burak - 4917 przepisów (strona:248/328)

Moje mazowieckie obwarzanki na oleju rzepakowym 127

okno też zupełnie coś innego. Dlatego wiem, że Mazowsze to nie tylko piasek i sosny, ale to także żółto kwitnące pola rzepaku, grójeckie sady jabłkowe, łany pszenicy i zagony buraków cukrowych. Dawniej w buraczanych bruzdach kwitły też maki. Dziś niestety maku już nie można uprawiać, ale nadal jest on nieodłącznym składnikiem polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie święta bez strucli

Wiem co jem
Krem z buraków z gruszką i chrzanem 141

Piękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz czerwony z makaronem - Wygrzebane z archiwum 135

cytrynowy. Oddzielnie ugotowałam makaron, bo nie lubię rozmoczonego w zupie. No i nie trzymałam się ściśle proporcji składników. Zupę gotowałam etapami, tzn. jednego dnia ugotowałam wywar, a drugiego dodałam buraki. Mąż powiedział, że już nigdy więcej nie chce barszczu z ziemniakami :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.972. kwaśśśśnie & (mini) fotorelacja z warsztatów kuchni wegańskiej 123

rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie było carpaccio :) Musze jeszcze powiedzieć jedno - a mianowicie, że zabrałam ze sobą Mamę, której również warsztaty bardzo się podobały a jedzenie smakowało

breakfast of dreams
Pikantna zupa krem z brukwi 144

zeszłym tygodniu wspominałem o fajnym obiedzie, który na mnie czekał jak z pracy wróciłem. Carpaccio z buraków ( przepis tutaj ), pikantna zupa krem z brukwi i spaghetti aglio olio. Jakiś czas temu pisałem też, że postanowiliśmy z Madzia wykorzystać do maksimum wszelkie znane i nieznane nam do tej pory polskie warzywa. I Madzia wyszykuje na bazarach rzeczy typu topinambur, czarna rzepa

Marder&Marder Manufacture
Red Velvet Cake 183

pochodzenia tego ciasta. Najbardziej rozpowszechniona mówi o czasach Wielkiego Kryzysu w Ameryce. Ciężko było wtedy o wszystko, a cukier był zupełnie niedostępnym rarytasem. Do słodzenia używano więc soku z buraków. Który oprócz tego, że był słodki, to przy okazji jeszcze barwił na czerwono. Chociaż prawdopodobnie nie jest to wersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już

Marder&Marder Manufacture
Chłodnik 144

Niedawno pisałem o bigosie z młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam cały rok. Sezon na takie młode buraczki jest bardzo krótki więc łapcie przepis i korzystajcie z niego póki można, następna szansa za rok. Może jeszcze w tym sezonie uda mi się namówić Madzię, żeby

Marder&Marder Manufacture
Detoks - dzień 6 279

konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka

pyszne zdrowości
999. 2 w 1 & Kilka migawek z Poznania. 186

rogala, gdzie po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego.. zgadnijcie co potem zrobiłam.. poleciałam i kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka.. ale nie przez to był taki wyjątkowy.. w środku był "wyposażony" w ser lazur, dżem figowy oraz karmelizowaną cebulką.. bałyśmy się tego połączenia, ale z czystym sercem

More food, love and dreams
Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 162

podobny. Troszkę się przeliczyłam, gdyż mój rabarbar nie miał tak pięknej, czerwonej barwy i dlatego curd z wyglądu przypomina musztardę :P Próbowałam nawet troszkę wzbogacić jego kolor sokiem z buraków, ale na nic się to zdało. Zdecydowanie za to nadrabia smakiem :) Jest pyszny, chociaż mnie osobiście nie powalił na kolana - za to mojego tatę tak - wyjadał łyżeczką ze słoika

My simple kitchen
Kwietniowe migawki 145

Jedna z naszych kolacji - jajka faszerowane w towarzystwie pomidorków koktajlowych i rzodkiewki. 2.Ogarnęła mnie mania wyciskania :) Soków :) Powyżej w akcji stara sokowirówka babci i gotowy soczek z burakiem, jabłkiem i marchewką :) 3. Herbata z cytryną i sokiem z czarnego bzu - walka z pierwszymi objawami przeziębienia. 4. Nowe zasłony do sypialni (pod kolor ścian ) :) 5. A na obiados... pizza

My simple kitchen
Pierogi z botwinką 136

cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania.  2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą i obficie pieprzem

Szefowa kuchni
Detoks - dzień 2 254

zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie  Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo to trwało, czipsy nie wyszły chrupiące, ale i tak zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem, o dziwo, nie byłam

pyszne zdrowości
Tarta z botwinką 150

blogu kontynuuję temat młodych warzyw, wiosna to najlepszy czas, aby się rozkoszować ich smakiem. Na tapecie będzie botwinka. Młode buraczki oczywiście najlepiej smakują w tradycyjnym chłodniku , chodniku z pieczonych buraków czy też chodniku z zakwasem buraczanym . Natomiast  dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką,  z dodatkiem sera feta. Pyszna

Kulinarne przygody Gatity