jestem łasuchem na słodkie. Wolę piec niż jeść 😉 Ale to ciacho to hit! Idealne na Sylwestra czy Nowy Rok... Życzę Wam zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia. Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!!! Po nowe przepisy zapraszam po Nowym Roku...Do usłyszenia! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki
Kuchnia MagdaLenyzabraknąć na świątecznym stole. Mama zawsze przygotowywała i przygotowuję ją nadal na Wigilię, tradycję przeniosłam do swojego domu. Wspaniałe danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku
Zasmakuj KuchniBoże Narodzenie ciasteczka upiec trzeba i basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażaden nie był wydumany, sztuczny lub przez kogokolwiek albo cokolwiek narzucony. Odkąd żyjemy z moimi chłopakami, wierzę, że nic nie jest ważniejsze niż miłość. Dlatego właśnie lubię celebrować Boże Narodzenie. Święto narodzin Miłości. Najchętniej w domu, nawet wówczas, gdy przygotowania wymagają uwagi i poświęcenia czasu i siły, a może właśnie dlatego. Kiedy wyjeżdżamy, obowiązków jest mniej, ale jakieś
I tu będę miała takie teeuropejskiej i azjatyckiej. Początkowo ta druga próbowała przeforsować swoje święto na początku stycznia, ale ostatecznie musiała pójść na kompromis i zaadoptowała istniejące święto do swoich celów. Tak powstało Boże Narodzenie. Jakiś czas to sobie funkcjonowało, aż nastąpiło kolejne starcie tradycji i w miejsce duchowej abstrakcji wszedł namacalny konsumpcyjny materializm. Podobnie adaptując istniejące już święto. Chciałbym się tym razem
Kryzysowa Książka KucharskaSzczęśliwych, spokojnych, wartych zapamiętania, przeżytych w zgodzie ze światem i z sobą samym, pełnych radości i miłości Świąt Bożego Narodzenia Niech się Wam spełnią wszystkie życzenia, te trudne i łatwe do spełnienia. Niech się spełnią te duże i małe, mówione głośno i te niewypowiedziane wcale. A teraz coś z myślą o Tych
Dieta moja pasjaNiebawem zasiądziemy z rodziną przy świątecznym stole. Będziemy spożywać pyszne dania, które wspólnie przygotujemy i będziemy składać sobie życzenia Dzisiaj ja składam Wam życzenia Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie rodziny. Szczęścia, uśmiechu, dobrego wypoczynku i świątecznego klimatu w każdym domu i oczywiście... SMACZNEGO! Krys
Kuchnia u KrysiPyszne, słodkie, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto ze śliwkami kalifornijskimi na spodzie makowym, przełożone masą budyniową i biszkoptami oraz śliwkami w czekoladzie, to idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia. Dla wzbogacenia smaku śliwki można nasączyć w ulubionym alkoholu. Ciasto ze śliwkami najlepiej wykonać dzień wcześniej przed podaniem, wtedy warstwy się ze sobą przegryzą i stworzą doskonałą całość. składniki
Smakowite DaniaPrzepyszny, tradycyjny makowiec wg sprawdzonego przepisu mojej Mamy :). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Makowiec jest mięciutki, aromatyczny, wypełniony wspaniałą, domową masą makową bogatą w bakalie. Do takiego makowca naprawdę warto własnoręcznie przygotować makową masę; tej gotowej z puszki akurat w tym przypadku nie polecam...i wiem co mówię ;), ponieważ bazuję
Opowieści z piekarnikawigilijnym stole ! Nie jest może ona tania, zwłaszcza gdy ktoś nie ma własnych orzechów, ale zawiera mnóstwo cennych składników dla naszego zdrowia. Warto ją spożywać nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki : 20 dkg maku 20 dkg orzechów laskowych 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg migdałów 20 dkg rodzynek miód płynny Sposób wykonania : M ak sparz, odcedź, zmiel
Przepisy i porady kulinarneZdrowych, pysznych pełnych inspiracji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom. Oto - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem
AZgotuj!się okazało. Na wierzchu polałam je czekoladową polewą Ganache, na którą przepis znajdziecie na moim blogu (klik) i drobno posiekanymi orzechami włoskimi które nieodzownie kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 300 g mąki 100 g niesłodzonego kakao 320 g cukru 300 ml wody 250 g majonezu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Delusional Trinegałką muszkatołową. Po 20 minutach dodać mrożony groszek, wyłączyć gaz. Po chwili odcedzić z wody, dodać masło, śmietankę i ubić na aksamitną masę. Smacznego oraz Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Wino Francja KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym przygotowanym
Mango Papaja