bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:10/587)

Obiad w 10 minut – makaron, białe wino, czosnek, szalotki i ziołowa posypka 210

minut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos i wymieszamy go z makaronem. W pierwszej kolejności rozrywamy na strzępy bułkę pszenną – na małe kawałeczki, w miarę równe. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy okruszki i podpiekamy je – pieczywo powinno być chrupkie i zrumienione. Wyjmujemy takie grzanki z rondla i przekładamy(...)serem i grzankami z ziołami. Popijamy pozostałym winem, nic nie może się zmarnować! SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 230g suchego makaronu bucatini albo bavette 1 czerstwa pszenna mała bułka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina

Karo in the Kitchen
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem 131

mówię stanowcze nie! I co gorsza, ciężko kupić takie tradycyjne zapiekanki, właśnie na zwykłej, chrupiącej bułce. Wróćmy do naszych zapiekanek. Możecie zrobić je na dowolnie pokrojonej bagietce, półbagietce, zwykłej bułce pszennej czy bułce wrocławskiej (wece). Ja wybrałam to ostatnie rozwiązanie. Część bułki pokroiłam na kromki, część wzdłuż. Każdy, niezależnie czy lubi cieńsze czy grubsze zapiekanki, będzie miał co wybrać

Mieszam w Garnku
Jajko zapiekane w bułce z pancettą i serem 119

jajku zapiekanym w awokado, które doskonale sprawdziło się jako przyjemny początek dnia czas na jajko zapiekane w bułce. Zwykła pszenna bułka nadziana małą ilością pancetty i sera oraz jajkiem staje się przyjemnie chrupiąca (uwaga: rozpryskują się okruszki przy krojeniu nożem) z delikatnie płynnym nadzieniem. Naprawdę pyszne i sycące

Milion Smaków
Bułki wiejskie z czarnuszką 132

Dzisiaj przygotowałam pszenne bułki z dodatkiem masła, śmietany i ziaren czarnuszki. Bułeczki mają wspaniale chrupiącą skórkę. Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka(...)podłużnej bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować pastę z mąki pszennej, mąki ryżowej i wody i posmarować nią wierzch wyrośniętych bułek (najlepiej przy użyciu pędzelka). Piec 20 minut w temperaturze 210ºC. Źródło: http://sio-smutki.blogspot.com/ (przepis lekko zmodyfikowany

Bullio
Chrupiąca smażona ryba – szybki sposób 53503

dodaniu jednego składnika. Przyprawy możecie dobrać według własnych upodobań. Spróbujcie. Wesołych Świąt Składniki: (ilości przykładowe, zależą od ilości ryby) płaty z mintaja lub innej ulubionej ryby jajka mąka pszenna bułka tarta + tyle samo mąki kukurydzianej przyprawa do ryb świeżo mielony pieprz i sól słodka czerwona papryka olej do smażenia – u mnie Woj-len Przygotowanie: Ryby należy wcześniej rozmrozić(...)swoje zostawiłam na noc. Ryby osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (około małej szczypty na płat). Płaty dzielimy na pół. Szykujemy głębokie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą i mąkę kukurydzianą (pół na pół, mieszamy łyżką). Do trzeciego talerza wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy szybko widelcem (ja najpierw wbijamy 3-4 małe jajka , dodaję

Słodkie okruszki
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 366

Składniki potrzebne do przygotowania bułek: 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 220 ml ciepłego mleka 40 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli Bułki pszenne z przedziałkiem - przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko, ciepłe mleko, masło oraz roztwór z drożdży. Z podanych(...)podwoić objętość. Ciasto drożdżowe jest właściwie dobrze wyrośnięte, kiedy jego objętość jest podwojona, czas jest względny, bo zależy on głównie od temperatury otoczenia. Wyrośnięte ciasto na bułki wykładamy na blat oprószony mąką pszenną. Ciasto dzielimy na kulki o wadze około 60 g. Mi wyszło 13 kulek ciasta. Każdą kulkę zgrabnie zagniatamy w kulkę, obtaczamy w mące i kładziemy na blaszce

