burak - 4917 przepisów (strona:267/328)

Kotleciki z ryżu i selera 148

Staramy się podawać jak najwięcej  przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami

Anioły w kuchni
Naleśniki z mąką owsianą 226

też będą pyszne :)                                          Te polałam melasą cukrową z buraka

Proste Potrawy
Łopatka w sosie chrzanowym 219

Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami.  Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska. Dalsze testowanie produktów firmy Majonez Kielecki Dziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy . Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny. Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę  https://www. facebook .com/majonezkielecki. Łopatka

Kuchnia Danusi
Marcepanowe skrzaty. 128

mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki . 150g marcepana 1 łyżka soku z buraka 1/2 białko kurze 100 g cukru 1 para rękawiczek Zakładamy rękawiczki. Z  masy marcepanowej uformować główki mikołajów i guziczki ,pozostawić jasne. Z reszty uformować tułowie, czapeczki i noski figurek

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 217

inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia  ,a wg chrześcijan  to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki  zapewniają długowieczność i urodę ,musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm  bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka

Kulinarny karnet Christophera
Noworoczna tarta z pekanami. 134

Tart with pecans. Składniki. 2 jajka 260g mąki sól 150g zimnego masła 2 laski wanilii 80g cukru 300g syropu z buraków cukrowych 180g orzechów pekanów posiekanych 70g orzechów pekanów połówek na wierzch Wykonanie. Z 180g mąki, jaj, szczypty soli,120g masła zagnieść ciasto ,owinąć folią i na 1 h do lodówki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (24cm),uformować brzeg. Pozostałą część

Kulinarny karnet Christophera
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 254

zamiast klasycznych dodatków do chleba. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła . Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch , turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za'atarem . Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często bliżej nieokreślonym kolorze

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe 532

krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło

Smaki Edyty
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 137

łupiny i pokroić w cienkie plastry. 3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut.  4. Na przygotowanej tarcie układamy na przemian pieczonego buraka i cukinie w marynacie, wierzch posypujemy solą morską.  Wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika, pieczemy 35-40 minut, aż tarta się przyrumieni

Apetyczna babeczka
Surówka z buraczków 150

dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 3-4 czerwone buraczki jedna cebula 1 łyżka octu balsamicznego 2 winne jabłka 1 łyżeczka miodu sól, pieprz WYKONANIE Buraczki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu buraki oraz jabłko ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, ocet balsamiczny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy- surówka gotowa SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Z miłości do.. próżni bez granic ! 184

Skomentował to po swojemu „... no to masz !!! I po BUROKACH...!!! Ale si ę zepsuły ..aż syczą!!!! ...” . Potem oczywiście został uświadomiony , że to jest normalne i bardzo pożądane psyknięcie … Burak zachował kolor, ćwikła była wyborna i pierwszorzędna..a ja dzień po dniu, dzień po dniu, aż po dziś dzień, gryzę się w język , że nie dołożyłam więcej i nie wzięłam sobie

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz czerwony zabielany 237

Taki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów  czy pasztecików. składniki: 1,5 kg czerwonych buraków 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe 3 łyżki majeranku sól 3 litry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku z cytryny

Monia miesza i gotuje
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 185

ciachnąć trochę słonecznego łubinu do wazonu ! Można było również zebrać warzywa z pola i zabrać je do domu.  Przytargaliśmy torby pełne pyszności :)  Oto one:  burak liściowy Mangold  jarmuż zielony   jarmuż fioletowy  sałata rzymska  brokuł łodygowy karczochy  cukinia baby  radicchio    koper włoski  cykoria sałatkowa rukola

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 166

dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania