każdy ma w sobie coś z dziecka. U mnie w wersji light. ok. 0,5kg mięsa mielonego opakowanie cienkich kiełbasek (parówek) plastry sera tostowegoliście sałaty plastry pomidora bułki do hamburgerów przyprawy (wg uznania)majonez, ketchup pikantny (do podania) Mięso mielone przyprawiłam i uformowałam 4 burgery. Kiełbaski przekroiłam na połówki, a te z kolei ponownie na pół wzdłuż. Na czterech(...)burgery w odpowiednie anatomicznie miejsca- głowa, ogon, nogi i owinęłam folią do pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu. Żółwie zapiekłam w 180st. przez 20min. Pod koniec pieczenia zdjęłam folię. Bułki lekko podpiekłam. Na spodzie każdej rozsmarowałam kleks majonezu, ułożyłam liść sałaty, następnie burgero- żółwia, na nim plaster sera i całość "zlałam" ketchupem. Znalezione, z moimi modyfikacjami
bastalenarobimy sobie przyjemność i jemy od czasu do czasu obrzydliwie pyszne burgery, żeby liczyć kalorie i zastanawiać się jak bardzo są niezdrowe? SKŁADNIKI 4 bułki do hamburgerów z TEGO przepisu majonez – 4 łyżeczki prażona cebulka – 4 łyżeczki sałata rzymska – 8 liści 4 grube plastry klopsa wołowego z TEGO przepisu 4 plastry topionego sera albo 4 oscypki/serki zakopiańskie 100g bekonu
Karo in the Kitchenrobimy sobie przyjemność i jemy od czasu do czasu obrzydliwie pyszne burgery, żeby liczyć kalorie i zastanawiać się jak bardzo są niezdrowe? SKŁADNIKI 4 bułki do hamburgerów z TEGO przepisu majonez – 4 łyżeczki prażona cebulka – 4 łyżeczki sałata rzymska – 8 liści 4 grube plastry klopsa wołowego z TEGO przepisu 4 plastry topionego sera albo 4 oscypki/serki zakopiańskie 100g bekonu
Karo in the KitchenOstre domowe burgery z chili to już druga odsłona hamburgerów na blogu. Tym razem w wersji HOTJ Zrobione specjalnie na akcję kulinarną FAST FOOD. Chętnych do jedzenia nie musiałam długo szukać, bo to zdecydowanie danie które uwielbiamy. Ta wersja jest kierowana do miłośników ostrych smaków. Gwarantuję, że przy ich jedzeniu zapanuje przy stole gorąca atmosfera. Ale w tą naszą zimową(...)wyciśnięty z połowy limonki · skórka otarta z połowy limonki Dodatkowo: · bułki do hamburgerów · 4 plastry sera żółtego · pomidor · sałata lodowa · rukola
Mania Gotowaniaświeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 100ml sosu tzatziki 1 liść sałaty 3 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 1 gruby plaster sera feta 6 plasterków świeżego ogórka 5 czarnych oliwek ketchup sól(...)czosnek granulowany, oregano, tymianek, chilli olej 1. Mięso mielone doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oregano, tymianku i chilii. Formujemy kształt kotleta i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem
Szefowa kuchniposiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku czarny pieprz mielony do smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów - opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki. Uformować 6 niewielkich burgerów. Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki(...)godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi ). Smacznego
Stare Garybędzie złocisty i chrupiący. Następnie ułóż na kratce, aby przestygł i osączył się z tłuszczu (możesz położyć pod kratkę ręcznik papierowy). Następnie składamy hamburgery: Obie połówki bułki smarujemy obficie Ajvarem łagodnym Podravka. Na jednej połówce bułki ułóż sałatę, cebulę, kotleta, plastry pomidora, chrupiący boczek i plastry ogórka kiszonego. Przykrywamy drugą połówką bułki(...)mięs, zamiennik ketchupu na zapiekance, czy gotowy dip do karnawałowych przystawek. Poezja smaku i aromatu Tak przygotowany Hamburger wieprzowy to prawdziwa poezja smaku i aromatu. Dodatkowo chrupiąca bułka i warzywne dodatki, które możecie dowolnie modyfikować. Tak przygotowany kotlet można zjeść również z dodatkiem pieczonych ziemniaków (przepis TU) i prostej
kuron.com.pljajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej(...)majerankiem według uznania. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka
Szefowa kuchnimajonezem, ketchupem i prażoną cebulką Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) : - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz(...)czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki) - ketchup Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję mlekiem i obsypuję sezamem. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Gdy się
