Barszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym
Kraina Miodem Płynącawiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł bardzo przypadł
Mienta blogświąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden raz w roku, dzięki
Cooking for Emilymango świeże drobno posiekane chilli lub płatki chilli. Ilość dopasuj do własnych preferencji smakowych. Na usmażone śledzie włóż mango z chilli. Podawaj ciepłe. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów
nietylkopasta.plmarrons glacés , czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę Wam wszystkim pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, i pięknego Nowego Roku 2018! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania : 40 min. Czas pieczenia : 15 min. Składniki na biszkopt: ● 60 g mąki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje
Mango Papajaczasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast ale staram się piec małe porcje abyśmy mogli spróbować wszystkiego po trochu, a przy tym nie czuć przejedzenia
codojedzeniaCiasto Krówka Ciasto złożone z miodowych placków przełożonych masą śmietanową, wszystko zwieńczone jest masą kajmakową i orzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętami Bożego Narodzenia (pewnie przez dodatek miodu), jednak można go przygotowywać cały rok. Składniki Na formę o wymiarach 25x36 cm Na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 100 g miodu
My sweet a lifeSernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na Święta Bożego Narodzenia. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica o średnicy 24 cm) Składniki: 800 g sera twarogowego tłustego 8 jajek 1 ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy
KuchniaWeDwoje.plTrochę się spóźniłam z tym przepisem na Święta Bożego Narodzenia, ale na Karnawał będzie akurat. Składnik i : 1 duża pomarańcza 40 łyżeczek cukru ( tj. ok.20 dag) 40 ziaren kawy 500 ml wódki kilka goździków Przygotowanie : Przygotować słój o szerokim otworze, aby zmieściła się w nim pomarańcza Pomarańczę umyć, sparzyć. Nakłuwać delikatnie nożykiem skórę i wbijać kawę i goździki
Proste PotrawyFarsz grzybowy idealnie nadaje się do uszek, pasztecików, kulebiaka itp. Niezastąpiony na święta Bożego narodzenia. Przygotowałam go z grzybów leśnych i pieczarek. Wyszedł bardzo smaczny. SKŁADNIKI : 10 dkg suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 3 cebule 80 g masła 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolirobić kolejną porcję na nowym arkuszu. Ciasteczka na choinkę: jeśli chcesz wieszać ciasteczka na choince zrób w nich dziurkę za pomocą wykałaczki lub słomki do napojów. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 242 strony pomysłów
nietylkopasta.plprosty. Puree kasztanowe i bita śmietana. Postanowiłam połączyć puree kasztanowe z sernikiem, dodałam biszkopt. Z tego prostego pomysłu wyszło mi fantastyczne ciasto, które mam zamiar upiec ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym Składniki. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru
mecookspodnosi na duchu i poprawia humor. Idealną na co raz dłuższe, zimne wieczory pod kocem i magiczny czas oczekiwania na Święta. A czy Wy już zaczynacie odliczanie dni do Bożego Narodzenia? Jeżeli wolicie ciemną wersję czekolady do picia zapraszam po przepis na GORĄCĄ CZEKOLADĘ Z KAWĄ GORĄCĄ CZEKOLADĘ Z RUMEM Składniki (2 porcje): 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
Fitsweet.medelikatnej nuty orzechowej. Piernik jest polany czekoladą i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową oraz grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie np. makowce? Składniki: (forma
Kuchcik gotuje