muszę przyznać, że bardzo i z dużą chęcią zjadłam już taki obiad po tradycyjnej, świątecznej kuchni. PRZEPIS WARZYWA Z GRZYMAMI SHIMEJI I BOCZKIEM Składniki: 200g surowego boczku 1 brokuł 1 opakowanie – 100g grzybów shimeji 1 marchewka kilka rzodkiewek lub 0,5 rzodkwi białej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju sól chili sezam czarny świeża kolendra(...)grzybami shimeji i boczkiem: Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju w dużej patelni lub w woku. Marchew obieramy, kroimy w zapałkę i podsmażamy na oleju z boczkiem. Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i siekamy na drobniejsze kawałki, dodajemy do marchewki z boczkiem. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dodajemy na patelnię. Grzybki myjemy, rozdzielamy na kawałki wrzucając na patelnię. Dodajemy też
Dorota Smakujepieczarkami, proponuję również pięknie wyglądającą sałatkę kwitnący bez lub sałatkę z pieczarkami, kurczakiem, serem i jajkami . 400 g polędwiczek z kurczaka (lub piersi kurczaka) 500 g pieczarek 1 brokuł 160 g kukurydzy (waga pod odsączeniu, mała puszka; można dać więcej) 6-8 ogórków konserwowych 6 suszonych pomidorów mielona papryka słodka i ostra szczypta imbiru granulowany czosnek sól, pieprz(...)salaterki. Polewamy resztą sosu. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy do salaterki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Dodajemy do sałatki. Odstawiamy do schłodzenia. Podsumowując, zaczynając od dołu mamy: brokuł pieczarki połowa sosu ogórki konserwowe kurczak reszta sosu suszone pomidory kukurydza
Smaki Na Talerzubrokuła z dodatkiem sosu na bazie śmietanki, szpinaku i sera gorgonzola. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI KLUSKI: 1 brokuł 300g mąki 1 łyżeczka soli SKŁADNIKI SOS: 150g sera gorgonzola 200g śmietanki 30% 200g szpinaku 1 szalotka 1 zabek czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu(...)Brokuł gotujemy do miękkości i ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy sól oraz mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie się kleić do rąk to zwiększamy ilość mąki. 2. Do garnka wlewamy wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody przy pomocy nożyczek wkrawamy kluski i zmniejszamy ogień. Po wypłynięciu trzymamy jeszcze 2 minuty i wyciągamy. 3. W międzyczasie
karolgotujeDziecinnie prosty makaron z brokułem w sosie śmietanowym. Idealna propozycja na szybki obiad dla zabieganych. Artykuł Makaron z brokułem w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plgrillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami
Kardamonovydanie latem. Raz, że truskawki uwielbiam i nie mogłam doczekać się sezonu i polskich truskaweczek. Dwa, że dzień bez sałatki to u mnie dzień stracony! Dzisiaj prosta kompozycja z brokułami i truskawkami w roli głównej, z dodatkiem cykorii i chrupiących grzanek oraz dressingiem miodowo musztardowym. Jeśli lubicie takie sałatki wypróbujcie tez przepis na Sałatka z grillowanym kurczakiem, arbuzem, truskawkami(...)chrupiąca marchewką Sałatka z wędzonym kurczakiem ze szparagami i truskawkami Sałatka z pieczonych buraków z truskawkami, szparagami i przegrzebkami PRZEPIS SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI Składniki: 1 brokuł 1 cykoria 250g truskawek 1 szklanka grzanek – mogą być naturalne lub ziołowe lub czosnkowe 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli Jak zrobić sałatkę
Dorota SmakujeSałatka z zupek chińskich z brokułem, rzodkiewką, kukurydzą. Brzmi dziwnie? Gwarantuje, że jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Bardzo lubiana w towarzystwie i na imprezach. Podałam ją ostatnio u siebie na przyjęciu i znikła jako pierwsza a dwie osoby pytały mnie o przepis, który niniejszym tutaj zamieszczam. Ja do sałatki wykorzystałam zupkę o smaku krewetek pikantną, ale może być(...)też wege czy rosół. PRZEPIS SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH Składniki: 1 zupka chińska krewetkowa 1 mały brokuł 1 pęczek rzodkiewek 0,5 papryki czerwonej 1 malutka puszka (pół szklanki) kukurydzy konserwowej 5 łyżek majonezu Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich: Makaron zupki kruszymy i wrzucamy do miski, dodajemy załączony olej i przyprawy. Zupkę zalewamy 150ml wrzątku, przykrywamy talerzem i odstawiamy
Dorota Smakujeprzychodzi Agnieszka. Zapraszamy na przepis na sałatkę z kurczakiem i serkiem feta. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Sałatka z brokułem ogórkiem - Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i serkiem feta❓ - Przepis FIT Składniki: 1 brokuł 1 długi zielony ogórek pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 280g) 150g sera fety
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki dla 4- 6 osób: ? 1 opakowanie 400 g makaronu świderki ? 1 brokuł ? 150 g boczku wędzonego ? 2 topione serki śmietankowe po 100 g ? 1 kubek kwaśnej śmietany 200 g ? 1 łyżka oliwy Wykonanie: ? Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. ? Ugotować podzielony na różyczki brokuł w osolonej wodzie (10 minut). ? Pokrojony na paseczki boczek przesmażyć na oliwie, dodać serki
To co kochamSkładniki: na 4 porcje: ? 1 duży brokuł ? 3 szklanki bulionu drobiowego z kostki rosołowej ? 1 serek topiony śmietankowy 100 g ? 4 czubate łyżki pestek z dynii ? sól, pieprz ? natka pietruszki Wykonanie: ? Brokuł podzielić na różyczki, opłukać, zalać wodą i zagotować. ? Odlać wodę z brokuła, zalać bulionem drobiowym i ugotować do miękkości ok. 15 minut. ? Zmiksować na gładki krem, dodać serek
To co kochamDzisiaj jest światowy Dzień Czosnku ! U nas sałatka z podwójnym czosnkiem, marynowanym i świeżym w sosie czosnkowym. Polecam, bo bardzo smaczna. Składniki: ? 1 brokuł ? 2 garści mixu sałat ? 150 g sera feta ? 1/2 słoiczka czosnku marynowanego ? 3 łyżki płatków migdałowych Sos czosnkowy ? 4 łyżki śmietany 18% ? 2 łyżki majonezu ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuła podzielić(...)odrobiną cukru. ? Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. ? Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. ? Od spodu układać w salaterce: 1) mix sałat, 2) brokuły, 3) ser feta pokrojony w kostkę, 4) ząbki marynowanego czosnku, 5) sos czosnkowy, 6) płatki migdałowe
To co kochamdomu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 1 brokuł ? puszka tuńczyka w kawałkach ? 300 g sera białego ? 3 jajka
To co kochampuree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne. A dodatkowo zielony kolor na talerzu nastraja optymistycznie. My jedliśmy jako dodatek(...)duszonego królika . Składniki: ? 4 ziemniaki ? 1 duży brokuł ? garść liści szpianaku ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Zagotować posoloną wodę, dodać obrane, pokrojone ziemniaki i gotować 15 minut. ? Nastepnie dodać pokrojonego na różyczki brokuła, cukier, i gotować jeszcze 10 minut. ? Na koniec wrzucić szpinak na 30 sekund. ? Odcedzić warzywa, chwilę odparować, dodać masło, sól, pieprz
To co kochamstyczniowe chłody, a równocześnie jest to dobry pomysł na przemycenie brokuła dla niejadków. Zupa mega-nie-fotogeniczna niestety, bo pieczarki po przetworzeniu są bardzo nieciekawe, Składniki: ? 1 mały brokuł ? 1 cebula ? 500 g pieczarek ? 1 szklanka mleka ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? pęczek natki pietruszki ? 3 łyżki oliwy ? ugotowana kasza gryczana Wykonanie: ? Cebulę(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojony drobno brokuł, zalać wodą, aby przykryła warzywa, i gotować do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich, po czym zmiksować całość. ? Do zupy dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, sos sojowy i gotować, aż pieeczarki będą miękkie – ok. 10 minut. ? Na koniec wlać mleko i dodać posiekaną natkę
To co kocham