brokuł - 8440 przepisów (strona:159/563)

Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą 87

Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą to pyszne, pożywne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne. Bogate w zielone warzywa i strączki. Do tego świderki i porcja słodkich krewetek. Całość połączona pysznym sosem powstałym na bazie oliwy, anchios, czosnku i papryczki chili. Kiedy danie ma spożywać moja 9-letnia córcia, daję tylko pół papryczki chili oraz usuwam z niej błonki(...)ziarenka, które mają najwięcej ostrości. Dorosłym posypuję gotowe danie wówczas mielonymi płatkami chili. Czytaj dalej "Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami 56

coś od siebie. Polecam czosnek do ryby, a do kaszy np. czerwoną cebulę albo świeżą chili – coś co podkręci całość. Składniki: 2 pstrągi 1 szklanka kaszy jaglanej 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół cytryny sok z połowy cytryny skórka z 1/3 cytryny sól pieprz (ja użyłam kolorowego) oliwa extra virgin (przepis na 2 porcje) Pstrągi(...)niej poszatkowane zioła, startą skórkę z cytryny i różyczki brokuła, doprawiamy solą, dolewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy z upieczonym pstrągiem. Artykuł Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami 53

grillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa brokułowa 81

Fantastyczna szybka zupa. Nie raz jeszcze pojawi się na naszym stole. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: 1 brokuł 1 cebula 1 marchewka 3 duże ziemniaki 100 g serka topionego (śmietankowego lub ziołowego) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 2-2,5 litra gorącego bulionu lub wody (u mnie woda) sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie(...)kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. 2. W międzyczasie brokuł podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą wodą. Dodać do gotującej się zupy. Gotować ok 5 minut bez przykrycia. Dodać rozdrobniony serek topiony, wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać śmietanę zaprawioną chochelką

Kuchnia domowa Ani
Makaron smażony z warzywami. Przepis wegański 82

procentach wegański. Przepis na makaron smażony z warzywami Składniki: 100 gramów cienkiego makaronu ryżowego, 1 średnia cebula, 1 średnia marchewka, 1 ząbek czosnku, pół czerwonej papryki, pół brokułu, duża garść mrożonego groszku, 4-5 pieczarek, łyżeczka proszku curry, 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego, olej, sezam do podania. Składniki na 1 dużą porcję lub dwie mniejsze. Jak zrobić makaron smażony(...)warzywami? Makaron przygotuj według zaleceń na opakowania – zazwyczaj wystarczy namoczyć go na kilka minut we wrzątku. Brokuł podziel na małe różyczki i razem z groszkiem wrzuć do gotującej się wody na 2 minuty, od razu odcedź. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w paski, marchewkę w cienkie słupki, a pieczarki w plasterki. W woku lub na głębokiej patelni

Kulinarna Polska
Omlet brokułowy 85

małego brokuła 4 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 ząbek czosnku szczypta proszku do pieczenia 100 g żółtego sera, startego na dużych oczkach tarki sól, pieprz Brokuł dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Studzimy. Lekko rozdrabniamy widelcem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, miksujemy(...)Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy delikatnie. Dodajemy brokuły. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na patelni o średnicy 28 cm rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy tartym serem. Przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut

Smaki Na Talerzu
Sałatka brokułowa z boczkiem 139

weselu i bardzo ją zachwalała. Pomyślałam, że zrobię ją również ja:) Wyszła bardzo dobra, ładnie prezentowała się w szklanej salaterce, dlatego też i Was zachęcam do jej przygotowania:) 2 brokuły 1 op. sera feta 300 g wędzonego boczku (u mnie parzony, w plasterkach) 5-6 jajek puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu(...)kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Boczek kroimy na plasterki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością soli (słona jest feta i boczek) i pieprzu

Smaki Na Talerzu
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy 76

Sałatkę z surowego brokuła polecam również bardzo zdrową i równie pyszną “ Sałatkę z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności “. Sałatka z surowego brokuła – Składniki: 1 surowy brokuł 50 g – 100 g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu jabłkowego szczypta cukru Sól morska, świeżo mielony pieprz Sałatka(...)surowego brokuła – Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Z każdej różyczki poodcinać łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę. Przygotować sos: Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można

Moja Delicja
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 78

Przepyszne danie obiadowe: świeża polędwica z dorsza, podana na puree ziemniaczano-jabłkowym z sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie(...)ryba jest idealnie upieczona, jeśli po delikatnym dotknięciu palcem rozdziela się na płaty i jest soczysta) . Nie przeciągnąć ryby, gdyż stanie się sucha i gumowa! Odcedzić ziemniaki i ugotować brokuł: Gdy ryba jest jeszcze w piecu, odcedzić ziemniaki, wylewając gorącą wodę do drugiego rondla , do którego włożyć na 4 minuty różyczki brokuła (łodygą do dołu). Ziemniaki utłuc wraz z masłem

Moja Delicja
Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem 87

brokuły ok. 200 g tuńczyka (ja kupuję w słoiczku, te z Lidla) 1/2 puszki kukurydzy 6 jajek 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Gdy przestygną, dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy

Smaki Na Talerzu
Naleśniki Z Farszem Brokułowo - Pieczarkowym 147

duży ząbek czosnku 4 łyżki startego sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie gotujemy brokuł (10-15 min) szklimy cebulkę, oraz czosnek oraz przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki w trakcie smażenia solimy i pieprzymy. 2. Teraz smażymy naleśniki.  Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem(...)odstawiamy na czas przygotowania farszu. 3. Do przesmażonych pieczarek dodajemy brokuł pokrojony na mniejsze kawałki lub rozgniatamy go i taki dodajemy do pieczarek. Możemy jeszcze całość podsmażyć. Następnie doprawiamy do smaku, dodajemy ser żółty i możemy wykładać na naleśniki. Naleśniki możemy obsmażyć na masełku lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć jak krokiety. Smacznego !! Ps.  Możemy

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka z warzywami i makaronem. 76

warzywami i makaronem Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Łączny czas 1 godz Porcje 6 Składniki 300 g makaronu świderki 1 szklanka pokrojonej zielonej fasolki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mały por 20 dag chudej kiełbasy 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos: 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 szkl. mleka ½ łyżeczki czubrycy zielonej(...)rozpuszczamy masło klarowane, podsmażamy pokrojony w półplasterki por oraz paprykę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Po chwili dodajemy kiełbasę pokrojoną w paski, fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki, a także brokuły podzielone na małe różyczki. Całość smażymy około 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie kiedy warzywa się duszą, w dużym

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka brokułowa 85

Jeszcze jedna sałatka, którą robi się bardzo szybko. Smakuje nawet dzieciom – niejadkom ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka brokułowa Czas przygotowania 15 min Składniki 1 duże brokuły 2 grube plastry szynki (3-4 mm) 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka majonezu (ew.jogurt) Instrukcje Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente), przelewamy na sicie zimną wodą

To co lubię - gotuję i polecam