burak - 4917 przepisów (strona:245/328)

Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 516

przepisie ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki które podałam z pieczonym bakłażanem zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - krok po kroku Składniki: duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne 2 ząbki czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 158

wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy

Moniki Smakołyki
Sałatka z gryczanej kaszy i buraków 185

kaszy gryczanej to już nie pierwsza na blogu. Gryczana kasza to prawdziwy rarytas zwłaszcza w takim wykonaniu.Danie vegetariańskie na lato, lekkie i zdrowe. Sałatka z gryczanej kaszy i buraków Składniki: na 2 porcje 150 g gryczanej kaszy, u mnie prażona 6 buraczków średniej wielkości 3 łyżki łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka świeżego

codojedzenia
Serniczki na zimno z galaretką herbacianą 171

taki w wiaderku do sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa (u mnie Ogród Babuni Skworcu, skład: hibiskus BIO, jabłko, owoce czarnego bzu, kawałki czerwonego buraka, aronia, kawałki truskawki, owoce i liście czarnej porzeczki, malina, czerwona porzeczka) - żelatyna spożywcza Przygotowanie: Najpierw przygotowuję galaretkę. Zaparzam herbatę, tak około 1/2 litra naparu. Dodaję cukier kryształ do smaku

Kuchnia co dnia
Poranny detoks 132

Dzień dobry mój organizmie. Składniki: pół fenkułu 2 liście sałaty klika kropel soku z cytryny 2 marchewki z ekologicznej uprawy burak 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki natki pietruszki Wszystkie składniki  pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Skrop sokiem z cytryny. Smacznego

AZgotuj!
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 165

łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy angielskiej 1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny 3 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki. Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie. Do ciepłych warzyw dodaj pokrojoną

AZgotuj!
Mini szaszłyk z łososia 166

szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy.  Taka kolacja będzie dziś.  500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej  skórka z cytryny pieprz  sól kapary  zielony pieprz  Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej nią łososia.  Marynowałam całą

AZgotuj!
Zupa botwinkowa z awokado 193

czosnku olej jaja na twardo awokado sól, pieprz, ziele angielskie, lisć laurowy zioła: koperek i szczypiorek Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony. Buraki odetnij od naci, obierz i przekrój na cztery cząści. Marchewkę porój w talarki. Do wrzacej wody dodaj przyprawy, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie dodaj

AZgotuj!
Chłodnik z botwiny 177

jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy. Do ostudzonej botwiny

Atlas Smaków
Zupa botwinka z pieczonym burakiem 243

Pyszna letnia zupa, o cudownym kolorze zapraszam :- ) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Prywatny spożywczak 156

krzaczysko wyrośnie Groszek i bób już prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent

greenscarf
Portugalska kolacja 193

miał o ze sobą współgrać. Amuse bouche dwie różne w formie i smaku przekąski na pobudzenie apetytu: - tete d'achard / czarny czosnek / ocet z szałwii (Pedro) - wędzony węgorz / szalotka / burak/ mus rybny (Martin)- węgorz wygrał, świetna kompozycja smakowa Do nich Esporão Reserva white 2012 Przystawki   grillowana makrela / 45 dni sezonowana słonina / tatar z selera naciowego / jabłko granny smith (Pedro

królestwo garów
Sałatka z liści botwiny 188

Sałatka z liści botwiny Połączyłam przyjemne z pożytecznym i przerywając w ogródku zbyt gęsto posiane buraki, wykorzystałam liście, do prostej sałatki, idealnej jako dodatek do głównego dania, na grilla, bądź też jako samodzielne danie. Sałatka wyszła niesamowicie aromatycznie, soczysta, polecam wszystkim, którzy nie próbowali jeszcze liści botwiny na surowo. Liście są przepyszne, kruche i delikatne w smaku. Składniki: pęczek botwiny

na moim stole...
na upał 147

botwinkowe lody caprese mrożona chłodnik jogurtowy z koperkiem i rzodkiewkami chłodnik melonowo arbuzowy chłodnik ogórkowy z pieczonym burakiem chłodnik owocowy, z czarnej porzeczki chłodnik z botwinki i agrestu kompot z czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe  lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody

królestwo garów
Francuskie buraczki z sosem aioli 149

Pyszna przystawka, mimo iż wygląda jak pieczarki.:) Pomysł na buraka karmelizowanego w miodzie, podanego na cieście francuskim. SKŁADNIKI: - 2 średnie buraczki - 1 gotowiec - ciasta francuskiego - 4 łyżki miodu -  2 łyżki octu balsamicznego Sos aioli :   - główka czosnku  - 1/2 szklanki majonezu - pół cytryny  - łyżeczka cukru Kroimy buraczki na półtalarki - w miarę cienkie. W szklance rozrabiamy ocet balsamiczny

dlaSmaQ