MamaOskarka
Bułki pszenno-kukurydziane. 114

najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :) Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki kukurydzianej 5 dag świeżych drożdży około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: mąka pszenna(...)posypania stolnicy Wykonanie bułek pszenno-kukurydzianych: 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól. 2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. 3. Ciasto przekładamy

Izabelawkuchni
Cordon Bleu z Kurczaka 106

SKŁADNIKI: 1 duży filet (na 6 kotletów) 6 plasterków szynki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia WYKONANIE: 1. Fileta pokroić na plastry, rozbić dość cienko, każdego posolić(...)popieprzyć. 2. Na każdego fileta nałożyć szynkę na całej długości, oraz ser żółty na połowie, po czym złożyć go na pół. 3. Tak przygotowane mięso panierować w mące pszennej, bułce tartej i jajku. 4. Opiec na oleju z obydwóch stron

Dziś Ja gotuje
Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno 99

raczyć tą zupą, bardziej jak koktajlem), to nie dodajecie miąższu z chleba. Jeśli lubicie ciężkie, konkretne, zawiesiste zupy, to zagęszczamy nasze gazpacho miąższem. Może być miąższ z chleba pszennego czy też bułki. Najlepiej, jak pieczywo nie jest najświeższe, czyli np wczorajsze będzie idealne. Koniec gadania, zapraszam do gotowania… a raczej w tym wypadku blendowania {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe(...)gruntowe 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 papryka czerwona 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 szkl. wody chili (opcjonalnie) miąższ z chleba lub bułki pszennej sól, pieprz do podania: feta, grzanki, coś zielonego Sposób przygotowania Pomidory i obrane ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę. Dodajemy wodę, czosnek i przyprawy. Blendujemy

Mieszam w Garnku
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 185

łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 2 duże bułki pszenne 4 jajka bułka tarta do oprószenia blach   Łopatkę i udka dokładnie myjemy i osuszamy. Łopatkę kroimy w grubą kostkę. Słoninę kroimy w duże kawałki.   Na patelni rozpuszczamy

Smaczna Strona
Kotlety z jajek 82

świetna opcja na bezmięsny obiad. Są bardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6 ugotowanych jajek 1 surowe jajko 1 cebula bułka pszenna pęczek szczypiorku bułka tarta łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy aż zrobi się

Dieta bez mleka
Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 262

kukurydzą. Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety drobiowe 135

przepis podstawowy na pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów Jak zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z kurczaka 335

średni kurczak o wadze około 1,5 - 1,8 kg (mój miał 1,8 kg); 1 duża cebula; 250 g pieczarek; 250 g masła roślinnego; 2 i 1/2 dużej bułki pszennej lub 1/2 bułki paryskiej ; 1 łyżka vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziaren pieprzu; 3 jaja; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Forma keskówka; Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki

Gospodyni Miejska
Kotlety z kalafiora 235

Kotlety z kalafiora...Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1/2 cebuli;Pęczek pietruszki.Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować na miękko w nieosolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić.Zimne różyczki kalafiora zmiażdżyć widelcem, a następnie

Gospodyni Miejska
Bułki żytnie ze słonecznikiem 105

Ostatnio jakoś ta na bułki mnie wzięło. Zresztą teraz gdy to piszę wyrasta mi ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się(...)sobie popołudniową drzemkę, a często u niej takie drzemki trwają do rana kolejnego dnia :) Więc zobaczymy. Pewne jest, że bułki żytnie są już zrobione (i właśnie je opisuję), a bułki pszenne właśnie się robią. Wspominałem ostatnio o sklepie e-maka.pl . Więc i tym razem skorzystałem z ich mąk. Mianowicie z mąki żytniej typ 720 i mąki żytniej

Marder&Marder Manufacture
Pieczywo 136

Chałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb(...)rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią

Ala piecze i gotuje