pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej. 500g mielonego mięsa 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 150g wędzonego boczku w plastrach 100g żółtego sera 100g pieczarek 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej. 2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą. 3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki
Szefowa kuchniaptece, najlepiej w kapsułkach) 1 łyżka sezamu do posypania bułek ZACZYN DO BUŁEK 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 20g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Wykonanie ZACZYN DO BUŁEK W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut. BUŁKI Do drugiej miski wsypujemy mąkę, otwieramy kapsułki z węglem(...)plastry. Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i sałatą, kolejnie kładziemy obsmażony plaster sera halluomi. Następnie, na ser układamy plaster pomidora, majonez, odrobinę musztardy i przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem do szaszłyków i serwujemy. Smacznego! * Tak na serio, czarne bułki są jadalne, a pomysł na wykorzystanie węgla aktywowanego i więcej o czarnych
Tajemnice Smakułyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz(...)Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Bułki przekroić i posmarować sosem curry (obie połówki). Na dolnej bułce położyć sałatę lodową, potem kotlecika rybnego, plasterek pomidora (lekko posolić), plasterki ogórka i kiełki. Przykryć drugą połówką bułki. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca
Oryginalny smakobładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka majonezu łyżka musztardy łyżka ketchupu (wystarczy połączyć składniki) Mięso(...)termoobiegiem). Mięso smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu lub lekko przesmarowanej olejem, po 4 minuty z każdej strony, jak przewracamy na drugą stronę posypujemy solą i kładziemy ser na kotleta. Bułki smarujemy sosem hamburgerowym, kładziemy kotleta i dodatki, polewamy sosem, zamykamy drugą częścią i gotowe
Pelusiowa KuchniaPieczarki faszerowane mięsem mielonym... Potrzebne będą: średnie pieczarki mięso mielone ser cebula bułka tarta lub zwykła namoczona w mleku majeranek jajko sól, pieprz Mięso mielone przygotowujemy jak na zwykłe mielone smażone, ja dodaję jajko, cebulę, majeranek, bułkę tartą, sól, pieprz, można dodać czosnek, paprykę, zieloną pietruszkę, co się lubi. Z pieczarek urywamy nóżki i delikatnie wydrążamy, nie za mocno
Pelusiowa KuchniaMyślę, że często będzie gościł w naszym domu. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. startej cukinii, 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka), 3 marchewki, 1,5 szkl. bułki tartej, 200 g żółtego sera, 3 ząbki czosnku, 0,5 selera ( większego), 3 cebule, 0,5 szkl. oleju, 3 łyżki ziół prowansalskich, sól, pieprz Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy. Nie obieramy ale ścieramy(...)marchew i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Po odciśnięciu powinno jej być 3 szklanki. Przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, ser, marchew, seler, bułkę tartą, olej i żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Z solą uważamy, bo cukinia była już solona. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, przekładamy do masy. Delikatnie mieszamy
Passion of Cookingmogą być z obiadu z poprzedniego dnia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, kalafiora rozdrobnić widelcem i połączyć z ziemniakami. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać jajko, bułkę tartą, ser, koperek. Dodać przestudzoną szalotkę, sól i pieprz. Formować w dłoniach nieduże kulki mocno je ściskając, dzięki czemu nie będą się rozpadały podczas smażenia. Spłaszczyć
Kulinarne InspiracjeKiedyś dość często gościły na naszym stole, teraz troszkę zapomniane. Pyszne kotlety jajeczne, które również znajdziecie w diecie Dukana, tyle, że bez dodatku bułki tartej i sera. Mój przepis jest trochę innowacyjny. Zamiast tradycyjnego żółtego sera, użyłam białego i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę. Kotlety podczas smażenia po prostu rosły, a przy konsumpcji(...)smaku. Pyszne i tyle:) Jedyny feler, to strasznie pryska tłuszcz na zbyt mocno rozgrzanej patelni. Trzeba uważać:D Składniki: 12 jajek 2 cebule 1/2 kostki białego sera sól pieprz natka pietruszki bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Odkładam 2 surowe jajka, resztę gotuję na twardo, obieram ze skorupek i rozgniatam widelcem. Wbijam odłożone jajka, dodaję pokrojoną w kostkę
Bea(u)ty kitchensame Są proste, efektowne i bardzo smaczne. Koniecznie zjedzcie je, kiedy będą jeszcze ciepłe. Przepis na nadziewane bułeczki Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 min Składniki dowolne bułki szynka ser masło Przepis 1 Nacinamy bułeczki w kilku miejscach. 2 Nacięcia smarujemy masłem i wkładamy w nie szynkę oraz ser. 3 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około
Kuchnia Bazyliischabowego. Danie, tak jak schabowy, wymyślone w czasach komunistyczych. Zapiekany, panierowany ser, podawany zawzwyczaj z frytkami to kaloryczna bomba, ale trzeba przyznać, pyszna:) Smażony ser, zapanierowany jest daniem nadzwyczaj wdzięcznym, gdyż łączy w sobie miękkość rozgrzanego sera, wypływającego z chrupiącej panierki. Panierować można praktycznie każdy ser, również sery miękkie, kremowe. Jeśli są zbyt miękkie wystarczy je przed panierowaniem wstawić(...)balsamicznego i soku pomarańczowego. Dla smaku można go dosłodzić miodem. Sałatka ze smażonym serem kozim łączy w sobie smaki wytrawne – kozi ser jest wytrawny – i owocowe. Wszystko podlane delikatnym, kwaskowym dresingiem. Przepis na kulki z koziego sera pochodzi z bloga Halfbakedhaervest.com Składniki: 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki) 1 awokado 100 g malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych
Niedzielny kucharzSkładniki: Kotlety 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 3 płaskie łyżki tartej bułki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula(...)pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser, posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym
O kuchni z uczuciemskładniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster(...)pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy
Domowy Smak Jedzeniamogłoby być coś innego ? O nie ! zrobimy cukinię i już :) Jak powiedziałam, ja wredna matka ;) dzieciom zrobiłam. Cukinia pieczona w piekarniku z serem 2 cukinie ( średnie ) szklanka tartej bułki jajko + łyżka mleka pół szklanki startego sera ( u mnie wędzony) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku + do podania sos czosnkowy domowy – przepis(...)misce wymieszałam tartą bułkę ( ja sama robię tartą bułkę na bieżąco – więc mogę wybrać jej grubość – Ty możesz użyć zwykłej) i ser. Panierowałam cukinię najpierw w jajku a potem w tartej bułce. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, na nim układałam cukinie. Piekarnik nagrzałam do 200 C, cukinię piekłam około 10 minut
Kuchnia na wzgórzunietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem. Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie(...)minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę siekamy drobno. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę
Czerwona Porzeczkaząbki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko(...)mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy 6 kotletów wielkościowo zbliżonych do bułek, które grillujemy. Pod koniec grillowania, na każdym kotlecie układamy ser, tak aby się roztopił. Upieczone bułki kroimy na pół i i grillujemy. Na bułce układamy warstwami sałatę, sos, burgera z serem, pomidory
Kuchnia Bon AppetitMyśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym serem. Składniki 600 g białej kiełbasy jajko bułka tarta (około 3/4 szklanki) łyżka majeranku 150 g żółtego sera 200 g pieczarek por (biała część) łyżka masła sól ziołowa pieprz bułka tarta do obtoczenia olej(...)tarce o dużych oczkach. Razem z posiekanym porem podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na każdą porcję rozwałkowanej masy wysypujemy ser ,następnie farsz z pieczarek. Roladki zawijamy ,obtaczamy w bułce tartej ,obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. W rondelku szklimy cebulę na maśle ,oprószamy mąką (chwilę podsmażamy) i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy
R'n'G Kitchen