarecie. Warto zaopatrzyć się też w karpia, jeśli
Gotuję Testujęprofilaktyczny przy cukrzycy typu II. Dzięki unikatowej technologii syntezowania naturalnego kwasu bursztynowego jego przyswajalność wzrosła z 15 % do 90%. W 20ml Alfa Aktiv znajduje się około 10mg tego kwasu. BURAK CUKROWY - pozyskiwany z niego w 100% syrop glukozowo-fruktozowy nie przejawia negatywnych właściwości jak typowy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskany z kukurydzy i pszenicy. Nadaje on preparatowi dużo łagodniejszy i słodszy
Zdrowie na języku :P