prawej chleb rosyjski z ziarnami Asiek. Było wspaniale! Zagryzając pysznymi serami, domowym chlebkiem na zakwasie i popijając rewelacyjne, francuskie wino (jeszcze raz bardzo, bardzo dziękujemy Kasi, bo to ona uświetniła wieczór tym wspaniałym winem i swoim przepisem na chleb(...)kupić oryginalne, delikatesowe produkty z różnych regionów Niemiec i niemal całego świata, posiedzieć przy piwku w licznych malutkich knajpkach, spróbować lokalnych gorących dań i przekąsek, zjeść prawdziwe precle czy bułkę z Leberkäs. Tłumy turystów i tubylców w centrum Monachium na deptaku Marienplatz - Karlsplatz. My bardzo często chodzimy po prostu na spacer
Kuchnia Prezydentowejporcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego Panierka • 2 jajka • 1 szklanka bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Usmażyć naleśniki wg przepisu
To co kochamnaszego rodzimego i wciąż bardzo popularnego schaboszczaka w bułce. Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami , duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą , rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami. Baaardzo nam smakowało
Walijskie Pichcenieoczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, ser, marchew, olej, żółtka jaj, płatki owsiane. Doprawiamy solą (uważać bo wcześniej już soliliśmy), pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z cukinią. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę przekładamy i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 200 stopniach
Prosto i Smacznie z Anetąrazie potrzeby i utrzymując odpowiednią temperaturę (usuwamy z tłuszczu większe fragmenty bułki tartej, jeśli się takowe oddzielą, aby uniknąć ich przypalenia). olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy doprowadzić do wrzenia. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 x 34 cm wylać warstwę sosu. Oprószyć 1/4 tartego sera. Ułożyć plastry bakłażana. Posypać porwanymi 5 listkami bazylii. Polać 3/4 szklanki
Moja Delicjapokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie i połowę porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami. Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam
kawawszklancedomowe masełko to już poezja. Nie trzeba wtedy ani wędliny, ani sera a nawet pomidora czy ogórka. W pieczywie fajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy kombinować z proporcjami i rodzajami mąk czy dodatków. Jednym słowem pełna dowolność i więc mam dziś takie oto bułki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibardzo prosty przepis i zarazem lekki :) bez ciężkich sosów, tartej bułki itp. 2 pęczki zielonych szparagów 3-4 łyżki masła ok 5-8 cl białego wytrawnego wina 1-2 ząbki czosnku 1 pomidor lub kilka koktajlowych sól 1 łyżeczka cukru pieprz kilka płatków parmezanu lub innego twardego sera Szparagi obrać w dolnej części i odciąć końcówki lub odłamać zdrewniałe
Jemy Pijemybabeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier
Kuchnia po mojemucukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać , olejek pomarańczowy,zmielony ser roztopioną margarynę i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto. Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około
Sama słodycz i szczypta chilidodać jajka, kaszę manną,podsmażoną cebulę, majeranek, pietruszkę i dobrze odciśnięte bułki.Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Formować kotleciki. Rozpłaszczyć a na środek każdego z nich kłaść nadzienie np: 1) po grubszym plastrze ogórka konserwowanego lub kiszonego 2) z suszoną śliwką 3) z serkiem topionym 4) z żółtym serem i szynką 5) lub obtoczone w wiórkach kokosowych Kotlety usmażyć
kulinarnajamka.blogspot.comutrzeć z cukrem i masłem do białości.Powstałą masę wymieszać z serem (można mikserem), dodać ubitą pianę z białek, a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać.Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec
Mix smakuCRUMBLE Z POMIDORKAMI POD CHLEBOWO-PARMEZANOWĄ KRUSZONKĄ* SKŁADNIKI Na 2 średnie porcje - choć za pierwszym razem całość zjadłam sam:) 400 g pomidorków koktajlowych (im mniejsze tym lepiej) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek i bazylia oliwa z oliwek miąższ czerstwego białego pieczywa (wykorzystałam czerstwą bagietkę) ok. 30 g świeżo tartego parmezanu oliwa z oliwek(...)Pomidorki z oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła. Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie. Z czerstwej bułki (lub chleba) wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać. Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem i ułożyć na pomidorkach. Wstawić
KUCHARNIAbakłażany, pomidory, bazylia, oliwa oraz ser. Nazwa „Parmigiana” pochodzi od sycylijskiego słowa „ Parmiciana ”, które w dialekcie oznacza stos drewnianych listew żaluzji i prawdopodobnie wzięła się od cienkich plastrów bakłażana ułożonych na sobie w zapiekance. Zgodnie z tradycyjnym przepisem plastry bakłażana smaży się w głębokim oleju, czasem dodatkowo obtaczając wcześniej w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Ja zdecydowałam się(...)GranFruttato 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 butelka 700 g passaty pomidorowej sól i pieprz garść świeżej bazylii opcjonalnie - szczypta płatków chilli dodatkowo: 220 g tartego sera mozzarella 60 g tartego sera parmezan Przygotowanie zapiekanki z bakłażanem - Parmigiana di melanzane : 1. Odetnij oba końce bakłażana. Następnie przy pomocy obieraczki do jarzyn zdejmij skórkę po dwóch stronach warzywa
Chilli Czosnek i Oliwabułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie zrobimy farsz do poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser(...)dość twarde :) Z ciasta formujemy wałki i kroimy na porcje. Każdą porcję spłaszczamy i nakładamy farsz, po czym tworzymy średniej wielkość poduszeczki. Wszystkie poduszeczki obtaczamy w jajku i w bułce tartej wymieszanej z otrębami żytnimi. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki
vegetanie