burak - 4917 przepisów (strona:221/328)

Domowa mieszanka suszonych warzyw ("vegeta") 137

Jesień to czas warzyw korzeniowych. Marchew, pietruszka, seler, pasternak, buraki dają nieograniczone możliwości w wymyślaniu prostych, ale jakże smacznych potraw. Zwykłe surówki, kremowe zupy, pure, pieczone lub duszone warzywa... Warto też pomyśleć o nieco innym ich zastosowaniu. Sięgacie czasem po różne mieszanki warzyw typu vegeta? Mnie przeraża skład: wszechobecny glutamian monosodowy oraz inne zupełnie niepotrzebne dodatki, które mają wzmocnić smak

Obiad gotowy
Tort warzywny 116

wykwintne danie. 4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw ok. 200-250 g ziemniak ok. 200-250 g marchewka ok. 200-250 g cukinia ok. 200-250 g burak 3 jajka 4 lekko czubate łyżki mąki gryczanej 100 ml dowolnego mleka 30 g parmezanu 20 g mozzarelli przyprawy: sól, mielone ziele angielskie i korzeń lubczyku, cząber, lubczyk, gałka muszkatołowa

Kucharzyca
Barszcz z krokietami 122

Zajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe

R'n'G Kitchen
SAŁATKA BURACZANA 103

PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę. Całość doprawiam do smaku

JejKuchnia
"Schronisko smaków" Magda Gessler 299

świata i uznała, że będą pasować do polskich Tatr. Przepisy są różnorodne: klasyczna tatrzańska jajecznica, smalec spod Tatr (mój mąż ma zamiar wypróbować ), musztarda ostra jak brzytwa, konfitura z buraków. Znajdziemy też przepis na kwaśnicę z wędzonym żeberkiem, pieczonego pstrąga podanego jak zawsze oraz bardziej nowoczesne przepisy - krewetki z czosnkiem i chilli, podpalane brandy, na grzance, z czerwonym pesto

kruche babeczki
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 112

wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym przepisem już wkrótce. Tymczasem kilka zdjęć poglądowych celem przybliżenia jak cenne, sympatyczne i kształcące były owe warsztaty.  najpierw

Słodki Kompromis
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 172

skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków , oraz z komosy ryżowej   - wszystkie smaczne i zdrowe!  Składniki: ok 15 małych szt Czas przygotowania: 40 min Kotlety 1 średniej wielkości kalafior (ok 1 kg) 1 szklanka

Słodki Kompromis
Piernikowe naleśniki z twarożkiem i prażonymi jabłkami 116

puszyste naleśniki z lekką piernikową nutą. Nadziane kremowym twarożkiem i prażonymi jabłkami z cynamonem . Idealne na zimowe śniadanie :) szklanka mąki owsianej bezglutenowej szklanka soku owocowo-warzywnego (u mnie z buraków i jabłek) 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości 2 jajka łyżka oleju rzepakowego   duże jabłko szara reneta (lub 2 mniejsze) 0/5 łyżeczki cynamonu 6-8 łyżek kremowego naturalnego

Mienta blog
Pieczone bulwy i korzenie z quinoą i orientalną nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 117

warzyw w nietypowych kolorach, ale możecie skorzystać z takich, jakie akurat macie pod ręką.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 brukiew 1 fioletowy ziemniak truflowy 1 żółty burak kilka bulw topinamburu 2 fioletowe marchewki 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego ćwiartka kiszonej cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek  mały pęczek świeżej kolendry łyżka kuminu świeżo zmielony pieprz różowa

Quinoa Raz!
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 119

czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe na polu, to się przynosiło, ale trzeba było uważać, bo jak Cię Niemiec spotkał to miałeś lanie niesamowite. I to się gotowało. To co się z tego zrobiło

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszczyk czerwony wigilijny bez zakwasu 201

nastawiłeś zakwasu na barszcz ? Trudno, już nie zdążysz. Ale zobacz jak możesz przygotować pyszny barszczyk na Wigilię bez wcześniej ukiszonych buraków. Zrobienie barszczu czerwonego bez zakwasu jest proste choć wymaga trochę czasu bo wywar musi naciągnąć. Trzeba nastawić całość najpóźniej po południu dzień przed Wigilią. Ale nie potrzeba do takiego barszczu ani zupy w proszku ani koncentratu z butelki

Smaczna Pyza
Ekologiczna żywność dla dzieci od Sesam Strasse :) 156

zastosowaniu formy literek alfabetu posiada walory edukacyjne :) W ofercie znajduje się także makaron w zwykłej, naturalnej wersji, bez kolorów.  HERBATKA OWOCOWA jabłko * hibiskus * dzika róża * dzika róża * czerwona burak * naturalny aromat * lukrecja * truskawka (1%) * maliny (1%)  Ta herbatka przykuła moją uwagę nie tylko za dobry skład, ale głównie za walory estetyczne :D Muszę napisać, że wydana została fantastycznie

Zdrowie na języku :P
Śledzie z burakami i jabłkiem 172

także raz na jakiś czas kiedy będziemy mieli ochotę na śledzika:) Składniki: 400 g śledzi a la matjas w oleju pokrojonych w kostkę 1 ugotowany lub upieczony burak pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebulka pokrojona w kosteczkę mały pęczek koperku drobno posiekany łyżeczka startej skórki z cytryny

Zasmakuj Kuchni
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 454

świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kapustą i grzybami z nutą lubczyku w cieście z piegami ze szpinaku 169

opadnie to wyjmiemy je z którychś kolorowych smakołyków i będziemy się nimi zajadać. W najbliższych dniach zaprezentuję Wam moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania