bułeczki z - 500 przepisów (strona:8/34)

Bułki z patelni na sodzie 60

zabraknie nam pieczywa, zawsze można samemu przygotować bułeczki w domu. Bułeczki z patelni na sodzie są bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Długo utrzymują swoją świeżość, są przepyszne nawet kolejnego dnia. Do ich przygotowania nie potrzeba nawet włączać piekarnika! Bułki z patelni mają ciekawy smak i co najważniejsze bardzo chrupiącą skórkę. Sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację(...)drugie śniadanie. Będą też świetnym dodatkiem np. do sałatek. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne bułeczki z patelni na sodzie, które robi się w ekspresowym tempie. PRZEPIS NA BUŁKI Z PATELNI NA SODZIE Składniki 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Z podanych składników wyszło mi 8 bułeczek. Przygotowanie

Alle Dobre!
Drożdżówki z borówkami i serem 67

serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy. Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień. Gdy borówek w bród warto(...)przygotować z nimi te słodkie, puszyste bułeczki. Drożdżówki z borówkami i serem to jedne z najlepszych nadziewanych bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka

Na-talerzu.pl
Puchate bułeczki śniadaniowe 68

Sześć puchatych bułeczek. Idealne rodzinne śniadanie. Sprawiedliwość z równością równać się nie musi. Zamieszczam instruktarz podziału uwzględniając rodzinne struktury i apetytów natężenie. Siłę przebicia i szybkość reagowania. Model trzyosobowy  Opcja I - najada się dwóch zachłannych, jeden trzy sztuki, drugi dwie,   jedna bułka dla poszczącego. Opcja II - trzech sprawiedliwych etycznie do sprawy podchodzi,    każdy wcina po dwie(...)izolacji koniecznej. Ładnie określonej samokontroloną. Obaw niemało, tęsknota doskwiera, ale jesteśmy grzeczne, zaleceń przestrzegając. Drożdże jeszcze mam. Więc korzystając z zasobów i czasu na przygotowywanie wymyślnych śniadań, upiekłam bułeczki. Przepis skomponowany przeze mnie. Wart odtworzenia, bo są puszyste, leciutkie, smaczne. Warto tak przyjemnym akcentem rozpocząć dzień. Składniki: 350 gram mąki ( w tym 3 łyżki pełnoziarnistej ) 15 gram drożdży 1/4 szklanki

Kronika Piekarnika
Słodkie drożdżówki z serem 154

Słodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz mam podobnie Uwielbiam połączenie pysznej aromatycznej kawy i świeżej domowej drożdżówki <3 Coś cudownego! Polecam i Wam. A jak kawa… To moim ostatnim odkryciem jest pyszna Arabica La Sabrosa(...)Dziś przygotowałam je w wersji mini, ale śmiało możecie zrobić większe A dlaczego wersja mini? Bo zabieramy je ze sobą na wakacje. A moje dzieci uwielbiają takie małe słodkie bułeczki Idealnie pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki

Słodkie okruszki
Pomidorowe bułeczki z sezamem 94

Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się również kupić w sklepie. Ale co domowe to domowe. Pachnące, chrupiące i własnoręcznie upieczone. Dzisiaj upiekłam bułeczki o pięknym pomidorowym kolorze. Pyszne i niezwykle mięciutkie. Na śniadanie, na kolację czy na piknik. Do ciasta dodałam koncentratu pomidorowego i sezamu. Musicie koniecznie spróbować takich bułek. Smacznych inspiracji życzę(...)ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki sezamu 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Gallo Classico Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy mąkę i sezam, wlewamy płynne składniki  i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

Izabelawkuchni
Drożdżówki ze śliwkami 77

słoneczna jak jeszcze kilka dni temu. Trudno taka jest kolej rzeczy. Nie ma się co smucić, piękna pogoda niebawem wróci, a tymczasem chciałam poprawić wam humor pysznymi drożdżówkami. Bułeczki drożdżowe wypełniłam soczystymi słodkimi śliwkami węgierkami, niestety śliwki już się kończą, ale na pewno jeszcze znajdziecie je na targu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast(...)wypiek czy na przykład nie przypieka się zbyt szybko. W takiej sytuacji trzeba zmniejszyć temperaturę lub odrobinkę skrócić czas pieczenia. Niektóre piekarnik nie dopiekają i po upływie planowanego czasu bułeczki są blade , a ciasto surowe w takiej sytuacji trzeba zwiększyć temperaturę. Najlepiej zakupić dodatkowy termometr piekarnikowy, którym skontrolujemy czy wskazywana temperatura jest rzeczywista. Życzę wam smacznego! Print Drożdżówki ze śliwkami

