czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać(...)masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku. Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową. Umieścić pod grillem aż ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, aż trochę wystygną. Następnie każdy kawałek pokroić
Stare Garywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Smaczna i prosta propozycja na cukinię w urozmaiconej panierce. 1 cukinia 2 jajka mąka bułka tarta sezam drobno starty żółty ser twardy (np. parmezan) olej do smażenia sól, pieprz Umytą cukinię pokroić na plasterki (ze skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać a bułkę tartą połączyć z sezamem(...)startym serem (wg uznania, ja dałam około 2-3 łyżek sezamu i tyle samo sera). Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Cukinię panierować kolejno w mące, jajku a następnie w bułce tartej z dodatkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujeskładniki:4 bułki kajzerki60 g serka camembert2 trójkąciki serka topionego100 g żółtego sera masło lub margaryna do posmarowania bułekprzyprawa do sałatek młynek PrymatZ bułek ściąć wierzch i wydrążyć miąższ. Każdą bułkę posmarować odrobiną masła lub margaryny. Do środka włożyć kawałki serów, na wierzchu posypać przyprawą do sałatek. Możemy dodać również inne sery np. mozzarellę
Monia miesza i gotujemodlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście nie tylko budki z fast(...)łyżeczką usunąć trochę sera, by zrobić miejsce na śliwki. Kolejny krok, to nałożyć porcję śliwek do każdego serka mniej więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę
pieprzny smaczekpyszne kotlety mielone , trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami , są bardzo soczyste i smaczne . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta majeranku do smaku sól(...)Kotletów mielonych - pikantnych https://www.youtube.com/watch?v=V8WAU7EXUKI Przygotowanie : Czubatą łyżkę bułki tartej zalewam mlekiem i odstawiam do napęcznienia , w tym czasie przygotuję pozostałe składniki kotletów ( bułkę najlepiej namoczyć w większej misce w której dodamy pozostałe składniki ). Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach . Umyte pieczarki ścieram na tarce na o grubych oczkach – lub można drobniutko pokroić . Cebulę kroję w drobną
Uwaga Babcia Gotujedobrze można dodać oliwki zamiast ogórka kiszonego, ja byłam w sytuacji kryzysowej bo zostało ciasto i farszu brakło więc korzystałam z tego co pod ręką. Dodatkowo starty żółty ser do środka bułek oregano do posypania bułek sól do posypania na bułki 1 rozmącone jajko do posmarowania bułek Do szklanki z letnią wodą wrzucamy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Do robota(...)Wycinamy kółka, ja przy pomocy miseczki metalowej i układamy na środku ser żółty. Na ser układamy farsz i na wierzch po łyżeczce koncentratu lub ketchupu. Sklejamy brzegi ciasta, ja to robię za zasadzie sakiewek i formuję bardziej na kształt bułki. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układam bułeczki stroną którą sklejałam do dołu w dość sporych odstępach żeby
Piekielna Kuchnia Patizobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany 30% – sól, pieprz do smaku(...)pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Bułki pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm. – Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. – Ser żółty zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem z jajkami, dodać pokrojoną kostkę wędliny. – Do masy jajecznej dodać czerstwą
To co kochamCały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski
Buniabaje w kuchniSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju(...)podsmażać z 5 minut do pieczarek dodać zmielone suszone papryczki chilli, vegetę, tartą bułkę i wszystko dobrze wymieszać na patelni, zostawić do wystudzenia umyte i suszone ręcznikiem papierowym 2 całe piersi włożyć do worka i rozbić na 2 płaty mięsa na mięsie ułożyć farsz i ser żółty, ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami lub nitką obsypane mąką na gorącym oleju zrumienić
W Mojej Kuchni Lubięmałych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera mozarella ( 1 duża kulka) ząbek czosnku sól pieprz oliwki do dekoracji tłuszcz do głębokiego smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić(...)centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabułki- ok. 5 pieczarek- 200 g żółtego sera- margaryna- sól, pieprz- ketchup- opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy w paseczki, bułki przekrawamy wzdłuż na pół, o tak:Teraz czas na komponowanie naszych zapiekanek - każdą połówkę bułki smarujemy margaryną (nie masłem, widział kto w dworcowej budzie masło?), na końcówkach(...)wierzchu lądują pieczarki. Nam na idealną proporcję wystarczyło 5 sztuk, ale ostateczna ilość zależy przede wszystkim od długości użytych przez Was bułek. Na tym etapie przyprawiamy całość dość obficie solą i pieprzem. Na samej górze rozkładamy starty żółty ser i nasza robota na tym się kończy. Dzieła dopełni teraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C, potrwa
Kulinarne zapędy Kokosastanie zjeść więcej niż dwa takie hamburgery ;-)Składniki:- 1 kg mięsa wołowego- 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- świeżo mielony pieprz+ dodatkowo:- bułki kajzerki orkiszowe XXL lub zwykłe hamburgerowe- po 1 plastrze żółtego sera na każdego hamburgera- kilka pokrojonych liści sałaty lodowej- 1-2 ogórki kiszone pokrojone w dłuższe plastry- sos do Big-MacówMięso umyć , poodcinać tłuste części(...)każdej strony. Może być lekko krwiste, różowe w środku, nie będzie wtedy suche. Na każdym usmażonym kawałku mięsa układamy zaraz po zdjęciu z patelni plaster żółtego sera, wówczas lekko się obtopi. Bułki przekroić na pół. Na każdą dolną połówkę nałożyć 1 łyżkę sosu do Big Maców, Na nim ułożyć pokrojoną w paski sałatę lodową, następnie mięso wraz z serem
Smaczne ZdroweJest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule (300 g) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki(...)grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Końcowe przygotowanie pasztetu z cukinii: Do dużej miski daję wszystkie składniki pasztetu – ser żółty, cukinię, olej, żółtka, bułkę tartą, cebulę, natkę pietruszki - oprócz białek które najpierw ubiję a następnie dodam do wymieszanej masy . Doprawiam przyprawami i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białka na sztywną pianę
Uwaga Babcia Gotujedodatkiem oliwy z oliwek. Smażę kotlety po kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy(...)krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki ogórka, usmażony kotlet z serem, pomidor i całość przykrywam drugą częścią bułki z keczupem. Postępuje tak samo z resztą składników. W zdrowszej wersji rezygnuję z majonezu, kotlety smażę bez dodatku oliwy z oliwek i używam bułki razowej. Dorzucam
Mango Papajaprzede wszystkim niezapomniany smak smażonego sera. Dzisiaj na talerzach gości on, jedyny i niepowtarzalny – smažený sýr Zapraszamy! 50 min 2 os. składniki: 1 kostka żółtego sera 1 jajko bułka tarta żurawina 6-7 ziemniaków papryka słodka papryka ostra tymianek rozmaryn sól i pieprz oliwa z oliwek wykonanie: Obieramy ziemniaki i kroimy w połówki lub ćwiartki, według uznania. Wstawiamy(...)brytfanki wlewamy łyżkę oleju i wyrzucamy ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-55 min w 200 stopniach. Żółty ser kroimy na plastry o grubości ok 1,5 cm. Maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Później raz jeszcze w jajku i w bułce. Smażymy pod przykryciem przez kilka minut, każdą ze stron. Świetnie smakuje podany
Ania i Marcin gotują