burak - 4917 przepisów (strona:260/328)

Botwinka 107

Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać

dom-agi.pl
Jak wzmocnić odporność? 128

ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora jelitowa. Należy więc dbać o utrzymanie

Powiedz dietom nie
Botwinka, rukola i pomarańcza jako koktajl 139

Botwina to młode liście buraka ćwikłowego, przez wiele osób kojarzone głównie z zupą. Tymczasem botwina może mieć całkiem inne zastosowanie, a mianowicie można ją wykorzystać do przygotowania koktajlu. Botwina zawiera duży witamin, szczególnie A oraz C, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej cery. Jest niestety bogata również w kwas szczawiowy, zabierający

Powiedz dietom nie
Pierniczki w czekoladzie 160

przez około 10 - 15 minut.  Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania

Luźna Kuchnia
Szpinak lubi owoce 140

przygotować taki koktajl, nie trzeba mieć w domu super sprzętu i wyciskarek o zaawansowanych technologiach. W tym przepisie nie ma potrzeby wyciskać soku z buraka, selera ani marchewki :) Przepis jest zaledwie trzyskładnikowy, najprostszy na świecie. Potrzebujemy zwykły blender, a do wyciśnięcia soku wystarczy gadżet do cytrusów za kilkanaście złotych. Koktajlu nie ma potrzeby dosładzać, smak szpinaku pozostaje ledwo wyczuwalny

bistro mama
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 132

coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny

Kuchnia Beaty
Buraczki na ciepło. 140

smaku) WYKONANIE: Buraczki ugotować pod przykryciem, Następnie wyjąć, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, Połączyć z burakami i śmietaną, dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku

Kuchnia Beaty
Krem z buraków 165

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg buraków 4 marchewki 5 ziemniaków ½ selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe 1 łyżka sosu sojowego olej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki

kulinarnyswiatdomi
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 181

Piekłam już ciasto z burakami, a teraz spróbowałam z cukinią i pietruszki listkami. Kilka osób nim go poczęstowałam i zagadkę im dałam. Z czego ciasto przygotowałam i co oprócz podstawowych składników dodałam? Tylko cytrynę podali bo ją mocno wyczuwali, a gdy słonecznik, natkę pietruszki i cukinię wymieniałam to na ich twarzach zdziwienie widziałam. Ciastem powoli się delektowali, smakowali i zachwycali

Moniki Smakołyki
Red velvet w wydaniu walentynkowym 213

pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały olej i sok z buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję 1/3 sypkich składników i mieszam rózgą aż się połączą. Dodaję połowę maślanki i znów miesza. Następnie 1/3 sypkich składników

Magiczna kuchnia Darii
Buraczki z chrzanem w słoikach na zimę. 831

Składniki : 4 kg buraków ćwikłowych (najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'') 30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie) 8 łyżek cukru 4 łyżki soli 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 200 ml oleju pieprz czarny mielony Sposób wykonania : Buraczki umyć,ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki,zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka.Dodać pozostałe składniki

Przepisy i porady kulinarne
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 209

czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno -  biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z  czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację

Przepisy i porady kulinarne
Chlorella - oczyszcza nasz organizm z toksyn. 124

również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba wołowa, witaminę A, beta karoten, żelazo czy cynk .  Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka

Przepisy i porady kulinarne
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 121

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza i wapnia. Ze względu na zawartość żelaza botwina wskazana jest szczególnie dla wegetarian i osób, które jedzą mało czerwonego

Przepisy i porady kulinarne
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 236

sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony

Kolejny blog o gotowaniu

Proponowane wyszukiwania