SprawdzonaKuchnia.pl
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 658

Przepis na delikatne, puszyste i niezwykle smaczne bułeczki drożdżowe z serem. Bardzo przypominają mi smakiem te z dzieciństwa. Bardzo lekkie ciasto drożdżowe z pysznym serowym nadzieniem i słodką pomada. Pycha! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 ML CIEPŁEGO MLEKA 300 G MAKI PSZENNEJ 2 ŁYŻKI CUKRU 1/3 ŁYŻECZKI SOLI 1 JAJKO 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 30 G MASŁA MASA SEROWA: 150 G TWAROGU(...)CIASTA ROZWAŁKOWAĆ NA PLACEK, NA KTÓREGO SMRODKU WYŁOŻYĆ ŁYŻECZKĘ SERKA. BRZEGI CIASTA ZŁOŻYĆ DO ŚRODKA I SKLEIĆ NA OBU KOŃCACH, TAK JAK KHACHAPURI ( PATRZ FILM). UFORMOWANE W TEN SPOSÓB BUŁECZKI UKŁADAĆ NA BLASZCE DO PIECZENIA U MNIE NACZYNIE ŻAROODPORNE O ROZMIARACH 33 CM X 24 CM. NASTĘPNIE BLASZKĘ NAKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ BUŁECZKI DO WYROŚNIĘCIA NA 20 MINUT. PRZED WSTAWIENIEM

Pani M - kuchnia smakowita
BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE 94

Leciutkie jak piórko bułeczki z mąki orkiszowej (u mnie typ 1850, ale może być niższy). Dzięki dodatkowi masła i żółtek są niesamowicie delikatne, pulchniutkie i mięsiste zarazem. Będą świetne na śniadanie lub jako bułeczki do burgerów.  Ciasto należy wyrabiać długo i cierpliwie.  Na początku jest trochę luźne, ale po około 10 minutach wyrabiania mikserem (z końcówką w postaci(...)odchodziło od ścianek miski. Najlepiej nie dosypywać mąki, a raczej wydłużać czas wyrabiania.  Ważne jest także długie wyrastanie ciasta, które powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Uformowane bułeczki przed wstawieniem do pieca także powinny mieć czas na napuszenie. W połowie czasu wyrastania, można zacząć rozgrzewać piekarnik. Tak więc, aby cieszyć się perfekcyjnie wyrośniętymi i leciutkimi bułkami,  musimy

cool and minty
Ekspresowe bułeczki 158

Takie bułeczki są już na blogu - klik , ale warto przypomnieć, bo z tego co mi wiadomo bardzo dużo ludzi teraz wypieka w domu chleby i bułeczki.A te bułeczki nie wymagają wyrastania, są szybkie do zrobienia i smaczne. 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml letniej wody 150 ml letniego mleka 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)Interwał ]  Ciasto podzielić na 6-8 części, uformować bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 25 minut w 200 stopniach.Pod koniec pieczenia bułeczki spryskać zimną wodą. Bułeczki po uformowaniu można posmarować jajkiem i posypać makiem lub sezamem

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pełnoziarniste 138

Całkiem zapomniałam o tych bułeczkach, piekłam je jakiś czas w ramach wydarzenia na Fb-  Bułeczki pełnoziarniste. 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna i orkiszowa) 300 ml wody 7 g drożdży suchych/ 20g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka soli Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn(...)ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości. Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki z kruszonką 221

ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix , przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki. Na każdy placek dajemy jagody, posypujemy cukrem pudrem i formujemy podłużne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odkładamy tak aby łączenie było pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik(...)temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Przepis na kruszonkę poniżej. Wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 min. Jagodzianki. Przepisy Thermomix The post Jagodzianki z kruszonką appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Domowe, mięciutkie bułeczki jogurtowe 125

dookoła nas wydaje się jakby spokojniejsza i przytulniejsza, jak w domu. Żeby w domu faktycznie poczuć się jak w domu, warto przygotować dzisiejszą propozycję z piekarenki Agaty, czyli mięciutkie bułeczki jogurtowe. Doprawdy, zaczarujecie nimi swój świat… Uniwersalne i niebanalne Proponowane przez Agatę mięciutkie bułeczki jogurtowe można podawać i zjadać na setki sposobów, znajdując pośród nich ten, który najbardziej(...)domowymi konfiturami, których w spiżarni mojej siostry jest całe mnóstwo. Fantastycznie smak tego pieczywa podkreśli miód, a żywieniowi minimaliści spałaszują je po prostu z masełkiem. Palce lizać! Mięciutkie bułeczki jogurtowe Składniki: 1 łyżka miodu (20 g) 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka (100 g) 180 gęstego jogurtu (najlepiej greckiego) o temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

KulinarneImpresje.pl
Dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką 102

Korzenne, aromatyczne bułeczki z powidłami (lub czekośliwką) i kruszonką. Oczywiście, najlepsze na ciepło ze szklanką mleka :).  Przepis na dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką. Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki puree dyniowego 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jeśli puree jest bardzo suche) 3 łyżki roztopionego masła 20 g drożdży 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego(...)skórka otarta z 1 pomarańczy (tylko pomarańczowa część) 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli Dodatki: powidła lub czekośliwka ok. 2/3 szklanki kruszonka (przepis TU połowa porcji) Jak zrobić dyniowe bułeczki do odrywania z powidłami i kruszonką? Zrobić rozczyn - drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, zostawić, po chwili rozpuszczą się, dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić

Rodzinka w kuchni
Bułki jak kajzerki 138

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Gdy zabraknie w domu pieczywa lub nabierzecie ochoty na świeże ciepłe bułeczki, to polecam Wam ten przepis Składniki: 3 szklanki (poj.250ml) mąki pszennej u mnie tortowa 20g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki roztopionego(...)ciepłe miejsce na kilka minut po czym znów wyrobić ciasto. Następnie odstawić ciasto na kolejne 60minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 części w zależności jak duże bułeczki chcemy uzyskać. Uformowane bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nożem nadać im kształt kajzerki nacinając je poprzecznie po środku. Ja zrobiłam to gilotynką do krojenia

W garach u Gosi
Bułeczki ziołowe 173

Sesja trwa w najlepsze, więc jest to doskonała okazja do poświecenia czasu na gotowanie i pieczenie, szczególnie nocą. Tak właśnie powstały te bułeczki, które spałaszowałyśmy ze współlokatorką na śniadanie. Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi  stąd , a do ozdabiania bułeczek stanowczo polecam pesto niż mieszankę ziół. Z tej porcji wychodzi 8 bułeczek. 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki świeżych(...)podwoi swoją objętość. Zioła i czosnek wymieszać z olejem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich placuszki, a następnie zawinąć brzegi do środka i skleić. Obtoczyć bułeczki w ziołach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem sklejeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 170C. Wyrośnięte bułeczki posypać startym serem żółtym. Piec w 170C około 25 minut

Czerwony Gupik
Wegańskie brioszki 150

czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe dzięki dużej ilości masła i jajkom. Wegańska wersja nie zawiera(...)pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży ¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ½ łyżeczki nasion wanilii/wanilii w proszku/pasty waniliowej 1 łyżka (30g) wegańskiej margaryny ALSAN-bio ¼ szklanki mleka sojowego do posmarowania bułeczek 2 łyżki cukru pudru do oprószenia Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier trzcinowy, szczyptę soli i wanilię. Wlej 125 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto przez około

