burak - 4917 przepisów (strona:234/328)

Naturalne barwienie jajek wielkanocnych 178

każdy barwnik jest trwały, ale jajka marmurkowe też wyszły ładne, a dodatkowo są naturalne :) Przygotowanie: - Brązowe jajka - z liści cebuli oraz szyszek leszczyny  - Czerwone jajka - wywar z buraków  - Zielone jajka - młoda trawa - Niebieskie jajka - liście czerwonej kapusty - Żółte jajka - wywar z rumianku Jajka powstały na wsi gdzie dostęp do natury bliski

Łycha smaków
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 269

kwiaty przygotujecie możecie je umieścić na torcie weselnym wiejski ogród! Alan Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka.  Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie

Plate of Joy
Buraczki z chrzanem czyli ćwikła 190

mnie buraczki były zawsze słodko-pikantne. Ostrości dodawał im nie tylko chrzan, ale i musztarda oraz pieprz. I w takiej właśnie wersji kontynuuję tę tradycję :) Składniki: 6 średnich buraków 1 łyżka startego chrzanu (lub 1 łyżeczka ostrego chrzanu ze słoiczka) 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku Buraczki myjemy, wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą

Trzeci talerz
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 115

porcje do wyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle,  Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa

Food Square
Baba drożdżowa z ziemniakami. 179

warzywa nadają się świetnie do słodkich wypieków wiadomo od dawna . Marchew , dynia , buraki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej

Malinowa Kawiarenka
Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 280

podane właśnie razem. Pewnie ze względu na sentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała

Smaczna Pyza
Jajka faszerowane koperkiem i sardynkami 126

macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja zamoczyć w wywarze w buraków z łyżką octu na kilka godzin, lub też tak jak w moim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek

Apetyczna babeczka
Test Carex Kitchen 130

wrażenie przyjemnie nawilżonej - nie ciągnęła, nie szczypała, nie swędziała :-) Dodatkowo Carex Kitchen został przetestowany przez moją mamę, która była zadowolona, że pozbyła się ze skóry rąk czerwonej barwy po burakach jednocześnie jej nie podrażniając. Zrobiła również test usuwania zapachów z metalowych pokrywek od słoików, na których często zostają zapachy po przetworach. Woń przetworów została skutecznie usunięta, a jednocześnie pokrywka

peggiwkuchni
Stek z jagnięciny wielkanocny 132

stopni. Jeśli więc chcesz aby mięso było medium rare wyjmij na czas z piekarnika. Z wytopionych soków można przyrządzić sos. Podaj stek z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraków. The post Stek z jagnięciny wielkanocny appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Jak zrobić różowe jajka - jajka marynowane w burakach 231

mnóstwa wielkanocnych przepisów , którymi chciałabym się z Wami podzielić jeszcze przed świętami. Na pierwszy ogień wybrałam jeden z moim ulubionych - różowe jajka lub jak kto woli jajka marynowane w burakach . Będą doskonałą ozdobą wielkanocnego stołu i co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga niemal żadnego wysiłku. Jeśli dotąd ich nie przygotowywaliście, koniecznie spróbujcie w tym roku! A jeśli macie

Okolice Palnika
Kilka pomysłów na... 167

ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :)  tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli  trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił  tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem  tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę

More food, love and dreams
Cukinie faszerowane . 154

już samym wyglądem .Nadziane pysznym farszem zyskują dodatkowo na smaku .Polecam gorąco . Składniki: dla 2 osób 2 okrągłe cukinie kawałek mięsa z polędwiczki wieprzowej jeden mały ,pieczony lub ugotowany burak środek z wydrążonych cukinii mała cebulka 3 pieczarki słonecznik,podprażony wcześniej na suchej patelni Mięso kroimy na małe kawałki ,doprawiamy solą ,pieprzem i przesmażamy krótko na patelni razem z cebulką

Ladylaura.
"Gotuj z E.Wedel", czyli słodkie warsztaty z Maestro Czekolady Joanną i Januszem Profus 138

bezę z kremem chałwowym i w tej grupie własnie byłam. Beza smakowała obłędnie i na pewno poznacie przepis na tą pyszność. Druga grupa przygotowała niesamowite  VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej. Przepis na bułkę powalił mnie smakiem.  Przepis na k akaową bezę z kremem chałwowym Składniki: Kakaowa beza  180 g białek jaj (6 białek

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowo-buraczane. 137

sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mieszankę mąki miksując na małych obrotach miksera. Na końcu dodać, cały czas mieszając obranych, surowych i startych na grubych oczkach buraków oraz żurawinę oprószoną mąką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm, posmarowanej masłem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Warsztaty kulinarne "Gotuj z E. Wedel" 86

Jedna grupa przygotowywała danie wytrawne, druga słodkie. Głównym bohaterem i myślą przewodnią było wedlowskie kakao ciemne  z Ghany.  Naszym kulinarnym wyzwaniem były dwa dania: vege burgery z burakiem i kaszą jaglaną kakaową bezę  z kremem chałwowym Ja miałam przyjemność być w drugiej grupie, pod dowództwem Mistrza Janusza, która miała za zadanie przygotować bezę. Uwielbiam bezy - któż

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania