hamburgera (wierzcie mi żaden tłuszcz do smażenia takich hamburgerów na patelni nie jest potrzebny, bo po chwili będzie go aż nadmiar). Dodatek otrębów wziął się stąd, by poprawić smak tego mięsa, urozmaicić go oraz wzbogacić ;) Sprawdza się znakomicie i szczerze go polecam! Otręby są przy tym dużo zdrowszym dodatkiem niż bułka tarta lub bułka moczona w wodzie. Zawierają dużo(...)Sól ziołowa, pieprz, ketchup, majonez zamiast wymienionych dodatków można dołożyć to co lubicie najbardziej w hamburgerach : ) Mięso mielone mieszamy wraz z otrębami. Doprawiamy obficie solą ziołową oraz świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię. Z przygotowanej masy formujemy kotlety wielkości bułek i umieszczamy na przygotowanej patelni. Bułki przekrajamy na pół. Na spodniej stronie umieszczamy żółty ser. Obie połówki bułki wstawiamy do nagrzanego
Kolizje Smakówprzy braku czasu czy nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek(...)pierś z kurczaka, pokrojoną a plastry o grubości ok. 2cm. Obtaczamy ją kolejno w mące, rozbełtanym jajku z przyprawą gyros, oraz w płatkach kukurydzianych lub bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć gotowego mięsa do hamburgerów dostępnego w sklepach). 3. Ser kroimy w plasterki. 4. Pieczywo - ciabatta, kroimy na pół. Układamy kolejno rukolę, mięso, ser oraz pomidory. 5. Podrzewamy
Kuchnia Pełna PasjiKolejne święto? Wszystkie sklepy zamknięte? Gdzie kupić świeże bułki? Wystarczy chwila czasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli(...)studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. 3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut
Szefowa kuchninajbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne. Składniki na 15 sztuk: 15 mini bułeczek do hamburgerów 1 duża główka sałaty 4 pomidory 1 ogórek świeży 3 ogórki konserwowe 800g mięsa mielonego wołowego 2 czerwone cebule sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego musztarda 5 łyżek majonezu ketchup(...)smarujemy sosem czosnkowym, z drugiej majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który w plasterkach kładziemy na porcję grillowanego mięsa, tak by się delikatnie roztopił
Kuchnia w czekoladzieDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki, które idealnie pasują zarówno do hamburgerów oraz dżemu, ale najlepsze są jeszcze ciepłe z masłem i kubkiem mleka. Bardzo polecam! Bułki mleczne (przepis na nie znalazłam na stronie White Plate) 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki masła roztopionego masła 1 łyżka płynnego miodu
Zapiski Młodej ŻonyLubię domowe fast foody, a hamburgerów nie robiłam chyba całe wieki. Zabrałam się więc tydzień temu, wyrobiłam ciasto, do którego szło roztopione masło, zostawiłam przy piecu i poszłam z dziećmi na spacer. Nie uwierzycie jak się zdziwiłam, jak wróciłam do domu, a tu ciasto nawet drgnęło... Myślę, co jest grane? Drożdże przecież dałam 😀Spróbowałam upiec, że w trakcie pieczenia choć(...)byłby na mur beton 😁 Nie mam pojęcia co poszło nie tak, jedyne co mi przychodzi do głowy to metalowa miska, w którym ciasto miało "wyrosnąć". No nic, nieudane bułki dostały się kurkom, a ja upiekłam nowe. Przepisu jednak nie użyłam tego samego, z obawy, że znowu nie wyjdą. Zrobiłam wg siebie i własnej miary i to był najlepszy pomysł 😇 Składniki
Kuchnia w czekoladzieburgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki ser cheddar Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy
KuchcikoweLovetowarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać ją na talerzu wraz z puree ziemniaczanym i wspomnianymi dodatkami lecz znacznie popularniejsza jest podawana w bułce. Tak więc można zaryzykować, że to tańsza wersja hamburgera. Tańsza – nie znaczy gorsza. Nam kanapki z taką wieprzowiną smakują bardzo. Szczególnie mężowi, który dopomina się powtórki. Pulled Pork – szarpana wieprzowina(...)podgrzanego sosu BBQ – można kupić gotowy, ale polecam go zrobić samodzielnie. Tak przygotowane mięso podajemy z surówką z czerwonej kapusty (np. taką ) i korniszonami. Gdy podajemy całość w bułce hamburgerowej – podpiekamy ją i smarujemy musztardą. Sos barbecue (BBQ): W rondelku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez
Poezja smakuDietetyczne burgery przyrządzone z mięsa indyczego to zdecydowanie zdrowsza wersja hamburgerów i dobra propozycja na szybki obiad.Składniki:6 bułek hamburgerowych np. z TEGO przepisu850 g mielonej piersi z indyka5 łyżek startego parmezanułyżka suszonych ziół prowansalskichsól, pieprz2 pomidory2 ogórki konserwowesałatasos barbecueDo mięsa dodać parmezan i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Uformować sześć płaskich okrągłych placków
wyzwania kuchenneidealny dla dzieci bo wiemy co do niego dajemy. Spróbujecie. A może sami też robicie ? Zostawcie w komentarzach link do swoich przepisów. Składniki : * hamburgery z mielonego mięsa - u mnie drobiowo-wieprzowe * bułka - u mnie grahamka z ziarnami * kapusta biała * pomidor * ogórek kiszony * majonez * ketchup Do tego coca-cola z kostkami lodu. Bardzo kaloryczne danie więc wszystkim
Magiczne Życie MartyPyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk : - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli(...)cukru - 2 duże łyżki ziaren kminku - 3 duże łyżki siemienia lnianego - 250 ml letniego mleka - 1 jajko dodatkowo: - łyżka czarnuszki do posypania - 1 jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami letniej wody i cukrem, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą składników i wyrabiać ok 10 minut. Przykryć i odstawić
Wypieki Renebrązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą być specjalne do burgerów lub zwykłe bułki) Liście sałaty, pomidor, ogórek, żółty ser (to co najbardziej lubimy w hamburgerach) Na patelni rozgrzewamy olej. Jasną cebulę obieramy i drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni, pod koniec dodając czosnek. Smażymy jeszcze z 2 minuty
Kolizje Smakówsobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać(...)bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce 4 bułki 1 duży pomidor
Chilli Czosnek i Oliwagrillowanego schabu to świetna alternatywa dla tradycyjnej buły i burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy hamburger warzywny Przyznam Wam, że ta wersja jest bardzo smaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce z makaronu, porcja dla 2 osób: 4 gniazdka nitki Malma 1 jajko 1 plaster schabu wieprzowego 4 plastry ogórka 1 pomidor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnazwałabym ich nigdy fast foodem gdyż zrobienie dobrego burgera od A do Z przez nas samych jest naprawdę czasochłonne..bułki, mięso sosy..ale efekt wart jest każdej minuty przygotowań. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na genialne Buły do hamburgerów, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przepis pochodzi z genialnej książki Veronique Cauvin pt. Burgery wszystkie smaki. Bułki
Wylizany Rondel