boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:162/1009)

Babka kawowa z kremem makowym 145

zabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową. Taka babka świetnie sprawdzi się też na Święta Bożego Narodzenia. Jest dobrze wypieczona, pulchniutka, pachnie rozkosznie, roznosząc wspaniały aromat kawy i czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym wypieku, uzupełnionym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasteczka z pieczątkami 148

Święta już za rogiem, zatem czas na planowanie świątecznych wypieków, testowanie przepisów, tak aby podczas Bożego Narodzenia wszystko było już perfekcyjnie. Do ciasteczek z pieczątkami robiłam nie pierwsze podejście. Poprzednim razem postawiłam na kruche ciasteczka cynamonowe. Odbijanie pieczątki okazało się koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie

nietylkopasta.pl
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 175

czekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa „serowa” 500 g fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości

greenscarf
Śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami 742

Aromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki

Smak mojego domu
Sałatka śledziowa z soczewicą. 147

Dziś mam przepis na bardzo smaczną a zarazem szybką sałatkę śledziową. Ja uwielbiam śledzie i przyznam ,że jem je za rzadko! ale niedługo święta Bożego Narodzenia więc w te dni zjadam ich naprawdę pokaźną ilość. A jak to jest u Was? lubicie śledzie, jecie je często? zapraszam do dyskusji w komentarzach!  Składniki; 25 dag filetów śledziowych solonych w oleju

Radość kipiąca uśmiechem.
Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex/ 2017 151

drodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski . Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje od dzisiaj

W mojej kuchni
Wesołych Świąt! 130

Wszystkim Miłośnikom mojego bloga i nie tylko pragnę złożyć najcieplejsze życzenia... zdrowia, szczęścia i pełnych miłości i radości Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w najukochańszym gronie, a w Nowym Roku spełnienia marzeń i pomyślności w realizowaniu swoich najskrytszych celów oraz uśmiechu i wielu sukcesów w życiu osobistym.   Obiecuję, że w Nowym Roku zasypię Was ponownie wieloma przepisami

MintTaste
Kiszone rydze 257

góralskiej kiszone rydze były bardzo powszechne, jadane jako przekąska - na ogół do potraw świątecznych i weselnych. Były podstawowym składnikiem zupy rydzowej (żuru na kiszonych rydzach) podawanej w okresie świąt Bożego Narodzenia, góralskiego karnawału i tradycyjnych posiadów. Przez ostatnich kilkadziesiąt lat niemal zupełnie zapomniane. Obecnie wracają do łask jako… prawdziwy rarytas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Korniszonki
Jabłka pod bezową pianką 143

Następny deser czyli ciąg dalszy słodkości. Zrobiłam jabłuszka pod bezową pianką. Posypane płatkami migdałowymi, pachnące cynamonem i wanilią są wprost rewelacyjnie smaczne. I jeszcze jedno, deser pasuje do Świąt Bożego Narodzenia ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 174

Dawno nie piekłam żadnego makowca, więc przyszły Święta Bożego Narodzenia i ten pyszny placuszek zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru

Pani na deser
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 112

mają to do siebie, że jak coś z nimi robimy, niesamowicie pachną… I wracając do tych suszonych, to zupa z nich, aromat ich gotowania, kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. I nie ważne czy to wrzesień, kwiecień czy maj…Pachnie jak na Wigilię Do zupy możecie użyć dowolnych grzybów jakie akurat Wam się nawinęły pod rękę. Jeśli

Mieszam w Garnku
BARSZCZ CZERWONY Z MAJERANKIEM 190

Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu.  Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :)   Składniki

Zrób to smacznie
Pień schabowy z grzybami 153

Pień schabowy z grzybami Pyszne pieńki schabowe na różne okazje oraz Święta Bożego Narodzenia Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony. Składniki: na 2 osoby  schab b/k - 300 g  Omlet grzybowy:  pieczarki - 250 g  cebula - 1 szt.  jajka - 2 szt. natka pietruszki - 1 pęczek  mąka - 2 łyżki  vegeta  sól i pieprz  tłuszcz

Kuchnia Danusi
Tort piernikowy "Bajka" 169

warty grzechu, więc koniecznie musicie taki upiec. Świetnie się nada nie tylko na rodzinne spotkania lub urodziny , ale ze względu na smak rewelacyjnie sprawdzi się również  na święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem

Passions hobbies life
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1029

Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej

Opowieści z piekarnika