Dzisiaj jest światowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: ? 1 brokuł ? 2 garści mixu sałat ? 150 g sera feta ? 1/2 słoiczka czosnku marynowanego ? 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy ? 4 łyżki śmietany 18% ? 2 łyżki majonezu ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuła podzielić(...)odrobiną cukru. ? Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. ? Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. ? Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe
To co kochamdomu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 brokuł ? puszka tuńczyka w kawałkach ? 300 g sera białego ? 3 jajka
To co kochampuree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne. A dodatkowo zielony kolor na talerzu nastraja optymistycznie. My jedliśmy jako dodatek(...)duszonego królika . Składniki: ? 4 ziemniaki ? 1 duży brokuł ? garść liści szpianaku ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Zagotować posoloną wodę, dodać obrane, pokrojone ziemniaki i gotować 15 minut. ? Nastepnie dodać pokrojonego na różyczki brokuła, cukier, i gotować jeszcze 10 minut. ? Na koniec wrzucić szpinak na 30 sekund. ? Odcedzić warzywa, chwilę odparować, dodać masło, sól, pieprz
To co kochamstyczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: ? 1 mały brokuł ? 1 cebula ? 500 g pieczarek ? 1 szklanka mleka ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki oliwy ? ugotowana kasza gryczana Wykonanie: ? Cebulę(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. ? Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. ? Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę
To co kochamzwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną piec w piekarniku. Składniki: ? 8 plastrów piersi z indyka Farsz ? 1 mały brokuł ? 200 g sera ricotta ? 5 pomidorków suszonych w oliwie ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? pęczek natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie: Farsz ? Brokuła ugotować(...)dente w posolonej wodzie. Odcedzić i drobno posiekać. ? Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. ? Ricottę wymieszać z brokułem, przesmażonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. ? Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki, w której rolada będzie pieczona. ? Delikatnie posypać solą
To co kochamzdrowie. Ta sycąca sałatka to najlepsze antidotum na wszystko. Szybka, smaczna i zdrowa! Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: – 1 szklanka pęczaku – 1 brokuł – sól, pieprz do smaku Sos – 4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy – sok z 1/2 cytryny – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ugotować kaszę w osolonej wodzie – ok. 20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. – Ugotować brokuł w posolonej wodzie – ok. 7 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. – Wymieszać składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. – Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamznów coś namieszałam, a że wyszło pysznie i kolorowo to chciałam się z Wami podzielić przepisem. Tym razem w roli głównej brokuł i tuńczyk, pyszne i pełne składników odżywczych połączenie idealne dla tych co w nowym roku liczą kalorie, ale i dla tych co mają ochotę na coś pysznego i szybkiego w przygotowaniu. Składniki: 1 średniej wielkości brokuł
Cynamonowe szczęścieKotlety brokułowe z dodatkiem grzybów oraz jajek. Jak przekąska do lunchboxa na zimno, ale także jako obiad podany na ciepło wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy(...)będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy (np. za pomocą tartki) Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w małą kosteczkę. Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą. Za pomocą łyżki nakładamy kotleciki na patelnię. Smażymy
Lena GotujeSałatka z tortellini, brokułem i serami jest znakomitym pomysłem do lunchboxu oraz poczęstunkiem dla gości. Artykuł Sałatka z tortellini, brokułem i serami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąSkładniki/4 porcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól(...)wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posyp startą na grubych oczkach mozzarellą. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z indykiem i brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEobiad, czy też kolację! Polecam;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę makaronową z szynką: 250 g makaronu penne 250 g ulubionej szynki 1/2 puszki groszku konserwowego 1 mały brokuł kilka pomidorków koktajlowych 250 ml śmietanki 30% 100 g serka topionego 1/2 szklanki mleka sól, pieprz, chilli, curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i układamy(...)naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem.Szynkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Groszek konserwowy odcedzamy z zalewy, natomiast pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki. Na warstwie makaronu układamy pozostałe składniki: szynkę, groszek, różyczki brokuła oraz pomidorki. W międzyczasie przygotowujemy sos, do garnka
Gotuj z PrezesemSkładniki/4 porcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól(...)wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu posyp startą na grubych oczkach mozzarellą. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z indykiem i brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżka tartego parmezanu – garść pestek słonecznika – sól, pieprz Sos miodowy : – 4 łyżki oliwy – 4 łyżki soku z cytryny – 1 łyżka miodu – sól, pieprz Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wrzucamy do miski z kostkami lodu. Umytą i osuszoną sałatę przekładamy do miski. Siekamy rzodkiewki, dzielimy tuńczyka na mniejsze(...)złocisty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy parmezanem i podprażonymi pestkami słonecznika. Smacznego! Artykuł Sałatka z tuńczykiem i brokułami FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongmusztardę. Dopraw solą, pieprzem, domieszaj oliwę, ubijając trzepaczką. Szparagi umyj, oderwij twardą część, obierz dolną część łodygi, wrzuć na kilka minut do gotującej osolonej wody. Przelej zimną wodą, odcedź. Brokuły podziel na małe różyczki, przekrój na pół, możesz pozostawić je surowe lub wrzucić na kilka minut do gotującej wody. Brokuły mają pozostać chrupiące. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Wybierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska