Latem napawa nas prawdziwa ochota na grilla, właśnie taka zachcianka owładnęła mną w sobotę... grillowana kiełbaska, tosty z mięsem mielonym, grecka sałatka z serem feta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym(...)smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia nie oddzielało się
Kuchenne aromatyprostu zwykłe kotleciki. Pokroiłam w plastry i panierowałam w jajku i bułce tartej jak kotlety. Bakłażana można doprawić dowolnymi przyprawami, ja wybrałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 3 nieduże bakłażany, moje miały po ok 350 g sól suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 4 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Bakłażany dokładnie umyć i osuszyć(...)bułkę tartą do panierowania i roztrzepać jajka. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry bakłażana oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie sałatka z tego co było pod ręką czyli sałata lodowa, pomidorki i ser sałatkowy
Monia miesza i gotujekleiło się dosypuję mąkę. Formę na pizze polewam olejem i posypuję bułka tartą. Następnie rozprowadzam ciasto. Ja lubię ciasto cienkie więc kładę ciasto jak najcieniej się da. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym następnie posypuję pieprzem i bazylią. Kolejno kładę drobno pokrojone pomidory. Następnie posypuję tartym serem. Cebulę, ogórki kroję bardzo drobno posypuję pizzę. Następnie franfuterki kroję w kawałki i na koniec
Gotowanie Patkipieczarkowy, dodać podsmażoną polędwicę,fasolę z puszki, roztrzepane jajka, 1/2 szklanki sera. Przełożyć wszystko do makaronu i wymieszać, przyprawić do smaku solą , pieprzem i szczyptą chili. Ja tym razem zapiekankę upiekłam w tortownicy ale możecie w normalnym żaroodporny naczyniu. Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć makaron. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Pod koniec pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilipokroić na plasterki. Rybę natrzeć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku. Składniki: Na 10 bułek: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej
Kuchnia w czekoladzieroli głównej ser Favita mojej ulubionej mleczarni SM Mlekovita. Składniki: opakowanie sera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę
Malinowe PocałunkiOdrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabeczki są doskonałą przekąską na każdej imprezie, można je zabrać ze sobą do pracy, na piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego barszczyku. Przepis starcza na ok
Bułka z ChlebemSzybka do przygotowania pyszna i efektowna przekąska, niezawodna na imprezie, która szybko znika z półmiska. Jest to druga wersja roladek, pierwsza jest TUTAJ Co potrzeba: 100
Bułka z Chlebemzrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru(...)kawałeczek oka "zanurzył" się w bułce. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na około 30 min. az bułeczki ładnie się zrumienia. Kiedy bułeczki już nam przestygną, przekrawamy je na pół,smarujemy masłem i wkładamy na co tylko mamy ochote. Ja podałąm składniki których uzyłam. Z białego sera wykroiłam kółka na oczy a w srodek
Radość kipiąca uśmiechem.porów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego(...)Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, podsypać odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut
Kuchnia Elliekurczaka 180 g mrożonego szpinaku np. w kostkach około 100 g sera feta lub sałatkowego Islos 2 ząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami
Gotowanie...to proste !przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life
Posadzone i zjedzoneniesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki tartej i jajka. Ta ilość farszu starcza akurat na dwie polędwiczki. Mięso przyjemnie przechodzi
Posadzone i zjedzonewyrobie jak o bułkach, co z reszta widać po wpisie (używam określenia bułka a nie drożdżówka) Przepis podaję za Amber Wytrawne drożdżówki „ Ciasto przypomina to na buchty – jest puszyste i maślane. Dodaję do niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki
Stare Garyzalewamy roladki czekające w naczyniu, a na wierzchu układamy kilka plasterków żółtego sera. Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Po tym czasie, gotowe roladki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy gorące. :) U nas pałaszowane były z ugotowanym kalafiorem z zasmażką z tartej bułki, ale polecam do nich również kluski śląskie. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyagorący olej. Mamy posmażone mielone. Piekarnik na 100C lub funkcja grilla. Bułki przekroić na pół i do piekarnika aż zrobią się kruche. Wyciągamy z piekarnika i układamy wedle upodobań. Sałata, kotlet ( jeżeli są dość grube to pół, dlatego napisałam 3 szt, ale jak kto lubi), ser, sos, pomidor, ogórki itd. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/