bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:11/587)

Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 129

się toskańskie bułeczki pandiramerino z rozmarynem i rodzynkami. Bardzo lubię połączenie rozmarynu z suszonymi owocami. Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na owsiano-pszenny chleb z rozmarynem i żurawiną . Dziś kolej na bułki na kanapki. Składniki (na 8 bułeczek): 500 g mąki chlebowej typu 750 saszetka (8 g) suszonych drożdży łyżeczka soli pół łyżeczki cukruczubata łyżeczka pokrojonego świeżego rozmarynu(...)ponownego wyrośnięcia (pół godziny). Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.  Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte. ----------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Chałka orkiszowo-pszenna Bułki marchewkowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 940

Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem . Podobnie piekę bułki pszenne z sezamem , one też mają tzw. przedziałek. Od dziecięcych lat lubię jeść bułki z przedziałkiem, które u nas nazywano zamiennie bułkami wrocławskimi. To nazwa regionalna bułek, spotkałam się też z nazwą bułki poznańskie. Podejrzewam, że każdy region Polski ma swoją regionalną nazwę na bułki z przedziałkiem. Najczęściej te bułki kupowaliśmy(...)mleka + 125 ml wody) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki płaskie soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła 4 szklanki mąki pszennej + do podsypania Jak przygotować bułki wrocławskie. Z drożdży, 2 łyżek letniego płynu (nie może być za gorące, bo zabije drożdże) i 1 łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na ok. 15 minut do wyrośnięcia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki jogurtowe pszenne 171

Bułeczki jogurtowe pszenne – idealne na śniadanie, a nawet na kolację! Najlepiej smakowały mi jeszcze cieplutkie (z resztą chyba każdy tak ma, że ciepłe pieczywo smakuje mu najlepiej) z masłem, miodem lub dżemem – zwłaszcza jagodowym! :) Jednak równie dobrze smakują już ostudzone i podawane np. z wędliną, czy serem :) Z podanych niżej składników wyszło mi 11 średnich bułek jogurtowych . @media(...)chrupiącą skórkę dzięki parze wodnej). Piec bułki przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia). Po upieczeniu wyłożyć bułki jogurtowe na kratkę i pozostawić do ostudzenia. Najlepiej smakują na słodko z miodem lub dżemem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Bułeczki jogurtowe pszenne appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułki na hot-dogi 121

Jakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)odpadamy :) No i ślinka mi pociekła, motyla noga! Obowiązkowo jak z pracy będę wracał to parę rzeczy na hot-dogi kupię :) A tymczasem podaję przepis na bułki: 525 g mąki pszennej 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 jako + odrobinę mleka na glazurę Najpierw zrobimy zaczyn

Marder&Marder Manufacture
Bułki kajzerki 117

Podstawowe pszenne bułki ze sklepu, znane wszystkim. Zachowują swoją miękkość przynajmniej 2-3 dni, można je też zamrozić na zapas. Składniki: 300 g wody 8 g suchych drożdży 600 g mąki pszennej 30 g oliwy łyżeczka soli Wymieszać składniki i wyrabiać 10 min. Odstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia na pół godziny. Uformować 8 kulek i odstawić żeby odpoczęły

W kuchni bez szafek
Bułki z płatkami owsianymi 140

Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek. 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej + około(...)pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować

Bullio
Bułki z płatkami owsianymi 148

Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek. 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej + około(...)pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować

Bullio
Bułki z płatkami owsianymi 233

Żytnio-pszenne bułki z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego. Z podanej porcji wychodzi około 10 średniej wielkości bułek. 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej + około(...)pszenną oraz siemieniem lnianym. Wyrobić elastyczne ciasto podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10 części. Każdą uformować w kulkę, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem bułki posmarować

Bullio
Kotlet zbójnicki 116

plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki czosnku 10 łyżek oleju sól, pieprz 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 3 łyżeczki majonezu opcjonalnie panierka: mąka pszenna, bułka tarta, 2 roztrzepane jajka PRZYGOTOWANIE: Na początku robię marynatę: roztrzepane jajka mieszam z mąką ziemniaczaną, drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku (zmiażdżony czosnek robi się trochę gorzkawy podczas smażenia), ketchupem, majonezem(...)godz. Jeśli nie mam tyle czasu to chociaż na 30 minut. Można je teraz od razu smażyć. Ja jednak dodatkowo zrobiłam panierkę. Obtoczyłam kotlety w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Możesz z tego kroku zrezygnować. Smażę kotlety na rozgrzanym reszcie oleju. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję. Przepis: Pyszna kuchnia, Dobre rady 03/2018

Zasmakuj Kuchni
Bułki ze słonecznikiem i sezamem 140

Dziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem.  Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze.    Wyszły  pyszne, chrupiące idealne  na śniadanie. Składniki: 450 g maki pszennej 300 ml wody 20 g drożdży  1 jajko 3 łyżki oleju 100 g słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo 3 łyżki ziaren sezamu 1 jajko Wykonanie(...)godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układam,y na niej bułki w większych odstępach od siebie. Odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Smak z wyobraźnią, czyli bułeczki z rozmarynem 137

warto wykorzystać także przy problemach układu pokarmowego. Doskonale podkreśli ona smak domowych bułeczek i w dodatku będzie zdrowym akcentem codziennego menu. Bułeczki z rozmarynem Składniki: 460 g mąki pszennej (ok. 2 ¾ szklanki) 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu lub rozmarynu suszonego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu(...)odstawiamy na 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8/9 części i formujemy kulki, które kładziemy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę spłaszczamy dłonią, blachę wypełnioną bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 35-40 minut. Po wyrośnięciu każdą bułeczkę smarujemy glazurą. W trakcie wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do temp

KulinarneImpresje.pl
Jaskółcze gniazda, czyli jajka po szkocku 148

przygotowania, smaczne i wygląda dość efektownie, więc śmiało możecie podać je na wielkanocny stół. Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego) 5 jajek 1 mała sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała cebula 2 łyżeczki ulubionej musztardy bułka tarta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prawdziwy czeski knedel 150

Hej! Za klasycznymi czeskimi knedlami zawsze tęskniłam. Po raz pierwszy jadłam je w uroczej knajpce w Pradze. Podano je z gulaszem i dużą ilością sosu, tak

Tylko pysznie
Kurczak pieczony w panierce – chrupiący i soczysty! 318

Czerstwą bułkę rwiemy na kawałki i mielimy w malakserze – zwykła bułka tarta do tego przepisu się nie nadaje, potrzebne nam lekkie i większe okruszki bułki. Startą bułkę mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą, słodką albo ostrą papryką i wybraną przyprawą do kurczaka (jeśli przyprawa nie ma w składzie soli, panierkę dosalamy). Wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia(...)smaku PANIERKA DO KURCZAKA 1,5 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka* 2 łyżki słodkiej lub ostrej papryki w proszku ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej 120g czerstwej pszennej bułki olej rzepakowy albo ryżowy w butelce z atomizerem *jeśli przyprawa jest bez soli, panierkę należy posolić do smaku

Karo in the Kitchen
Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem 144

będziemy płacić jak za przysłowiowe zboże. Na pocieszenie przygotowałam pyszny obiad, może i Wy się poczęstujecie? Składniki klopsików: 500 g mięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania