Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów ) i wg mnie po tej modyfikacji jest idealnie. Jeśli jeszcze nie wiecie jaki piernik upiec na Boże Narodzenie, lub czy w ogóle upiec, to mam nadzieję, że właśnie pomogłam rozstrzygnąć ten dylemat ;) Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 120 g masła
Opowieści z piekarnikaRolada, która zawiera w sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :) Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe, i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście
Opowieści z piekarnikarazy złamałem się i zapaliłem normalnego papierosa. Nie odmówiłem, gdy zaproponowano mi papierosa na świątecznej imprezie firmowej. Tego dnia dostałem paczkę od rodziców z Polski na Boże Narodzenie, a tęsknota i chandra zrobiły swoje. Drugi raz też był po alkoholu, gdy wracając z pubu po paru głębszych postanowiłem zajść do sklepu i kupić papierosy. Wiedziałem, że na drugi
Oslov.Każdy z nas lubi smak i zapach piernika. Zazwyczaj kojarzy się on z Bożym Narodzeniem, ale nie zawsze. Na sklepowych półkach aż piętrzy sie od smaków i rodzajów tych wspaniałych w smaku wyrobów. Jedni lubią lukrowane, drudzy zwykłe, kruche, a inni jeszcze są fanami pierników z owocowym nadzieniem, czy to śliwkowym, truskawkowym, czy morelowym. Przepis na ten niecodzienny sernik został
Raj dla PodniebieniaŻyczę wszystkim zdrowych, radosnych, rodzinnych i pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia. Artykuł Wesołych Świąt !!! pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSkoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują
Pieguskowa Kuchniapokaz wędzenia i opalania sianem. Potrawy wskutek tego prostego triku świetnie zmieniają kolor i aromat. Na pewno wykorzystam wiedzę nabytą w swojej kuchni, szczególnie teraz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla i gotowaliśmy wybrane przez Karola Okrasę dania znajdujące się w książce. Razem z Martą z bloga Marta Gotuje przygotowałyśmy tatara
Pieguskowa Kuchniaborówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie! Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia i jestem pewna, że by mi się nie znudziły. Placuszki z ricotty z jagodami/borówkami Składniki: (na 9 placuszków) 1 jajko 100 g serka ricotta 60 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasteczka , które każdemu kojarzą się z dzieciństwem ,czy świętami Bożego Narodzenia. Mowa o orzeszkach :) Długo szukałam idealnego przepisu i wreszcie znalazłam- w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Orzeszki są przepyszne,super się pieką,nie przywierają do formy, nie są twarde. Oczywiście można przygotować je z dowolnym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzaczął się porzeczkowy wysyp, trzeba korzystać. Jak wiadomo, nalewki mają to do siebie, że są tym lepsze, im dłużej leżakują. Na degustację zapraszam zatem nie wcześniej niż na Boże Narodzenie, chociaż nie ukrywamy, że czasem ciężko czekać aż tyle U nas pozuje nalewka zeszłoroczna, stąd ten piękny kolorek. Polecam robienie nalewek właśnie w lipcu i sierpniu. Potem delektując
Mieszam w Garnkuoczywiście truskawkami! Sernik truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję. Dzisiaj obchodzimy w Szwecji Midsommar, które mogę porównać do polskiej Nocy Świętojańskiej. Jest to największe szwedzkie święto...przebija nawet Boże Narodzenie...Spotkałam się nawet z takimi stwierdzeniami. W tym dniu na szwedzkim stole nie może zabraknąć truskawek! Aby uczynić zadość tradycji przyrządziłam sernik truskawkowy. Truskawkowe szaleństwo w tym dniu jest
codojedzeniabyła raczej krajem mało otwartym na wpływy innych kultur, jednak młode pokolenie zaczyna naśladować wiele zwyczajów z innych krajów, nie zapominając jednak o swojej kulturze i zabytkach. W okresie Bożego Narodzenia można nawet zobaczyć przystrojone drzewka i świąteczne dekoracje witryn sklepowych, a przecież jest to zwyczaj bliski kulturze chrześcijańskiej. Japończycy organizują również imprezy tematyczne np. na wzór niemieckiego Octoberfest
Kuchcik gotujeKochani, Tradycją stało się już, że od pół roku w gronie fantastycznych Kobiet realizujemy dla Was już Trzecią Edycję E-booka kuchennego.Byliście z Nami na Boże Narodzenie, byliście na Walentynki, więc zapraszam Was w słodką podróż po świecie Dziecka. Projekt to dzieło 12 blogerek kulinarnych z różnych stron Polski. Koordynacją zajęła się Nasza Kochana Ma dzia
ChilliJemyChoinka już jest. Lampki migoczą. Z piekarnika wydobywają się cudne zapachy. Czyli Boże Narodzenie w natarciu. Wszystkim moim Czytelnikom życzę pięknych i zdrowych Świąt! Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów
Raj dla PodniebieniaDrodzy Czytelnicy! Z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam pięknego czasu spędzonego wśród tych, których kochacie, w jak najlepszej atmosferze, w radości i miłości, przy nucie bożonarodzeniowej kolędy, przy pysznych wigilijnych i świątecznych daniach i wypiekach, które uraczą Wasze podniebienia! Wesołych Świąt dla Was! Zapraszam na kilka zimowych ujęć. To choinka, która rośnie zaraz przy moim balkonie w mieszkaniu
Raj dla Podniebienia