smakiem - doskonała z samym masłem! Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. mąki krupczatki 4 łyżki otrębów żytnich 1/2 szkl. letniego mleka 8 g suszonych drożdży 3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem) szczypta soli 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania otręby żytnie do posypania Sposób przygotowania: Do dużej miski
Kolorowy Przepisownikłyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli morskiej Nadzienie: 230 g sera koziego pasteryzowanego 1 pęczek melisy 2 ząbki czosnku 1 mała cebula dymka 2 łyżki mrożonych buraków tartych Hortex 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło
Kolorowy PrzepisownikBotwinka czyli zupa z buraków z liśćmi kojarzyć się może z porą letnią, ale doskonale sprawdza się także jesienią. Mamy wtedy dostęp do sezonowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler czy ziemniaki, które stanowią dodatek do dania. Całość tworzy zdrowy i sycący posiłek w pięknym różowym kolorze
Milion Smakównaszej krwi, korzystnie wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek, pomaga przy anemii, problemach układu krążenia, ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jego zalety można wymieniać bez końca. Jeśli nie lubicie smaku czystych buraków wspaniale sprawdzą się tu obok marchewek także jabłko czy arbuz. Sok najlepiej spożywać po odstaniu 2-3 godzin w ciemnym miejscu
Milion Smakówsoki :) Drugi sok był prawdziwie oczyszczający, zielony, do jego smaku trzeba się przyzwyczaić ale to samo zdrowie :) Można go rozcieńczyć wodą na początek. Zielony sok: - mieszanka różnych liści, użyłam: buraka liściowego, jarmużu, rukoli, natki pietruszki, - 0,5 cm - 1 cm imbiru (w zależności od tego jakie mocne lubimy smaki, ja dałam 2 cm i było to trochę za dużo
Co na wege obiad?odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju i mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i nakrywamy folią aluminiową. Golonki
Poezja smakuzamian? Spośród zgłoszeń zostanie wybrane jedno, które nagrodzę takim oto nowym granitowym rondelkiem firmy Ballarini linii LUCCA . Więcej o rondelku możecie poczytać w moim wczorajszym poście " Pieczony Burak z Pomarańczą " .Wyniki zostaną ogłoszone 29 maja w osobnym poście! /zdjęcie pochodzi ze strony www.ballarini.pl / Co Wy na to? Oczywiście pamiętamy, że nie kradniemy nikomu ani zdjęć, ani przepisu. Wymyślamy
Blondynka GotujeBlueberry Corner by "jagodzianka" Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Smaczna, sezonowa zupa z tych młodych buraczków smakuje najlepiej wczesną wiosną. … Przeczytaj cały artykuł Post Botwinka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpoliczki wołowe. Czarny ramen według informacji w karcie to Święty Graal wśród ramenów - skład zachęca do spróbowowania - mięso wieprzowe, taro z czarnego czosnku, sepia, szpik, sezam, węgierki, edamame, burak, ostre zielone, wywar z mięs, warzyw i glonów, makaron alkaliczny. Do wyboru mamy dwie porcje - mniejszą i większą - my wzięliśmy dużą, za 30 zł i to była na prawdę duża porcja
Plate of Joyskładników. Świetna śnadaniowa alternatywa dla kaszy jaglanej i płatków owsianych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa lub ryż peruwiański nie jest typem zboża, należy do tej samej rodziny roślin co buraki i szpinak. Quinoa zawiera komplet aminokwasów egzogennych, jest więc idealnym pokarmem dla wegeterian, wegan i małych dzieci. Nie zawiera glutenu i ma bardzo niski indeks glikemiczny. Jest bardzo bogatym źródłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bernadetta (fantastyczna żywa sałatka) Mariola (najlepsi kumple twojego niejadka) Agnieszka (sałatka z burakami) Dziewczyny proszę o kontakt na priva (na facebook'u) i podanie danych do przesyłki. Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękuję za fajne pomysły i zapraszam do udziału w kolejnych konkursach
Wielki apetytkupnych buraczków). Do tego ich kształt (kulki) umożliwia pokrojenie ich tak jak chcemy, a przy tym w odróżnieniu od buraczków tartych te są fajnie chrupkie. Całości dopełnia naturalny skład - buraki, woda, ocet, cukier i sól - czyli tak, jak się robi w domu, bez żadnych polepszaczy i konserwantów:) Przypominam też o trwającym konkursie
Kto ugości moich gości?Produkty: 3 buraki-ugotowane w łupinie 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 cytryny-sok 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz Wykonanie
Ugotujmy Cośgreckiem będzie bardziej pożywny Z koktajlem szpinakowym możemy eksperymentować wedle gustu i smaku. Pyszny koktajl zrobimy z dodatkiem do szpinaku jabłka i ogórka, albo także z dodatkiem jabłka i buraka- dzięki czemu koktajl będzie lekko słodki dzięki zawartości właśnie tego warzywa
Z Majeczką w kuchnitych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty. CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu dodałam 1 małego buraczka ZIELONY - dodajemy pesto, zmiksowany szpinak lub zmiksowaną roszponkę ( do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) ŻÓŁTY - dodajemy kurkumę (do momentu osiągnięcia pożądanego koloru lub smaku) * a jeżeli ktoś jeszcze
Pora na pora i pomidora