burak - 4917 przepisów (strona:239/328)

Frytki z dyni 142

dynia piżmowa, sól i patelnia i rozpalający pieprz Cayenne  do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl połówka dyni piżmowej olej pieprz Cayenne pieprz czarny  kiełki buraka  Dynie obierz i pokrój w paski tak jak na frytki. Polej olejem i płatkami chili.  Grilluj kilka minut ciągle je przewracając. Lekko posól.   Może być dodatkiem

AZgotuj!
Witamy na talerzu. Witaminy i ich właściwości. 185

mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie wątroby,żołądka i jelit Dzienne zapotrzebowanie: 200-400 µg Źródło występowania: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, pomidory, brukselka, soczewica, buraki, żółtko jajka Witamina B12  Właściwości: uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości Dzienne zapotrzebowanie: 1.4- 2.4  µg Źródło występowania: mięso,ryby, skorupiaki, jajka, mleko Witamina C Właściwości: wzmacnia

Fit & Healthy Life
Zupa ze słodkiej kapusty 201

robi się pikantna ze względu na zawartość siarki. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego kopru. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach. --------- Podobne: Kapusta z grochem Fasolowa na buraku Gołąbki wegańskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kilka pomysłów na... 156

się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym   pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy

More food, love and dreams
30 przepisów na listopad 157

soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista

Moja smaczna kuchnia
Różowe płatki kapuściane 191

Surówki Składniki: * 2 kg. Białej kapusty (pokroić na kwadraty lub prostokąty ok. 3*3 cm.) * 2 marchewki (słomka) - ja starłam na tarce o grubych oczkach * 1 duży burak czerwony (słomka)- zrobiłam tak jak wyżej To wszystko wymieszać i włożyć do dużego garnka. Marynata: * 1 l. wody * 150 g. cukru * 2,5 duże łyżki soli * 150 g. oleju * 2 liście laurowe

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 309

przy tym toczą są inspiracją do tworzenia kolejnych smaków i w ten sposób często powstają kolejne dania o podobnym składzie ale innych proporcjach czy dodatkach. Tak właśnie było z burakiem ćwikłowym który nas totalnie zaskoczył... do tej pory kombinuję co by tu jeszcze z niego wymyślić - może tym razem ciasto?! A może pierogi?! Zobaczymy... W mojej głowie od tamtej pory

sierotka maRysia w kuchni
Piknik Smakoszy – spotkanie blogerów nr II 185

razem razem ze mną i moją ekipą obecny był na pikniku Kuchenny Ryś dzięki któremu mam wspaniałe zdjęcia. Jako moje popisowe dania w tym roku wystąpiły: Tartaletki z burakiem ćwikłowym i kozim serem - które niewątpliwie były mistrzem całego stołu i rozeszły się w parę minut Sałatka z tuńczykiem podana w makaronie Conchiglioni tzn dużych muszlach - idealna na przystawkę na ,,jednego

sierotka maRysia w kuchni
EkoBazar - jedyny taki w Lublinie 147

Pani Eugenia Budzyńska, która oprócz świeżutkich warzyw i owoców oferowała bardzo dobre i na dodatek prażone pestki dyni. Dla amatorów miodu oraz soków jabłkowych, z czarnej porzeczki i buraków znajdzie się także co nie co na EkoBazarze. Miodu nie próbowałem ale zakładam, że słodki... natomiast soki... wyśmienite! Naturalnie gęste, a skład? 100% owoców/warzyw i ewentualnie odrobina cukru. Pyszota! Idąc

Right Behind The Kitchen
Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 156

bobu. Przygotowany bób wrzucamy na chwilę na patelnię z roztopionym masłem - tak jak kaszanka ma się tylko podgrzać. Całość jest gotowa do złożenia na talerzu - udekorować możemy paseczkami ugotowanego buraka. Jeśli zdecydowalibyśmy się na opcję w plenerze, wykorzystując tradycyjny grill - paprykę upieczemy bez problemu, przekręcając ją co chwilę nad ogniem, a kaszankę podpieczemy na "wolnym" ogniu gdyż jak wiemy - lubi

Right Behind The Kitchen
Placki z buraków 122

małe buraczki 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 1 szczypta cynamonu (nie co więcej) sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Ugotowane i obrane buraki zmiksować blenderem. Dodać jajko, mąki, wymieszać i doprawić do smaku. Smażyć (na rozgrzanym tłuszczu) pod przykryciem przez około 5 minut, po czym patelnię odkryć, placki przewrócić i zarumienić

Di gotuje
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 196

mojego zachwytu nad koncepcją, zbiór przepisów dość nierówny. Z jednej bowiem strony czuć powiew świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już

Życie zamknięte w smaku
Sałatka rosyjska. Sałatka winegret 349

tego typu daniami bywa każda gospodyni robi ją i doprawia po swojemu więc sałatka rosyjska ma tyle wersji ile przygotowujących. Podstawowe warzywa sałatki rosyjskiej są niezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też

Smaczna Pyza
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 168

puszystą pianę (piana nie musi być sztywna), dodać żółtka i olej  oraz mleko, dokładnie zmiksować. 3. Dodać suche składniki, zmiksować żeby nie było grudek. 4. Dodać starte buraki i wymieszać. 5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 35-45 min (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawać posypane cukrem  pudrem

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania