Kopytka to kolejny przepis resztkowy. Na blogu pojawiły się już kopytka brokułowe oraz marchewkowo-groszkowe . Tym razem coś z wykorzystaniem przetworów. Buraki przydadzą się szczególnie w okresie zimowym, ponieważ pomagają w walce z chorobami wirusowymi ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuweekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów z dzika w leśnym sosie, podanych z pęczotto żurawinowym i soczewicą oraz marynowaną kapustą i tartym burakiem, ale oferta zmienia się często w zależności od okazji i sezonu. Personel „Gniewka” zawsze się stara (c hoć powiem szczerze, że nie zawsze mu to wychodzi ). Nigdy nie czekaliśmy
Smaki Ewydzienna folianów to 200 mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy
Szybko Tanio Smaczniewyniki w Polsce i w Hiszpanii, to czas na stwierdzenie, że jedyną przyswajalną przez organizm formą zupy jest chłodnik. Nie, nie będziemy rozwodzić się nad tajnikami przygotowania chłodnika z buraków. Najlepszy na sezon ogórkowy byłby… chłodnik z ogórków. Jeżeli przygotujecie go wieczorem, to do czasu przyjścia z pracy będzie ultra chłodna. Możecie ją też przygotować po przyjściu z pracy
Szybko Tanio Smacznieróżnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej
Snejkusiowe Przepisydiety i zapotrzebowania kalorycznego, koktajl przygotować. Części druga przeznaczona była dla nas, czyli blogerów. W trakcie jej trwania przygotowywaliśmy swoje wersje koktajli - od warzywnych (np. z jarmużem, burakiem), po różnoowocowe i niestandardowe! Pierwszy raz piłam koktajl np. z powidłami lub z masłem orzechowym! Smakują obłędnie! Koktajl z masłem orzechowym* Składniki: szklanka mleka sojowego 1 banan 1 łyżka masła
Moje Qulinarianajlepszych serników jakie zrobiłam, przepraszam, za nieskromność xd vege kotlety z cukini i kuskusa, sos jogurtowy oraz pestki dyni, fasolka vege kotlety z kaszy jaglanej i buraków z ziarnami, sos chrzanowy Łosoś sojowo-miodowy, marchewka pieczona z sosem sojowym i miodem, kasza bulgur pierogi z ricottą i jagodami, podane z cukrem trzcinowym
More food, love and dreamsjajka całe 3 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku farsz : 1 filet z kurczaka 150 g boczku wędzonego 8 pieczarek 1 duża cebula 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego 2 ząbki czosnku Masło siekamy , dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę
Ogrodnik w podróżygroszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka dni, dodając do różnych dań. To danie
Wegańska kuchnia orientalnaSałata z burakami, selerem naciowym i pestkami dyni Składniki: - mix sałat - 1 łyżeczka oliwy (u mnie masłowa, roszponka, frisbee) - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 marchewka
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z buraków, selera naciowego i marchewki + czerwony ryż Składniki: - 100g ryżu czerwonego - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 upieczone buraczki - ½ łyżeczki oliwy - 2 łodygi selera naciowego - sól himalajska - 1 marchewka - 1 łyżka pestek dyni
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą Składniki: - mix sałat; u mnie: lodowa, - ½ łyżeczki mięty masłowa, szpinak, rukola
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki garam masali - 100g fasolki adzuki
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki
Wegańska kuchnia orientalna