Roślinna - blog wegański
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 158

znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te obłędne bułeczki! Przepis tradycyjnie podpatrzony na blogu Pistachio . Bułeczki mocno cynamonowe, miękkie i delikatne zaczyn: 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka ( u mnie pół na pół mleko z wodą(...)masła i posypujemy 1 łyżką cynamonu i połową cukru. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 4 cm kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini burgery 58

nagrzanym do 50 stopni. Gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masę mięsną. Do zmielonego fileta dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz ½ roztrzepanego jajka (pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Z przygotowanej i doprawianej masy formujemy kotleciki i grillujemy(jeżeli nie mamy patelni do grillowania możemy usmażyć na patelni lub w piekarniku, ja grillowałam na grillu elektrycznym). Gdy ciasto będzie(...)już wyrośnięte formujemy bułeczki (tyle samo co kotlecików) smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut. Gdy bułeczki już wyrosną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki przecinamy najlepiej nożem piłką i dodajemy ulubione warzywa oraz zgrillowany kotlecik. Artykuł Mini burgery pochodzi

Pomysłowa kuchnia
Wytrawne drożdżówki z cukinią i marchewką 65

warzywkiem, czyli marchewką. Trochę bajeranckie w wyglądzie, żeby kopara Królisiowi opadła z wrażenia. Fajowe w smaku, bo są z dodatkiem ziół prowansalskich. Można zabrać do pracy i zaszpanowac niebanalnymi bułeczkami. Można przekoric i posmarowac ulubionym serkiem. Można, można ale gwarantuję, że jak macie Królisia to i tak na koniec usłyszycie…no zjadliwe, ale doopy to nie urywa…Nosz(...)umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie. Na bułeczki Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm na blacie podsypanym mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na pasy. Na każdym pasie ułożyć dwa plastry cukini i plastry marchwi

Spice things up
Drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 84

Drożdżowe ślimaczki z szynką i serem Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe ślimaczki z szynką i serem. Takie zawijane bułeczki, to świetny pomysł na kolację, imprezę lub by zabrać ze sobą w trasę. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie domowych sosów (np. czosnkowego) czy kubka czerwonego barszczu. Oczywiście smak drożdżowe ślimaczki zawdzięczają(...)masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Dodatkowo: 6 plasterków szynki tradycyjnej Pieczone&Wędzone 5-6 plasterków żółtego sera 1 jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy masła

Słodkie okruszki
Bułeczki z pieczarkami 64

Bułeczki z pieczarkami, zawsze jak miałam możliwość i akurat byłam głodna to pochłaniałam taką bułkę na stacji benzynowej… wiem, wiem, nie jest to najzdrowsza opcja, ale cóż poradzić, jak coś smakuje. Chodziły za mną te bułki już od jakiegoś czasu, a że potrzeba matką wynalazków jest, to powstały takie mięciutkie bułeczki, po brzegi wypełnione pieczarkami. Kiedyś pokazywałam Wam bułki(...)pieczarkami wykonane przez P. Przepis na cisto znalazłam tutaj i tak są nasze pyszne, mięciutkie bułeczki, który w łatwy sposób można przygotować samemu w domu. A są wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: 500 g mąki pszennej uniwersalnej 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru

dom-agi.pl
Wegańskie maślane bułeczki 183

się chwalić, na tyle mi się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka(...)jest wystarczający, około 15 minut), po czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia

greenscarf
Bułki z mąki migdałowej (keto) 81

już kolejny wypiek bułek z mąki migdałowej. Tym razem do keto bułek dodałam białko konopne. Bułeczki pięknie pachną, są niezwykle smaczne.  Składniki na 10 bułeczek po ok. 100 gram 200 gram mąki migdałowej (mielone migdały) 70 gram mąki kokosowej 20 gram łusek babki jajowatej (możesz dodać także mielonego siemienia lnianego zamiast babki) 10 gram białka z kopii lub nasion(...)konopi 6 dużych jaj 250 gram serka mascarpone 150 gram tartej mozzarelli startej na średnich oczkach 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyzeczki proszku do pieczenia olej do posmarowania bułeczek łuskane nasiona konopi do posypania wierzchu lub sezam Przygotowanie: Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy roztrzepane jaja oraz sery. Mieszamy mikserem lub ręką na jednolitą masę. Odstawiamy

AZgotuj!
Bułeczki ze szpinakiem i fetą 51

Bułeczki ze szpinakiem i fetą to propozycja na danie dla miłośników szpinaku, znudzonych zwykłymi kanapkami na kolację. Bułeczki ze szpinakiem i serem feta to prosta i smaczna przekąska, która idealnie nada się na imprezowy stół, lub na szybką kolację na ciepło. Do przygotowania tej przekąski zostały wykorzystane bułki do hot dogów, więc danie jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga(...)wiele pracy. Przekąska mimo niewielu składników jest pożywna i sycąca. Jeśli lubisz połączenie szpinaku z serem feta, to ten przepis jest dla Ciebie! PRZEPIS NA BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Składniki 4 bułki na hot-dogi z dziurką 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 80 g sera feta 1 mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła szczypta chili sól, pieprz Przygotowanie

Alle Dobre!
Bułeczki faszerowane warzywami 92

takie pieczywo z niespodzianką ;) Bułeczki nadziewane warzywami można podać na imprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie. Składniki: (8 sztuk) Zaczyn 25 g. świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto 385 g. mąki pszennej 150 ml. lekko ciepłej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko Nadzienie(...)stolnicę, dodaj 60 g. mąki i ponownie zagnieć ciasto. Podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj cienki placuszek, nakładaj na niego farsz i zlepiaj na kształt bułeczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia ciasta do dołu. Odstaw bułeczki na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp kolorowym

Delicious Place
Drożdżowe bułeczki jeżyki, pomysł na kuchenne zabawy z dziećmi 73

zachęcić dzieci do pomocy w kuchni? Zapach świeżo upieczonych bułeczek jak magnes przyciąga wszystkich domowników do kuchni. A jak zachęcić , szczególnie dzieci do pomocy w kuchni? To proste, wystarczy zaproponować im wspólną zabawę. Z pomocą sprytnych małych rączek i nożyczek zwykłe bułeczki zamienimy na wesołe jeżyki. Bułeczki robi się szybko, a to bardzo ważne bo dzieci bywają niecierpliwe. Najwięcej pracy

Tajemnice Smaku
Bułki hamburgerowe 69

wyrośnięcia . Następnie  wyjąć  ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda. Z każdej porcji uformować  okrągłe  bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie  rozwałkować  na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać  na   blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm  odstępy(...)sposób ciasto nie będzie się kleiło . Można podsypać również mąką, ale z tym trzeba uważać, bo zbyt duża ilość mąki może spowodować, że ciasto stwardnieje i po upieczeniu bułeczki nie będą już tak mięciutkie .  Jeśli zostałyby bułki, które chcielibyście przechować do dnia następnego, to zamknijcie je w szczelnym pojemniku lub w torbie foliowej. Bułki tak przechowane nie będą obsychały

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 91

drożdży instant – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml kefiru – 4 łyżki cukru – 2 jajka (1 jajko do ciasta, drugie- do posmarowania bułeczek) – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 1/2 łyżeczki soli – nadzienie wg uznania Kefir podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać sól, cukier, olej, jajko i drożdże. Wymieszać. Następnie(...)około 2 godziny. Po tym czasie odgazować ciasto i odstawić na kolejne 40 minut. Następnie podzielić ciasto na 10-12 kawałków, delikatnie rozwałkować, nadziać ulubionym nadzieniem i uformować bułeczki lub rogaliki, mocno zlepiając brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki odstawić na kolejne 20 minut. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około

Smaki Armine
Pyzy 92

mówimy pyzy , to w różnych rejonach Polski inaczej to rozumiemy. W Warszawie są to kluski ziemniaczane , w innych rejonach (np. Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki Kuchnia powojenna(...)solą, pieprzem, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Formę budyniową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Formować pyzy: odrywać jednakowej wielkości kawałki ciasta. Maczanymi w maśle dłońmi formować bułeczki, nadziewając każdą łyżeczką cebuli z grzybami. Układać bułeczki w formie budyniowej. Zamknąć formę i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Garnek przykryć. Gotować 1,5 godziny. Podawać z roztopionym masłem

królestwo garów
Bułki ze słonecznikiem 543

Wszyscy ostatnio szukają przepisów na domowe pieczywo. Bułki ze słonecznikiem bazują na moim starym przepisie na Mini bułeczki na proszku i sodzie . To są bułki na drożdżach gdyż w tym przepisie sodę i proszek do pieczenia zastąpiłam suszonymi drożdżami i dałam trochę więcej mąki. Natomiast powierzchnię bułek posypałam prażonym słonecznikiem i ziołami. Domowe bułki najczęściej piekę(...)zawsze mam w domu. Szczególnie polecam Wam przepis na bułki wrocławskie z przedziałkiem , który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności Gdyby nie czas wyrastania to byłyby to bułeczki ekspresowe. Żeby zmienić ich smak, następnym razem do ciasta dodam np. suszone pomidory, prażoną cebulkę albo jakieś świeże zioła. Polecam Wam upiec te okrągłe bułeczki śniadaniowe, które smakują nawet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mleczne bułeczki drożdżowe na słodko 78

ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chwilę wyrabiam na blacie posypanym mąką. Z ciasta formuje wałek a następnie dziele na równe kawałki. ( u mnie wyszło 16 bułeczek.) Bułeczki można dowolnie nadziać w czasie formowania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 15 minut.  W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni(...)Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy lekko nożem Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut ( piekarnik funkcja góra dół), aż ładnie się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem 162

popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne, że naprawdę ciężko poprzestać na jednej bułeczce. Ja tym razem skusiłam(...)lubicie drożdżówki możecie dodatkowo potraktować lukrem lub paskami z czekolady, ale jak dla mnie im prościej tym lepiej. I konia z rzędem temu, komu uda się oprzeć jeszcze ciepłym bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek

Mieszam w Garnku
Drożdżówki z makiem. 139

Piekłam te bułki w zeszłą sobotę, ale nie mogłam się zebrać do napisania przepisu. W końcu zasiadłam, więc napiszę :) Bułeczki są pyszne, mięciutkie rozpływające się w ustach. Nawet po dwóch dniach są miękkie i dobre do jedzenia. W prawdzie teraz wszyscy jesteśmy w przedświątecznym szaleństwie, ale myślę że po świętach przepis może Wam się przydać. Składniki: 1 kg. maki pszennej(...)brzegi. Zawinąć ciasno w roladę, lekko spłaszczyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Po środku każdego kawałka zrobić wgłębienie tępą stroną noża. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta. Gotowe bułeczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozmieszanym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut

Agusiowe smakołyki
Tebirkes duńskie bułeczki 146

drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch.  Górę smarujemy resztą masła i posypujemy serem, sezamem lub makiem.  Następnie za pomocą ostrego noża wycinamy 12-15 prawie trójkątnych bułeczekBułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia,  aż podwoją swoją objętość.  Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Wstawiamy wyrośnięte bułeczki do piekarnika. Piekarnik musimy(...)razu obniżamy temperaturę do 210 °C  i pieczemy przez ok. 12 minut. Studzimy na kratce.  Autorka oryginalnego przepisu pokazuje nam jak składać i kroić ciasto na bułeczki... KLIK! Razem ze mną wspólnie wypiekały lub smażyły:Joanna z Różowa Kuchnia , Ewa z Ewa w Kuchni , Bożena z Moje Kucharzenie , Dorota z Moje Male Czarowanie , Edyta z Pasja Smaku

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe kajzerki. 167

przygotować, a reszta zrobi się sama, to uwierzycie? Spróbujecie!  Potrzeba trochę czasu, by je przygotować, ale tylko dlatego, że ciasto musi rosnąć.  Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej typ 500 opakowanie drożdży instant 7 g 1 jajo łyżeczka cukru szczypta soli 3/4 szklanki wody 2 łyżki masła (temperatura pokojowa) Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą część formujemy w wałeczek o długości około 30 cm i przewijamy przez siebie na dwa lub trzy razy. Można także uformować okrągłe bułeczki i za pomocą łyżki nacisnąć bułeczki w pięciu miejscach, tak, by stworzyć charakterystyczne dla kajzerek rowki. Bułeczki zostawiamy na omączonej blaszce na 50 minut, by podrosły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bułeczki gryczane 165

