ubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami, w związku z tym pomyślałam, że zrobię z suszonymi. To był strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży ok. 170 ml ciepłej
Weekendy w domu i ogrodziejajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj
Niedzielny kucharzKochani! To była pierwsza Wigilia z Miłoszkiem. Zaczynamy najpiękniejsze Święta w naszej rodzinie. Wam również życzymy spokojnych, rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia, Świąt w duchu zero waste:) Zobaczcie co zrobić, by w Święta nie marnować jedzenia – Święta Zero Waste. Nasze chłopaki po wizycie Mikołaja. Artykuł Wesołych Świąt! pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwynalazkiem i jednym z naszych najważniejszych kulinarnych odkryć. W UK i US grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda
Niedzielny kucharzkolor, jest lekko gęsta, słodka, ładnie pachnie. Można ją pić w małych kieliszkach lub dodawać do herbaty, wtedy najlepiej rozgrzewa. N alewka ta doskonale nadaje się na święta Bożego Narodzenia, ale możemy oczywiście ją robić przez cały rok. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają
Przepisy i porady kulinarnesię lepsza- najlepiej smakuje dopiero po około 12 miesiącach, także jeśli chcecie się cieszyć jej smakiem (i aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się przygryźć) np. w okresie przyszłego Bożego Narodzenia- do dzieła już teraz. Taka zimowa nalewka bakaliowa to doskonały pomysł na prezent jak również element dekoracyjny naszej kuchni. Spójrzcie jak malowniczo wygląda Do zrobienia takiej zimowej nalewki bakaliowej
Arbuziakiprzycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMinęły Święta Bożego Narodzenia i sylwester. Zaczął się Nowy Rok, a wraz z nim karnawał- czas balów i zabaw, który będzie trwał do Środy Popielcowej. Geneza karnawału: Słowo „karnawał” wywodzi się z języka włoskiego i dosłownie tłumaczone oznacza „pożegnanie mięsa”. To właśnie w tym kraju nastąpił początek tej tradycji. Zabawy urządzano tu już w średniowieczu
Oka w rosole czyli KaFka gotujemorzem, tuż obok lasu żyła sobie pewna Wiewióra, która prawie zapomniała o pisaniu bloga a stało się tak gdyż pewnego wieczora, nagle, całkiem niespodziewanie, kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia, rozchorowały się jej dzieci. Wbrew wszelkim oczekiwaniom chorowanie trwało i trwało, minęła Wigilia, minęły Święta, gorączka na kilka dni odpuściła by powrócić ze zdwojoną mocą. Pod znakiem ostrych dyżurów, czytania
Dzieje kuchennej WiewióryZdecydowanie ciasto, które zrobiło furorę (ulubione słowo mojej mamy :)) podczas tych Świąt Bożego Narodzenia. Kruche blaty przełożone masą jabłkową a wierzch udekorowany karmelem z orzechami. Ja nie wiem czy do szczęścia potrzeba i czegoś więcej oprócz większej ilości takich ciast. Podzielne, pyszne i aż trudno się od niego oderwać. Ja nie wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika
Mango Papajapatelni, przetarcie gąbką z płynem i opłukanie wodą, to już jest czysta przyjemność pozbawiona wysiłku. Patelnia wygląda jakby nigdy nie była używana. Polecam z czystym sumieniem! Zbliżające się święta Bożego Narodzenia, mogą być idealnym momentem na wymianę patelni lub zakup nowej w prezencie dla bliskiej Wam osoby. Z tej okazji specjalnie dla czytelników bloga Moja Delicja, sklep patelnie-tytanowe.pl przygotował
Moja Delicjaciasta typu „wrzucić i zamieszać” oraz muffiny, bo te też jakoś akrobacji artystycznych nie wymagają. Jednym z takich ciast jest keks. W większości domów piecze się go na Boże Narodzenie, ale u mnie Pan Keks wjeżdża na noworoczny stół. Mój keks jest bogaty w bakalie, kandyzowane skórki cytrusów, jest bez lukru, bo rodzinnie pałamy obrzydzeniem do lukrowanych ciast
ladykitchenmnie ta strona , na którą trafiłam przygotowując świąteczne zajęcia. W filmiku wyglądało na to, że te gołąbki nie są takie straszne, jak je moja wyobraźnia maluje. A ponieważ przed Bożym Narodzeniem miałam jakiś totalny kryzys, postanowiłam, że potrzebuję w życiu czegoś, co mi wyjdzie. Wigilijnych gołąbków na ten przykład. Do listy zakupów dopisałam główkę kapusty i powiedziałam "Mama, będą gołąbki
les mirabellesczekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Likier piernikowy Nalewka na Boże Narodzenie Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy
Kulinarne przygody GatityŚwięta Bożego Narodzenia za nami, ale to tak naprawdę był początek imprez, bo przed nami Sylwestrowa noc, Nowy Rok i cały karnawał, który wcale nie jest krótki 🙂 . Widzę jakie przepisy są obecnie poszukiwane i odwiedzane, dlatego… Artykuł Najlepsze przepisy na Sylwestra/imprezę pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownik