barwniki wybierzecie zależy tylko od Was :) Natomiast drugi sposób to naturalne barwniki można je uzyskać np. w taki sposób: żółty - kurkuma lub szafran różowy - sok z granatów, sok z buraków brązowy- kakao lub karob zielony - zmiksowana na pastę mięta lub bazylia fioletowy - pure jagodowe pomarańczowy - sok z marchwi JAK NANIEŚĆ LUKIER NA PIERNIKI? W sklepach można znaleźć dziesiątki strzykawek silikonowych
DefinicjaSmakupotem zajadałam, mniam. Dzisiaj trochę inna chałka, równie pyszna jak tamta z dzieciństwa. Ja użyłam tutaj barwników spożywczych w proszku ale można dodać barwniki naturalne czyli sok z buraka, sok z pokrzywy albo szpinaku czy kurkumę. Z masłem na śniadanie chałka smakuje wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepełną młodych listków, podawaną koniecznie z ugotowanym na twardo jajem. Bardzo taką lubię, ale sezon na nią trwa krótko i już chwilę później na straganach można kupić pęczki dorodnych buraków w pióropuszami okazałych liści. Te liście zwykle się wyrzuca jako niepotrzebne, ale jeśli są ładne to po prostu mi ich szkoda. Jeżeli nie są jeszcze stare i łykowate to można
Smaczna Pyzawrzątku) 1 cebula 1 ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Morele i cebule dorzucamy razem z kaszą do mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko, sól
Dzieje kuchennej Wiewióryliściach. Widok na grządki: najwyższe są boby, przed nimi groszki, mini brukselka, trochę marchewki i sałaty. Na pierwszym planie eksperyment ogórkowy, trochę kopru i kminku, gipsówka i ledwie widoczne buraki liściowe. A tutaj druga grządka- na niej w tym roku królują dyniowate, pomidory i eksperymenty: głąbigroszek, szarłat, okra i mini wiesiołki. Róża powoli przekwita. Z prawej strony trzeba było zablokować
les mirabelleswielkiego osiemnastowiecznego smakosza, autora "Fizjologii smaku", jakim był Jean-Savarin Anthelme Brillant. Ser Brillat savarin affine połączyłam z młodymi listkami botwiny i lekko gorzkiej endywii, młodym burakiem a całość wykończyłam pachnącym, bzowym dressingiem. Jest świeżo i ciekawie, w sam raz na lato! Zapraszam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJakiś czas temu kupiłam małą doniczkę rukoli i wsadziłam pomiędzy burakami liściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy
les mirabellesBotwina, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Składniki: 50 dag młodej botwiny, 3 jaja, 3 ząbki czosnku, 1 puszka groszku konserwowego, 1 pęczek szczypiorku, 5 młodych ziemniaków, 1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml, sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Młode
Tradycyjna Kuchniaduże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków 100 g (2 szt) kiszonych ogórków sól, pieprz pęczek koperku przygotowanie Na grzać piekarnik do 200 º C. Umyć buraki, osuszyć i zawinąć je w folię. Piec do miękkości, może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu
Stare Garypieprzu szczypta płatków chili szczypta kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli Warzywa suszone i kolendrę wrzucić do moździerza
Kuchnia Prezydentowejobrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa to odlewamy
Kuchenne Wariacjerazem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek
Kuchenne Wariacjeosolonej wodzie i gdy mamy ugotowany to odcedzamy i formujemy kostki ryżu które panierujemy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę
Kuchenne Wariacjedokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa
królestwo garówSkładniki: przecier z przecieru zagęszczonego i przeciery z: pomidorów (64%), marchwi (9%), selera, cebuli (6,7%), pietruszki (3,5%), papryki (3%) i czosnku (0,2%), zagęszczony sok z buraków czerwonych (0,3%), sól, przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi
Powiedz dietom nie