kurczaka 180 g mrożonego szpinaku np. w kostkach około 100 g sera feta lub sałatkowego Islos 2 ząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami
Gotowanie...to proste !przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life
Posadzone i zjedzoneniesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki tartej i jajka. Ta ilość farszu starcza akurat na dwie polędwiczki. Mięso przyjemnie przechodzi
Posadzone i zjedzonewyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki
Stare Garyzalewamy roladki czekające w naczyniu, a na wierzchu układamy kilka plasterków żółtego sera. Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Po tym czasie, gotowe roladki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy gorące. :) U nas pałaszowane były z ugotowanym kalafiorem z zasmażką z tartej bułki, ale polecam do nich również kluski śląskie. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyagorący olej. Mamy posmażone mielone. Piekarnik na 100C lub funkcja grilla. Bułki przekroić na pół i do piekarnika aż zrobią się kruche. Wyciągamy z piekarnika i układamy wedle upodobań. Sałata, kotlet ( jeżeli są dość grube to pół, dlatego napisałam 3 szt, ale jak kto lubi), ser, sos, pomidor, ogórki itd. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Post Domowe Cheeseburgery (z kotletem wołowym) jak z McDonald’s ? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeżółtym serem lub dżemem. Do tego gorąca kawusia i humor poprawiony. Przepis na maślane bułeczki jest bardzo uniwersalny. Można z niego upiec bułeczki , długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec 12 bułek
codojedzeniamnie, mamo przywieź mi w sobotę pierogi! A, że tydzień miałam bardzo napięty głównie za sprawą pieczenia pierniczków na rzecz fundacji, to przygotowanie pierogów z kaszą jaglaną i serem, oraz z dużą ilością smażonej cebulki rozłożyłam na kilka dni. W sobotę na spotkaniu wielkopolskich blogerów zgadałam się z Kasią z bloga „W krainie smaku”, że ona również przygotowała(...)pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę rano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety ziemniaczane to charakterystyczna potrawa dla kuchni polskiej, którego głównym składnikiem są ziemniaki, z którego sporządza się ciasto. Na Podkarpaciu są popularne takie z serem twarogowym oraz majerankiem. Mogą zawierać różne dodatki. Ciasto do smaku powinno doprawić się solą i pieprzem, a do ciasta można dodać także usmażoną posiekaną cebulę, mięso lub wędzoną rybę np. dorsza. Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują(...)mamy ziemniaki z wczorajszego obiadu. Pyszne i szybkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 łyżka płaska soli 1 cebula 2 łyżki masła 4 łyżki płaskie bułki tartej 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanego koperku 1 szczypta soli i pieprzu do smaku Dodatkowo 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania
ProstePesto.plDziś piekłem ciabattę. Wpadłem na ten pomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com. Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak
Przepisy na domowy ser i chleb„Mięciutkie i aromatyczne. Doskonale się komponują z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami. Istna poezja smaków. Pasują wyśmienicie także do wędlin i innych serów. Mojemu synowi tak
Wiem co jemGdy zobaczyłam te drożdżówki w magazynie " Kuchnia" od razu postanowiłam je zrobić.Generalnie ja i mój mąż lubimy wszystko co jest z serem. Te drożdżówki przypadły
Anioły w kuchniPostanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu. Składniki na 8 szt mąka pszenna tym 700 Kłos Pol 800 g czosnek granulowany Kłos- Pol 1 łyżeczka drożdże(...)minut. Krok 4 Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Krok 5 Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy
Różowa kuchnianiczego ciężkiego i wtedy idealnym pomysłem jest sałatka. Taki dzień był właśnie wczoraj, piękny gorący dzień, i taka sałatka była idealnym rozwiązaniem. Treściwa, smaczna, pełna witamin a jako dodatek bułka czosnkowa. Często takie sałatki robię, i często zmieniam składniki ale zawsze jest pyszna, a to najważniejsze. :) Taką sałatką najedzą się 4 osoby. Przepis: Składniki: Miks sałat (ja miałam(...)kapusta, radicchio, endywia, sezonowe sałaty dodatkowo - cukinia i marchewka.) 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek 200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek sól, pieprz opcjonalnie bagietki czosnkowe Wykonanie: 1. Miks sałat wsypujemy do miski 2. pomidory i rzodkiewki kroimy w kostkę i wrzucamy
Mój pomysł naBułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką. SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej(...)można użyć maszyny. Ciasto jest bardzo kleiste ale należy się starać dodawać jak najmniejszą ilość mąki w trakcie wyrabiania. Jeżeli dodamy dużo mąki i ciasto będzie zbite to nasze bułki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na porcje po około
MohiellaCzas czytania: 2 min Quesadille ze szpinakiem, to kolejny pomysł na szybką przekąskę, a z sałatą może być wegetariańskim daniem obiadowym. Korzystam z gotowej tortilli (ale
SprawdzonaKuchnia.pljako dziecko. Miały pyszną bułeczkę, teraz zastępowaną jakimś ciastopodobnym wyrobem. Góra to ser i pieczarki, ewentualnie cebula. Obecne zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka to zapiekanka. Pamiętam jeszcze bułki faszerowane pieczarkami, sprzedawane na warszawskiej Starówce. Jak chodziliśmy na niedzielne spacery
Mieszam w Garnkuziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut (sugeruję 25 minut) . Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow
Weekendy w domu i ogrodziemiski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rumowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównać zwilżoną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujemasa będzie już białą dodajemy cukier waniliowy. Ciągle ucierając stopniowo dodajemy biały ser, a na końcu proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta
Smakowite Daniaprzegryzienia. Myślę, że będą smakowały niezależnie od miejsca i okazji. Biały ser jest wdzięcznym produktem do wykorzystania jako baza nadzienia do świeżych warzyw. Można przygotować z niego farsz do paprykowych łódeczek - równie wdzięcznych przekąsek jak dzisiejsze roladki. Myślami wybiegam już do jutrzejszego śniadania i nastawię wieczorem bułki. Takie nocne bułeczki bo ciasto wyrośnie kiedy ja będę smacznie spała a rano
Smaczna Pyzachyba najważniejsze jednak że pyszne, zdrowe i pożywne.Wersja moja ze zdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki.Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze:mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez.Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól.Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą, wykładamy ser i dodatki.Smacznego
BaRepasprzeciskamy go przez praskę), drobno pokrojoną w kostkę paprykę, sól (ostrożnie – sery są słone), świeżo zmielony pieprz i 3 łyżki drobno startego parmezanu. Masę ryżową dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże kotlety (aby porcje były równe użyłam łyżki do lodów), panierujemy w mące, jej nadmiar otrzepujemy (panierując w bułce tartej kotlety chłoną więcej tłuszczu). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron
mojewypiekiinietylkoDrobiowe delikatne mięso oraz szynka i zólty ser to połaczenie idealne, moi synowie przekonali sie o tym już dawno dlatego często robię na obiad takie roladkiSkładniki:70 dag piersi z kurczaka(wyjdzie ok.8 roladek)8 plastrów massdamera cienko krojonego8 plastrów szynkisól,pieprzpanierka;bułka tarta 1 jajkowykałaczki do spięcia roladekWykonanie:Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Z obu stron oprószamy
Z Majeczką w kuchnicukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone rodzynki i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić
W Mojej Kuchni Lubię