burak - 4917 przepisów (strona:266/328)

powidła śliwkowe 109

zmarszczone, mają mniej wody, a więcej cukru.Mam ich 7 kilo.Do takiej ilości dodaje 2 szklanki cukru , w moim przypadku jest to cukier brzozowy,jeżeli mogę to unikam cukru z buraków.Cynamon jedną laskę lub opakowanie zmielonego,ale to już jak kto woli.Po umyciu i wydrylowaniu śliwek wrzucam do garnka i zaczynam smażenie.Mam obawy przed przypaleniem,więc mieszam co jakiś

Pasje Jolki
Walentynkowe Red Velvet 167

Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika.  Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu. Red Velvet to moja pierwsza propozycja

Ciastkozercy
Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami 116

marchewka 0,5 korzenia selera 1 pietruszka (korzeń + liście) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki do bulionu wrzucić do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum

cooklife
Pieczone gruszki z serem pleśniowym i orzechami 233

Piekliśmy już buraki, awokado, pomidory, jabłka i śliwki, więc najwyższy czas by upiec też gruszki :)Składniki:gruszkiorzechy włoskieser pleśniowymiódew. tymianekWykonanie:Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne, a w miejsce po nich wkładamy ser pleśniowy i orzech. Możemy doprawić świeżymi ziołami, dla wzbogacenia smaku.Owoce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez

Taste Of My Day
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 510

   Składniki (na 2-3 porcje):500 gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z

Mango Papaja
BOTWINKA I 156

Botwinka to sezonowa zupa z młodych liści buraków.  Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem...   Składniki: 1 pęczek   botwiny (buraczków z liśćmi) 1   młoda pietruszka 2   młode marchewki 1  por 1/2    selera 3  ziemniaki

Walijskie Pichcenie
BURACZKOWA Z RYŻEM 168

Pisałam już kiedyś, że buraków to u mnie nigdy nie dosyć :) lubię je pod każdą postacią i w każdej formie.  A, że po powrocie z urlopu zbyt wielkiego pola do popisu nie miałam, bo w lodówce zapasy ... żadne :) postanowiłam migusiem zrobić czerwony barszczyk czyli zupkę buraczkową jak mawiałam w dzieciństwie z ... dodatkiem ryżu. Tak mnie jakoś naszło na małą

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA II 167

startą rzodkiewką,  jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie.  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: b ulion drobiowy  pęczek botwinki  2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki  śmietana 18%   3 jajka ugotowane na twardo  sól, pieprz, cukier  1 łyżka

Walijskie Pichcenie
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 151

musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne

ladykitchen
Amelia- aromatyczna herbatka .Spacer po ogrodach. 162

kompozycji na bazie owoców z dodatkiem białej czekolady. Każdy łyk aromatycznego naparu odkrywa nowe smaki zamknięte w tym naparze.   Składniki: kawałki jabłka, kawałki brzoskwini, owoce dzikiej róży, kawałki buraka, kawałki karmelu, kawałki białej czekolady, paczki róży, kwiaty piwonii i słonecznika, aromat. Herbaty, przyprawy i krainę niebiańskim smaków znajdziecie   TUTAJ

Z Kuchni Do Kuchni
matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju... 144

cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy na 2 cm kawałki i posypać je cukrem większe

W Mojej Kuchni Lubię
okraszone ziemniaki z barszczem... 183

wodę wylać następnie wlać 4 litry wody do żeberek, dodać ziele i liście laurowe, rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę i zagotować wsypać do wywaru obrane i starte na grubszych oczkach buraki, do smaku dać kucharek - gotować do miękkości mięsa doprawić do smaku cukrem, octem, majerankiem, pieprzem podawać ze śmietaną gęstą i ziemniakami tłuczonymi polanymi skwarkami smażonego boczku wędzonego z cebulą

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 132

łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego do środka kurczaka włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
zupa botwinkowa na maśle z jajkiem... 121

Składniki: botwinka 4 pęczki, buraki czerwone 4 sztuki, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek SMAK WIOSNY 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek, śmietana 18 proc - ile potrzeba, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, masło 1/4 kostki liście botwinki z łodyżkami dobrze wypłukać, pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto marchewkowe z bitą śmietaną... 159

przekroić długim nożem na dwa blaty, delikatnie skropiłam je herbatą z cytryną i miodem ŚMIETANA: zimna śmietana 30% 250 ml, 2 łyżki cukru pudru, śmietanfix, 2 łyżki soku z buraka z sokowirówki ubić na bitą śmietanę połowę śmietany nałożyć na blat i nakryć drugim, na cieście rozsmarować śmietanę i posypać wiórkami kokosowymi, schować do lodówki na godzinę ciasto jest przepyszne

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania