powstała. Lekka, delikatna, kremowa idealnie, doprawiona niebanalnie. Z mozzarellą podana, to propozycja wiosenna, smaczna, lekka przeze mnie polecana. Składniki: 300 g mrożonego groszku zielonego Hortex , 1 brokuł ok. 300 g, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 niewielka marchewka, 2 szalotki, przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1/3 łyżeczki kozieradki, sól himalajska różowa do smaku, ponadto: świeży koperek, suszone(...)chili, świeżo mielona do smaku, ser biały mozzarella. Przygotowanie: Szalotkę kroimy na plasterki (można dowolne bo i tak całość będzie miksowana), marchewkę kroimy w drobną kostkę, a z brokułu oddzielamy łodygi od różyczek. Z łodygi odcinamy tą najbardziej stwardniałą końcówkę, a pozostałą kroimy na mniejsze kawałki. W garnku (ok. 2 l, najlepiej o szerokim dnie) rozgrzewamy olej, przesmażamy
Moniki SmakołykiSałatka z kalafiorem, brokułem, kukurydzą i kurczakiem. Dość uniwersalna – myślę, że można podać ją i na rodzinnym przyjęciu i na kolację i zabrać na drugie śniadanie, a sezonie wakacyjnym może też stanowić samodzielny posiłek obiadowy. 1 kalafior 1 brokuł 1 duża pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki oregano sól, pieprz
Smaki Na TalerzuOstatnio w wyniku zbiegu różnych okoliczności wpadł mi w ręce brokuł, ale o niezbyt już zielonym kolorze, czyli raczej żółtym. Nic straconego, bo łodyga, pod względem żywieniowym jest bardziej wartościowa niż różyczki, które spokojnie możecie usunąć. Nie wiem na ile sam przepis jest wietnamski, raczej mało, ale na pewno jest zrobiony w stylu budek z, nazwijmy to, orientalnym jedzeniem(...)Składniki: - łodyga brokuła - makaron spaghetti - mąka ziemniaczana - czosnek w proszku Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Brokuł obieramy, kroimy w półplasterki i smażymy. Podlewamy lekko wodą i chwilę dusimy. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w połowie szklanki wody. i chwilę gotujemy. Doprawiamy czosnkiem i dodajemy makaron
Kryzysowa Książka Kucharskamakaron. Moi chłopcy oszaleli na punkcie tego smaku. Składniki: makaron fettuccine ugotowany al dente około 200 g kiełbasy chorizo 1 szpiczasta papryka – palermo około 10 pomidorków koktajlowych 1 brokuł parmezan świeżo zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml półwytrawnego(...)białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję pokrojone w plastry i na pół chorizo. Chwilę duszę. Dodaję ugotowane brokuły, pokrojoną w plasterki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaję wino i czekam aż alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki się połączyły. Na talerz
MojaQchnia.plDzień dobry! Jakie plany na weekend? Jeżeli nie macie to może jednym z planów będzie zrobienie pysznej zapiekanki na obiad? ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, KURCZAKIEM I SEREM FETA. Składniki na 3-4 porcje: 350g makaronu świderki (u mnie bezglutenowy) 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1/2 kostki sera feta 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku
CzarnawisienkaJeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem zachwyci każdego, kto choć raz jej skosztuje. Continue reading Sałatka z brokułem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plkroimy w kostkę, podsmażamy bez tłuszczu. W tym czasie do wrzątku wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do pozostałej wody wrzucamy makaron. Brokuły przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z łososiem. Gdy makaron się ugotuje, mieszamy z łososiem i brokułem. Skrapiamy sokiem z cytryny
Kucharzycasałatka. Czasami robię ją również tak po prostu bo ją uwielbiam. A że przygotowuje się ją w dosłownie chwilę to jest to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Składniki: brokuł puszka kukurydzy szynka konserwowa papryka czerwona majonez jogurt naturalny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: brokuł blanszujemy - pamiętając o tym, żeby był chrupiący szynkę i paprykę
Gotowanie z pasjąsałatka. Czasami robię ją również tak po prostu bo ją uwielbiam. A że przygotowuje się ją w dosłownie chwilę to jest to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Składniki: brokuł puszka kukurydzy szynka konserwowa papryka czerwona majonez jogurt naturalny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: brokuł blanszujemy - pamiętając o tym, żeby był chrupiący szynkę i paprykę
Gotowanie z pasjąryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób będących na diecie, gdyż jest wyjątkowo sycące, a jedna porcja (jeśli całość podzielimy na 3) ma tylko 300 kcal. Jest ponadto(...)także magnezu i żelaza. Polecam! [embed]https://youtu.be/c_RBcFARXsk[/embed] Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
e-PrzepisyKulinarnePrzełóż do formy z tartą. Dodaj do nich pociętą na kawałki szynką. Całość zasyp tartym serem. Wbij jajka do misy, wlej do nich śmietankę i zmiksuj/wymieszaj całość. Zalej masą brokuły i szynkę, rozprowadź równomierne. Posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowe! Artykuł Wtorek: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Brokuł podzielić na drobne różyczki. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachował kolor. Świeże pieczarki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą(...)spód tarty posypać lekko bułką tartą lub kaszą manną - wchłonie nadmiar płynów ze składników i spód tak nie namoknie podczas pieczenie. Następnie po kolei wyłożyć: pieczarki, boczek, cebulę i brokuł. Wylać na to masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypać startą mozzarellą, a na koniec startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 20-25 minut
Grunt to przepis!Składniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka (lub piersi z kurczaka) 1 brokuł 2 ząbki czosnku 400 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku 130 g sera feta 250 g makaronu (np. świderki) 3 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy mięso(...)wszystkich stron od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodajemy podzielony na różyczki brokuł oraz czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy
Qchnia po prostu