sałatki, tylko podaję w osobnej miseczce, żeby każdy mógł sam polać swoją porcję sałatki. Składniki: 100g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim 300g filetu z kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki(...)dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut, aż woda odparuje. Mięso ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, zalać octem, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. Ryż ugotować, ostudzić. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Od razu po ugotowaniu przelać zimną wodą. Fasolę odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić pieprzem. Składniki sosu wymieszać, doprawić
Obiad gotowymakaronu ryżowego z warzywami Dzisiaj mam dla was pomysł na szybkie i bardzo proste danie, a zarazem smaczne i treściwe. W tym przepisie użyłam ekologicznego miksu warzyw (brokuł, kalafior i marchew), ale wy możecie kupić każdy produkt osobno świeży. Koniecznie użyjcie oleju sezamowego, nadaje potrawie fantastycznego aromatu i smaku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis(...)Składniki: 200 g makaronu ryżowego 750 g mrożonek (brokuł, kalafior i marchew) 1 czerwona papryka olej sezamowy sos sojowy sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, włoszczyzna suszona, Wykonanie: 1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. (Makaron można podzielić na mniejsze części) 2. Do woka lub głębokiej patelni wkładamy
Mój pomysł nasoczewicy (ok. 30 g) 1/4 dużej cebuli (ok. 50 g) 1 ząbek czosnku (ok. 5 g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (ok. 20 g) 1/2 szklanki wody 400 g różyczek brokułu zioła prowansalskie ostra i słodka papryka sól, pieprz 1. Koncentrat pomidorowy rozrobiłam w 1/2 szklanki wody, wylałam na patelnię. Dodałam pomidory z puszki, soczewicę i przyprawy (ok. 1 łyżeczkę(...)należy gotować tak długo aż zgęstnieje. Na końcu dodać łyżkę oliwy z oliwek. 3. W między czasie zagotowałam pół garnka wody i położyłam na nim sitko z różyczkami brokułu, a następnie przykryłam pokrywką (jeśli masz parowar możesz go wykorzystać). Gotowałam około 15-20 min. 4. Piersi z kurczaka przekroiłam na pół, lekko rozbiłam, oprószyłam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką
Vroblewska-fitliferazem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i sałatą) II. Rybna (z tuńczykiem, serkiem wiejskim i kukurydzą) III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły) IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki
KuchniaWeDwoje.plwyciskany brokuł, marchew 1/2 brokuła (ok. 250g) 0,5 kg marchwi 1 jabłko gat. Ligol dodatkowo: 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 l litra soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Brokuł odcedzić
Pij soki wyciskanewyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze z wody
Pij soki wyciskaneKurczak w sosie curry na ostro to danie zdrowe i pełne smaku. Z dodatkiem warzyw i ryżu tworzy pełnowartościowy i pyszny posiłek. Tym razem wykorzystałem brokuły, groszek i słodkiego ziemniaka, ale kombinować z warzywami można według uznania. Kremowy sos jest prostym połączeniem krojonych pomidorów z puszki, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie(...)zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli
ale PysznieDzisiaj jest światowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: • 1 brokuł • 2 garści mixu sałat • 150 g sera feta • 1/2 słoiczka czosnku marynowanego • 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy • 4 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz(...)majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. • Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. • Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe
To co kochamzupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach
To co kochamszpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne. A dodatkowo zielony kolor na talerzu nastraja optymistycznie. My jedliśmy(...)jako dodatek do duszonego królika . Składniki: • 4 ziemniaki • 1 duży brokuł • garść liści szpianaku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Zagotować posoloną wodę, dodać obrane, pokrojone ziemniaki i gotować 15 minut. • Nastepnie dodać pokrojonego na różyczki brokuła, cukier, i gotować jeszcze 10 minut. • Na koniec wrzucić szpinak
To co kochamrównocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: • 1 mały brokuł • 1 cebula • 500 g pieczarek • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowana kasza gryczana Wykonanie(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. • Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą
To co kochamszczelnie w folię spożywczą, następnie w folię aluminiową i dopiero tak przygotowaną piec w piekarniku. Składniki: • 8 plastrów piersi z indyka Farsz • 1 mały brokuł • 200 g sera ricotta • 5 pomidorków suszonych w oliwie • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie(...)Odcedzić i drobno posiekać. • Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z pomidorów, dodać pomidory suszone pokrojone w kostkę. • Ricottę wymieszać z brokułem, przesmażonymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. • Plastry indyka rozbić i ułożyć na folii spożywczej prostokąt, najlepiej o długości keksówki
To co kochammoment, żeby były miękkie ale nie rozpadały się. Odcedzić. Jeśli nie macie takich małych młodych to trzeba ziemniaki oskrobać i pokroić w duże kawałki. Ugotować w ten sam sposób. Brokuł połamać w małe kwiatki i obgotować w osolonej wodzie. Muszą być al dente. Odcedzić Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masełko, wrzucić pokrojony w kostkę boczek(...)dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie. Formę do zapiekanki wysmarować masłem, rozłożyć połowę ziemniaków. Obsypać ziołami prowansalskimi i obsypać połową sera. Rozłożyć obgotowany brokuł, resztę ziemniaków, pozostały ser. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z jajkami. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wylać wszystko na zapiekankę. Pieczenie – wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pokoleń