Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego1 jajko bułka tartapieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu 1 łyżeczka papryki(...)wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy na brązowy kolor często
Niezły Młynekodstawić. W miseczce roztrzepać 2 żółtka widelcem, a następnie dodać masło, posiekane drobno orzechy, ser, chrzan i dokładnie wymieszać. Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać
O kuchni z uczuciemosuszamy, kroimy w plasterki, marynujemy w soli i pieprzu, zostawiamy na noc, obtaczamy w bułce tartej i startej mozzarelli na dno foremki do pieczenia kilka kropli oliwy z oliwek potem warstwa pomidorków na to Mozzarella, pokrojone filety, a na wierzch znów pomidory i starty ser:) całość wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika i zapiekamy przez ok 30 minut. Podajemy
Luźna KuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bagietki Miękkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Robi się je bardzo szybko, wystarczy dzień wcześniej przygotować
Marta GotujeObstawialiście , że to może ziemniaczana … że z kurczakiem … że z serem …A właśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego! Robi się ją błyskawicznie , a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki , pachnąca cebulka , pieczarki i aromatyczne przyprawy.Świetny pomysł na kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:- czerstwa
Ostra na SłodkoWszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ziołami, pieprzem i ostrą papryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej(...)już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy dodać pieprzu lub soli i gotowe :) Ugotowane pierogi polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Smacznego
vegetaniezostały widoczne różyczki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ubitych warzyw. Ostudzony boczek, jajko i około 2 łyżek posiekanej natki pietruszki dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, jeżeli masa jest za rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Kulinarne życieszybko przepis na kluski leniwe. Tradycyjnie każdy je owe kluski z bułką tartą i masełkiem, ale ja zdecydowałam się na wersję z truskawkami, równie pyszną. Póki co, jako że dziś Dzień Zwycięstwa, a ja jestem w Moskwie, czas biec na paradę :) Smacznego! Składniki: 500 g białego sera 150 g ziemniaków 2 jajka 2 łyżki oliwy ok.100 g mąki ziemniaczanej (zależnie(...)gotujemy. Ugotowane i przestudzone mielimy w maszynce razem z serem. Dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 3 cm, spłaszczamy i kroimy w skośne kawałki o szerokość 2-3 cm. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy. Podajemy polane topionym masłem z bułką tartą, bitą śmietaną lub owocami
psgotujemysuszone tofu. Proponuję na dziś sałatkę z naturalnym tofu. Składniki: 180g naturalnego tofu mix sałat łodyżka selera naciowego garść czarnych oliwek 5 szt. suszonych pomidorów mała czerwona cebula ser feta do posypania sałatki grzanki Marynata do tofu: 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego czosnek granulowany do smaku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Sos do sałatki: Przepis(...)około7 minut na patelni. Wsypałam złociste kawałki do sałatki. Sałatkę wymieszałam i polałam sosem. Pozostało już tylko pokroić bułkę na kawałki. Podsmażyłam je na chrupko na patelni. Przyprawiłam ziołami, granulowanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Posypałam nimi sałatkę. Starłam na tarce ser feta, który uwieńczył dzieło;-) Sałatka była pyszna! Polecam! Zapraszam również na sałatkę z RUKOLI Z KOZIM SEREM
potrawyregionalnekanapkowego, 4 liście sałaty masłowej, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera, ¼ papryki czerwonej, 4 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, folia aluminiowa, wykałaczki. Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy ze środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy
Pobite gary Barbaryszkl. mleka tłustego 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1,5 kg pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia Do garnka wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę, mąkę, olej oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy (lub blendujemy). Odkładamy na co najmniej(...)wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. (Dla wzbogacenia można dodać do zimnych pieczarek 1-2 garści startego żółtego sera). Do głębokiego talerzyka lub miseczki wbijamy jajka. Doprawiamy je niewielką ilością soli oraz pieprzu i lekko roztrzepujemy widelcem. Na oddzielny talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy. Panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy
Smaki Na Talerzujajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera żółtego startego
Kto ugości moich gości?delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu
Gotujemy i jemylistki bazylii 3 plasterki polędwicy łososiowej 1 jajko posiekany szczypiorek starty żółty ser sól pieprz A jak to zrobić: Z kajzerki odciąć górę i delikatnie ją wydrążyć. Posmarować w środku masełkiem czosnkowym. Pomidora pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną bazylią, przełożyć do bułki oprószając solą i pieprzem. Plasterki polędwicy ułożyć w środku tak aby brzegi wystawały poza kajzerkę
Kuchnia w opałachmięsa mielonego wieprzowo-wołowego1/2 czerwonej surowej papryki100 g czerwonej fasoli z puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce(...)drobno posiekać.Teraz należy połączyć ze sobą wszystkie elementy. Mięso mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy
Świat Domowej Kuchni