kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy
KuchniaWeDwoje.plDzisiaj wrzucimy przepis na proste bułeczki do hamburgerów. Na pewno wielu z was często robi domowe hamburgery, po co kupować gotowe bułki, jak można upiec je samemu. Są one dość neutralne w smaku, dzięki temu obojętnie z czym będziemy chcieli je zjeść, nie zdominują dania. Przepis Składniki: 500 g mąki kostka drożdży (42 g) płaska łyżka cukru 6 łyżek mleka(...)łyżeczka soli 2 jajka 80 g miękkiego masła trochę sezamu do dekoracji Składniki wystarczają na zrobienie około 10 bułek. Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski i w środku zrobić dość duży dołek. Pokruszone drożdże wrzucić do dołka i posypać łyżką cukru. Wymieszać 4 łyżki mleka i 200 ml ciepłej wody. Następnie zalać nią drożdże z cukrem. Odstawić miskę na około
KasiaiKrzysiu.plzjadając chociażby jednego za każdym razem zastanawiamy się i wyrzucamy sobie ileż to jest niepotrzebnych ale pysznych kalorii. Jednak nie musi tak być jeśli zrobi się odchudzone hamburgery z pełnoziarnistymi domowymi bułkami drobiowym mięsem i jogurtowym sosem. Możliwe? Tak, spójrzcie niżej i do dzieła. Hamburger nie taki groźny na jakiego wygląda. Przepis na bułki ze strony ugotuj.to Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBułki hamburgerowe...Domowe, złociste i pyszne!Miękkie, posypane ziarnami słonecznika.Idealne do burgerów.Polecam! Składniki:250 g mąki pszennej;150 ml letniego mleka;8 g
Gospodyni MiejskaMałż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon(...)rozsmarowaną odrobiną oleju lub oliwy. Podczas smażenia nie spłaszczamy kotletów łopatką – wypłyną wtedy wszystkie soki. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Bułki (szczególnie polecam te bułki do hamburgerów) przekrawamy na pół i kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą żeliwną) z odrobiną oliwy (można także przyrumienić pod grillem w piekarniku). Trzymamy bułki na patelni przez
Poezja smakusosy, czy frytki. Teraz będzie ostatni dodatek, po nim, jutro, już pierwszy przepis na burgera. Ostatni, ale bardzo ważny. Bo czy ktoś wyobraża sobie burgera bez bułki? Co prawda dawno temu hamburger to był własnie sam kotlet. Legenda głosi, że pochodzi właśnie z Hamburga, z Niemiec. I to właśnie niemieccy imigranci przywieźli go do Ameryki. I tam dopiero sprytni Amerykanie(...)wsadzili go między dwie połówki bułki. I teraz już chyba nie wyobrażamy sobie hamburgera inaczej niż właśnie w takiej formie. Te bułki są idealne. Puszyste i miękkie, a skórka delikatnie pęka, gdy się ją naciśnie. Dokładnie tak samo jak w tych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie niepotrzebnie zyskał miano niezdrowego śmieciowego
Marder&Marder ManufactureNiemiec. To właśnie niemieccy imigranci rozpropagowali hamburger steak, czyli befsztyk po hambursku. Nie było to nic innego, jak kotlet z siekanej wołowiny podany w bułce. Co musi mieć w sobie idealny hamburger? Każdy ma pewnie swoje ulubione dodatki. Dla mnie jednak, podstawą jest oczywiście kotlet, grillowana bułka i sos majonezowy. Jednak podczas odkrywania nowych smaków, wpadłem na pomysł(...)siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie to jeden z Waszych ulubionych hamburgerów. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta cząbru szczypta
Jacob Tastesmoże by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super(...)tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się również jako baza do kanapeczek, lub po prostu posmarowane masełkiem... Pycha! Składniki na bułki do hamburgerów- najlepszych! na 10 sztuk 500 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 50 g masła 200 ml mleka zagęszczonego 1 łyżka miodu
Rozpustne gotowanieCzas przygotowania: 30 minut Składniki: Przygotowanie mięsa: 400g mięsa mielonego (najlepiej z indyka) Łyżeczka musztardy Skóra z ¾ cytryny 2 łyżki twarożku ziarnistego Świeże listki tymianku Sól, pieprz Hamburgery: 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki) 2 pomidory Ogórek konserwowy Sałata Żółty ser (i każdy inny dowolny dodatek jaki lubimy w hamburgerach :)) Ketchup, Majonez (według upodobań) Mięso przekładamy(...)smażymy. Na patelnie nie trzeba dodawać tłuszczu, gdyż ten wytopiony z kotletów całkowicie wystarczy. Po chwili przekładamy mięso na drugą stronę. W czasie, gdy nasze kotlety się smażą szykujemy bułki: rozcinamy na pół, smarujemy w środku ketchupem lub majonezem według uznania. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki. W bułce układamy listek sałaty, kotlet, plasterek żółtego sera, pomidora, ogórka lub dowolny
Kolizje Smakównocy udało się zjeść obiad. A do obiadu prezent andrzejkowy - żurawinowa flaszeczka. :) Zjedli, wypili grzdylka i padli. Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę
Brzuszki Łakomczuszkiodsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej(...)dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. 2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. 3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki
Szefowa kuchnikotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona pietruszka sól, pieprz Sos hamburgerowy: łyżka majonezu
Pelusiowa Kuchniajadłam. Nietypowe połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów 4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem(...)ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. W tym czasie smażyć na patelni 2 jajka. Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć
Piąty grzech głównyKlasyka kuchni amerykańskiej, czyli po prostu hamburger! Jest pyszny - bo prawdziwy - z dobrego mięsa, ze świeżymi warzywami i własnoręcznie zrobionym sosem. Hamburger: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz W malakserze siekamy drobno cebulę, dodajemy mielone mięso i wszystko razem porządnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem - mięso powinno być naprawdę dobrze przyprawione. Dzielimy mięso(...)czasie na tej samej patelni podsmażamy na złoto plasterki boczku. Na drugiej patelni podgrzewamy rozkrojone na pół bułki (środkiem do dołu). Teraz składamy całość: w na dolną połówkę bułki kładziemy usmażone hamburgery, plastry chrupiącego boczku, warzywa - polewamy sosem i zamykamy drugą połówką bułki posmarowaną musztardą. Ja robię hamburgery właśnie tak, ale wierzę, że każdy ma na nie swój własny sposób
Kulinarne InspiracjeHamburgery z kotletem indyczym i piklami Składniki: Bułki przygotowane według przepisu Domowe bułki na hamburgery : (ciasto) - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki wody - 1/3 szklanki mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli (na wierzch): - jajko roztrzepane z mlekiem - sezam Kotlety: - mięso mielone indycze - drobno posiekana cebula - jajko - czerstwa bułka - mleko - sól, czarny
Kuchnia co dnia