Ostatnio pisałam o bułeczkach kukurydzianych , a dziś w menu bułeczki gryczane. Wykorzystałam ten sam przepis, tylko zamieniłam mąkę i dosypałam trochę ziarenek siemienia lnianego. Ciasto wyszło trochę bardziej lejące i trudne do formowania, dlatego na blachę nakładałam łyżką kleksy. Bułeczki w smaku wg. mnie są dużo smaczniejsze od kukurydzianych. A co można z takich bułeczek zrobić? Burgera! Co będzie potrzebne

Mama z Motylem
Muffiny angielskie (bułki z patelni) 271

Mięciutkie, pszenne bułeczki przygotowywane na patelni. Doskonałe do klasycznych kanapek, jak również do zapieczenia w opiekaczu z serem i wędliną. Stanowią świetny dodatek do jajek w koszulkach. 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 3 szklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: mąka kukurydziana 1/2 szklanki mleka delikatnie podgrzać i wymieszać(...)Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką kukurydzianą blacie na grubość trochę ponad 1 cm. Wierzch ciasta również posypać mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką o średnicy ok. 8-10 cm wykrajać bułeczki. Ja wykrajałam szklanką o średnicy nieco ponad 8 cm i uzyskałam 12 bułeczek. Odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułeczki opiekać z obu stron na lekko

Bullio
Jagodzianki w wersji mini 155

dzieci i dla mnie :) Pracy przy nich jest trochę więcej, ale jak się ma wolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki (na ok. 26 bułeczek): 100 ml gorącej wody 100 ml zimnego mleka ok. 600 g mąki pszennej + mąka do podsypania 2 małe jajka + jedno do smarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła(...)pół centymetra. Szklanką lub kubkiem wykrawać  krążki. Brzeg krążka posmarować wodą. Na środek krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 25 minut na ładny brązowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 168

Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale na zimno też są bardzo smaczne. Zobacz też bułeczki zawijane z ciasta krucho drożdżowego z warzywami i serem Farsz do takich bułeczek możecie sobie dowolnie modyfikować i doprawiać. Można dodać trochę sera(...)żółtego jeśli ktoś lubi albo inne zioła, wedle uznania. Można zrobić nadzienie z samych warzyw jeśli ktoś nie lubi grzybów. Po prostu nadziejcie je tym co lubicie. Bułeczki upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 92

prowadzony jest cotygodniowy cykl Wypiekanie na śniadanie . W końcu i ja postanowiłam dołączyć do blogerów biorących udział w akcji. W tym tygodniu pieczemy bułeczki maślane z kruszonką. Przepis na bułeczki został podany i według tego przepisu pieczemy. Ja nie miałam ekstraktu waniliowego użyłam więc domowego cukru waniliowego i dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy(...)sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie bo bułeczki są na prawdę pyszne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 165

Słoneczko pięknie opala, wiaterek przyjemnie wieje, tylko położyć się na piaseczku z kubkiem mrożonej kawy w jednej ręce, a w drugiej z ulubioną książką..  Dzisiaj chciałabym zaprezentować przepyszne bułeczki żytnio-pszenne, które otwierają nową kategorię na moim blogu "Pieczywo". Świetnie nadają się do schrupania na śniadanko, czy do burgerów na obiadek. Proste w wykonaniu, że każdy niedoświadczony piekarz będzie(...)stanie je zrobić. Tym bardziej, że zachęci Was to do przygotowywania domowego, własnego pieczywa. Na ich plus przemawia to, że wiemy z czego tak naprawdę bułeczki czy chlebek są zrobione i możemy do nich wrzucić multum ziarenek, nasion czy ziół by urozmaicić ich smak i wartości odżywcze. Przepis na 6-8 bułeczek. Składniki na zaczyn: - 25g świeżych drożdży - 1/4 szklanki

Be Fit Be Strong
Scones orkiszowe 132

jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama.  Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę.     Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek) 225 g mąki orkiszowej typ 630 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy(...)wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem.  Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.  Wykroić bułeczki.  Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki.  Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Można posmarować je z góry mlekiem.  Wstawić do piekarnika

Sto kolorów kuchni
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 142

mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła! SKŁADNIKI ( ok. 20 niedużych jagodzianek) 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania 250 ml mleka 1 jajko 50 gram masła 50 gram cukru(...)pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożónej papierem do pieczenia blaszcze. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształ. 8. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 9. Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.  10. Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę.  11. Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania