mogłoby być coś innego ? O nie ! zrobimy cukinię i już :) Jak powiedziałam, ja wredna matka ;) dzieciom zrobiłam. Cukinia pieczona w piekarniku z serem 2 cukinie ( średnie ) szklanka tartej bułki jajko + łyżka mleka pół szklanki startego sera ( u mnie wędzony) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku + do podania sos czosnkowy domowy – przepis(...)misce wymieszałam tartą bułkę ( ja sama robię tartą bułkę na bieżąco – więc mogę wybrać jej grubość – Ty możesz użyć zwykłej) i ser. Panierowałam cukinię najpierw w jajku a potem w tartej bułce. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, na nim układałam cukinie. Piekarnik nagrzałam do 200 C, cukinię piekłam około 10 minut
Kuchnia na wzgórzunietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem. Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie(...)minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę
Czerwona Porzeczkaząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko(...)mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy ser, tak aby się roztopił. Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, burgera z serem, pomidory
Kuchnia Bon AppetitMyśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem. Składniki 600 g białej kiełbasy jajko bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej(...)tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie farsz z pieczarek. Roladki zawijamy ,obtaczamy w bułce tartej ,obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy
R'n'G KitchenLubię takie wspólne ,chociaż wirtualne pichcenie, tym razem w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie -Tiropsomo, według tego przepisu .Ja do bułek dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu(...)oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka.[u mnie z każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek ,końcówki wałka owinięte dookoła
Moje domowe kucharzenieidealne zarówno na śniadanie,obiad, jak i kolację. Zapraszamy zatem do gotowania. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 bułki ( ja użyłam dwóch zwykłych i dwóch razowych) 4 jajka 3 parówki Cebula 2 pomidory 200gram żółtego sera (może być gouda) Pęczek szczypiorku Masło Nastawiamy wodę na jajka i gotujemy je na twardo. Następnie bierzemy się za bułki, przekrajamy(...)czasie gotujemy wodę i sparzamy pomidory wrzątkiem. Obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie napełniamy nasze bułki: jajkiem, pomidorem i parówką z cebulą. Ser trzemy na tarce i posypujemy z wierzchu bułki. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 200 stopni C na 10-15 minut. W tym czasie kroimy szczypiorek. Bułki wyjmujemy
Kolizje Smakówwykonaniu smakuje bardzo dobrze.Składniki:bundzkonfitura z żurawinyjajko i bułka tarta do przygotowania panierkiSposób przyrządzenia:Ser dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Takiego "kotlecika" z sera smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, by ser zdążył się rozgrzać zanim panierka się przysmaży.Bundz najlepiej spożyć na ciepło, podając go z konfiturą z żurawiny
upichcicdziś chciałabym się z wami pożegnać na jakiś czas właśnie tą szybką i pyszną przekąską dla smakoszy...Szybkie i bardzo proste do przygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju...po usmażeniu kładziemy na chwilkę
NaKońcuJęzykawyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej. SKŁADNIKI KOTLETY / 6 SZTUK 5 jajek ugotowanych na twardo * 1 surowe jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu/wody lub mleka sól, pieprz DODATKOWO: bułka tarta do obtoczenia, klarowane masło(...)przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jajka i całość rozgniatamy widelcem. Można krótko rozmiksować w malakserze. Dodajemy surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, starty ser, posiekany koperek lub natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i formujemy 6 kotletów. Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
cool and mintychcemy wykorzystać resztki po np wczorajszym obiedzie. Doskonale sprawdzi się do tego trochę czerstwa bułka - wtedy proponuję posmarować ja, od środka, masłem. Do tak przygotowanej bułki możemy nałożyć wszystko co lubimy: ser żółty, biały, warzywa wędliny czy wcześniej upieczone lub ugotowane mięso. Pole do popisu jest ogromne. Wyglądają takie zapiekaneczki bardzo smakowicie więc doskonale sprawdzą się również jako przystawka(...)szpinaku 2 jajka kilka plastrów szynki W bułce wycinamy górę i wydrążamy jej zawartość. Szpinak dokładnie płuczemy i delikatnie przysmażamy na maśle (można dodać odrobinę śmietany lub sera). Nakładamy go do bułki. Na szpinaku układamy plastry szynki tak aby od góry pozostała przestrzeń ok 2 cm i wbijemy tam jajko. Robimy to bardzo delikatnie tak aby wyszło nam idealne sadzone
sierotka maRysia w kuchniostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę(...)którą następnie należy podzielić na 8 równych części. Uformować 6 cienkich placków i usmażyć na małym ogniu z obu stron. Bułki lekko podgrzać, przekroić na pół. Na spodach bułek ułożyć sałatę, ser, mięso, cebulę, korniszony, pomidory. Polać keczupem, przyłożyć wierzchnie części bułek i spiąć patyczkami do szaszłyków
Czerwień i błękitobjętości. Przykryjcie je lnianą ściereczką lub folią spożywczą, zostawcie w cieple na 40 minut do godziny. Żółtko ubijcie lekko z dwoma łyżkami mleka, posmarujcie pędzelkiem wyrośnięte już bułki, posypcie je startym serem i pietruszką. Pieczemy bułki 14-16 minut, w piekarniku nagrzanym wcześniej na 180°C. Po upieczeniu koniecznie dajcie im ostygnąć na kratce, żeby odparowały – zostaną pysznie chrupiące(...)płynnego mleka=20ml wody). Ja kupuję odtłuszczone mleko w proszku z Mlekowity, w opakowaniu o wadze 250g. Nie używam go do niczego innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek. SKŁADNIKI TANGZHONG 25g mąki chlebowej 125g wody SKŁADNIKI 65g ciepłej wody 1 jajko M 75g tangzhong 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 195g mąki chlebowej 3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa
Karo in the Kitchenmięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta Ser koryciński Czesławy Zarzeckiej Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera, uformować
Moje domowe kucharzenieZdrowo i smacznie Składniki 2 cukinie (ok. 50 dag) 20 dag ricotty 10 dag bułki tartej 2 jajka 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek 2 cebule dymki papryczka chili 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Cukinie umyłem , osuszyłem , odciąłem końce(...)kostkę. Dymkę oczyściłem opłukałem , posiekałem razem ze szczypiorem. Chili umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami. Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami. Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery
R'n'G Kitchen