burak - 4917 przepisów (strona:218/328)

Przywrócić zdrowie żywieniem 167

odpornościowe łatwiej dzięki temu wyłapują to, co szkodliwe i wyniszczające. Zasady diety. Co jeść, a czego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 172

szans na to, że uda się uzyskać żywy, malinowy kolor rabarbarowego curdu bez dodatkowego wspomagania. Jeśli macie pod ręką dobry, mocno słodki i rubinowy sok z buraków – zamieńcie 50ml wody podanej w przepisie na curd właśnie na niego. SKŁADNIKI na 2 kruche spody o średnicy 19cm 300g mąki pszennej typ 450, przesianej 150g zimnego masła 82% tłuszczu 90g drobnego cukru

Karo in the Kitchen
ZUPA BOTWINKOWA JAK U BABCI 154

już do Nas na dobre. Jest to świetna zupa dla całej rodziny, lubią ją też dzieci. Zupę robi się bardzo szybko!  SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży pęczek botwinki i buraków  (albo dwa małe) - 2 marchewki - 4 ziemniaki - 1/2 część pora (zielonego) - 2 -3 buraczki - botwinka  - 150 ml śmietanki - 1 pietruszka - 3 litry wody - sól, pieprz, 1 listek laurowy

SMYKWKUCHNI
Łączenie smaków FOODPAIRING 288

uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA KUMIN+MIĘTA WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ+MIÓD ORZECHY

Kuchnia PROzdrowotna
BURACZKI ZASMAŻANE, SMAŻONE Z CEBULKĄ 207

oliwek. Odkąd przetestowałam do nich masło klarowane, nie wyobrażam sobie innych dodatków. Masło klarowane nadaje im super maślanego smaku, są jeszcze lepsze niż były zazwyczaj. Ja używam swoich własnych buraków, które w dużych ilościach wekuję jesienią. Gdy nie macie takowych (buraczki muszą być łagodne, podgrzanie ich wyostrzy jeszcze bardziej ostry smak, dlatego nie wszystkie się nadają) polecam wykorzystać wtedy buraczki

Smaczne Zdrowe
Schab w sosie śmietanowym z winem 195

wydaniu? Musisz wypróbować ten przepis! Schab z winem, śmietaną, rozmarynem i szałwią jest przepyszny! Możesz go podać z kaszą lub ulubioną surówką. U mnie dziś w towarzystwie sałatki z buraka, czarnej komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża

Moja pasja smaku
Surówka z kiszonej kapusty, z burakiem i koperkiem 303

przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki. Dzisiejsza surówka przypomina wyglądem surówkę z kapusty czerwonej . To jednak tylko złudzenie, bo w rzeczywistości starłam do niej zwykłego buraka. Dodał nie tylko koloru, ale też idealnie zgrał się z kiszoną kapustą. Smaczna Pyza poleca tę pyszną i zdrową surówkę. Jedzmy kiszonki na zdrowie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY 184

również Was posiliła.  Taka jest moja propozycja! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z JAJKIEM: - 1 jajko ugotowane na twardo - 1/2 długiego ogórka zielonego, pokrojonego w długie plastry - 1 mały burak w kolorze pomarańczowym - kilka rzodkiewek, pokrojone w plasterki - garść kiełków z rzodkiewki - dwie garście mieszanki sałat - mała garść liści szpinaku - listki bazylii i mięty dressing: - łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku

SMYKWKUCHNI
Makaron tagliatelle z brokułem, serem kozim i orzechami włoskimi 163

Składniki: ∙ makaron tagliatelle (u mnie z burakiem) ∙ brokuł ∙ ser kozi pleśniowy ∙ orzechy włoskie ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Makaron i brokuła gotujemy al dente w osolonej wodzie, orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła, plasterki sera koziego, posypujemy prażonymi orzechami włoskimi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Smacznego

Gocha gotuje!
Smoothie z pieczonym buraczkiem 133

kubkom smakowym ucztę. Zachęcam również do sprawdzenia przepisów na zimne desery, lody i smoothie w książce Jolanty Naklickiej-Kleser. Oto link do książki: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html Składniki: 1 mały burak 1 jabłko 1 banan opcjonalnie miód do smaku Przygotowanie: Dzień wcześniej banan obieramy i kroimy w plasterki a następnie wkładamy do zamrażarki. Następnego dnia rano myjemy buraczka, osuszamy i zawijamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Crispy Natural chrupiące, zdrowe warzywa i owoce 136

Wiecie, że jabłka te nie są obierane ze skórki, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej wit. C Ja najbardziej lubię te z cynamonem, a Wy??? Warzywa: m archewkę, buraka i pomidora jadłam wcześniej, a topinambur pierwszy raz i jestem pod jego ogromnym wrażeniem. Jest super, jak cała reszta :-) Topinambur Brzoskwinia , którą jadłam po raz pierwszy. Super :-) Ananas Dla mnie rewelacja

kruche babeczki
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 193

Kiedy zaczęłam czytać ich 2 tomowe “Jedz i pracuj” okazało się, że jeden zestaw już znam, bo dokładnie taki był na warsztatach. Pamiętam, że robiłam tam pyszne curry z buraków i deser kalu dodol. W tej książce sporo jest dań egzotycznych, bo autorzy wierzą, że dobrze jest wyjść poza swoją sferę kulinarnego komfortu. Potrawy są wege, dostosowane do pór roku

Ugotowane pozamiatane
Grillowany oscypek z burakami 189

naprawdę można je jeść bez jakiejkolwiek obróbki, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi są te, podawane na ciepło . Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na przystawkę z oscypkiem , burakami i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu . Więcej

Okolice Palnika
Buraczki zasmażane z cukinią 129

jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane  cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy Wykonanie: Ugotowane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną

Smak mojej kuchni
Pomysł na… omlet 140

kakao, posiekane orzechy lub łyżkę tartego parmezanu. Można też dodać „proszki” – chlorellę, ostropest, młody jęczmień, acai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie. Startą marchew, buraka, dynię, cukinię – co chcecie. Łączymy wszystkie składniki i już mamy masę, z której będzie nasz omlet. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę oleju, by masa nie przywarła. Zmniejszamy ogień, wylewamy

Kucharzyca