dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych. Azotyn sodu zapewnia surowemu mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego. Przygotowujemy roztwór wodny soli peklującej . Ja użyłam klasycznej soli peklującej firmy
Karo in the Kitchenburaczki. Część z nich wykorzystałam do ciasta czekoladowego z nutką korzenną. Inspiracją do upieczenia tego ciasta był przepis Doroty . Dzieciaki zjadły, nie podejrzewając nawet, że w cieście są zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka
Czerwień i błękitZapraszam na pyszną letnią zupę, o cudownym kolorze :-) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldpasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi
karmelowyJest jednak prawdziwą „żelazną damą” wśród innych surówek. A żelazo, jak wiadomo szczególnie tym, którzy zmagają się z jego niedoborem, bardzo jest naszemu organizmowi potrzebne. Składniki: - 2 starte surowe buraki - Pęczek posiekanej natki pietruszki - 3 starte białe rzodkiewki (może być też rzepa lub zwykła rzodkiewka) - 1 mała cebula lub ½ większej pokrojona w drobną kostkę - 4 łyżki pestek słonecznika
Smakuje zdrowoniż w czasie gotowania? Szef kuchni Wojtek Lewandowski wprowadził nas w tajniki kuchni północnych Włoch: Piemontu, Lombardii i Friuli. Przygotowałyśmy cztery potrawy: insalata di barbabietile czyli sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi, sandacza po friulijsku (z borowikami i szynką parmeńską), oraz risotto po mediolańsku podane z osso bucco (giczą cielęcą) i gremolatą. Ja oczywiście cieszyłam się
Chilli Czosnek i Oliwakiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz . Będziemy potrzebować : na wywar warzywny : 1500 ml wody 600 g buraków czerwonych marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 120 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki czosnku
Uwaga Babcia Gotujetakie, że raz na jakiś czas jeśli zjemy odrobine nic nam nie będzie. Jeśli natomiast za żadne skarby nie zjecie "tego", zamiast barwników możecie użyć sok chociażby z czerwonego buraka a także sok ze szpinaku. (wtedy kolory będą bledsze) Wybór należy do Was ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.będzie je prowadził przesympatyczny Wojtek Lewandowski Po wstępnych uprzejmościach, powitaniu i oprowadzeniu nas po showroomie przez przedstawicieli marki Gorenje, zabraliśmy się do dzieła. Wspólnymi siłami przygotowaliśmy: sałatkę z pieczonych buraków z serem gorgonzola i orzechami włoskimi, pstraga z grzybami i szynką parmeńską, risotto milanese z szafranem podane z osso-buco z gremolatą cytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste
karmelowysię jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki, kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki .. no i bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka
More food, love and dreamsrewelacja, bardzo dobry smak. Spróbowałam dzisiaj i zamierzam zrobić na wigilię. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, ogórki i jabłko również. Buraka ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko delikatnie wymieszać. W oryginale jest szynka gotowana pokrojona w kostkę, ale nie jest to konieczne. To już zależy
Kuchnia Pokoleńryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź po kaszubsku Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 5 filetów śledziowych 1 duża cebula
Kulinarne przygody Gatityogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek, buraki – tarte buraczki to doskonały dodatek do zimowych obiadów, fasolka szparagowa – świetnie nadaje się jako składnik sałatek do słoików, jabłka, z których można przygotować mus idealny do razowych naleśników, truskawki, maliny
moj przepis na