Kuchnia co dniajajkiem mniej się rozpadają przy smażeniu), w razie potrzeby dosypujemy więcej kaszy. Doprawiamy wedle uznania :). Panierujemy w otrębach lub bułce, smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Bułki do hamburgerów Składniki: 1,5 szklanki wody z mlekiem (pół na pół) 3 szklanki mąki 0,5 szklanki otrębów 2 łyżki oliwy 20 g drożdży sól, cukier Przygotowanie: Mąkę mieszamy z otrębami(...)mlekiem, dodajemy ok. łyżeczki cukru i zostawiamy na chwilę ;). Później dodajemy oliwę i sól, wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając płynu. Formujemy bułeczki (mi wyszło 7 sporych bułek, powinno wyjść koło 10-12 bułeczek "normalnej" wielkości). Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, smarujemy pozostałą wodą z mlekiem i posypujemy, w moim przypadku, z braku sezamu - otrębami. Bułki pieczemy
Kuchnia w szuwarachtylko wymieszać go ręką, bez długiego wyrabiania, żeby kotlety podczas smażenia nie puchły i pozostały soczyste. Natomiast dodatki do burgerów to już indywidualna sprawa każdego smakosza;) Składniki: 4 bułki do hamburgerów 500g wołowiny sól świeżo mielony pieprz dodatki: cebula, pomidor, ogórki konserwowe, papryka, sałata, ser, musztarda, ketchup itd. Mięso zmielić, przemieszać ręka. Uformować 4 kotlety o grubości(...)pieprzem. Grillować na ruszcie lub na patelni na brązowo z obu stron (po ok 2-3 minuty). Na ruszt można wrzucić także krążki cebuli, grillować przez pół minuty. Bułki przekroić na pół, opiec krótko od środka na grillu. Burgery złożyć dodając składniki wg własnego upodobania. Smacznego
Obiad gotowyZakazany owoc... Reklamy w TV, budki z hamburgerami. dziecko wszystko widzi i się pyta czy mu kupię. No kupiłabym gdybym wiedziała co tam jest. Ba! Kupiłabym gdybym miała pewność, że zje całego, a nie wyjmie tylko kotleta, a reszta siup do kosza. Nie mam serca z kamienia zdarza nam się ze dwa razy do roku trafić do fast fooda pewnego(...)najbardziej Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kulki i spłaszczamy. Wielkość jest dowolna. Smażymy na oliwie z oliwek lub grillujemy. Jak ja podałam synkowi hamburgera? Ulubiona bułka z ziarnami i kminkiem liść sałaty lodowej plasterek pomidorka 3 plasterki ogórka kotlet
ClauditteMissCookingłyżeczki wody Sól i pieprz Dodatkowo: 4 jajka sadzone Kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko J Pomidor Ser żółty Sałata, rukola Cebula Musztarda/ ketchup/ sos do burgerów Bułki do hamburgerów Wykonanie: Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do mięsa dodać jajko, musztardę, ketchup, wodę, cebulkę z czosnkiem i doprawić solą(...)Uformować kotlety i smażyć na niewielkim ogniu. Należy być bardzo delikatnym w stosunku do kotletów w trakcie przekręcania, ponieważ łatwo o to, żeby się rozpadły. Bułkę przekroić na pół i podgrzać chwilę w piekarniku, posmarować ketchupem i musztardą, nałożyć sałatę,cebulę, kotleta, pomidora, rukolę, ser żółty, jajko sadzone, bekon, rukolę oraz sos do burgerów. Oczywiście kolejność nie musi być
The Sweet Damsel800g zmielonej wołowiny dobrej jakości 1 łyżka oliwy 1 łyżka wędzonej papryki 1-1,5 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 5-10 g sera pleśniowego typu Lazur bułki do hamburgerów Dodatki do burgerów (ilość wg upodobania): cebula pokrojona w krążki pomidor pokrojony w plastry sałata – liście sos barbecue ogórki konserwowe pokrojone w plastry ser żółty w plastrach, najlepiej typu(...)Uwaga – pamiętajcie, że burgery, podobnie jak steki, mogą mieć różny stopień wysmażenia – od rare do well done (stopnie wysmażenia znajdziecie tutaj ). Pozostałe składniki, czyli dodatki przygotowujemy wcześniej. Bułki podpiekamy na grillu albo w rozgrzanym piekarniu, gdy mięso jest prawie gotowe. Jeśli chodzi o warstwy burgera, tak naprawdę istnieje pełna dowolność, są tylko pewne zasady :) Dolną bułkę smarujemy warstwą
Pociąg Do Kuchniodrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej szczypta soli bułki do hamburgerów - gotowe lub poniższego przepisu: 30 g drożdży 2 łyżki cukru 235 ml mleka 120 ml wody 55 g masła 680 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina(...)puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie
Słodka Strona