pokaz wędzenia i opalania sianem. Potrawy wskutek tego prostego triku świetnie zmieniają kolor i aromat. Na pewno wykorzystam wiedzę nabytą w swojej kuchni, szczególnie teraz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla i gotowaliśmy wybrane przez Karola Okrasę dania znajdujące się w książce. Razem z Martą z bloga Marta Gotuje przygotowałyśmy tatara
Pieguskowa Kuchniaborówek są soczyste i zyskują nieco bardziej wyrazisty charakter; z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego smakują wybornie! Gdybym rankami miała więcej czasu, mogłabym je jeść codziennie aż do Bożego Narodzenia i jestem pewna, że by mi się nie znudziły. Placuszki z ricotty z jagodami/borówkami Składniki: (na 9 placuszków) 1 jajko 100 g serka ricotta 60 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo znane ciasteczka , które każdemu kojarzą się z dzieciństwem ,czy świętami Bożego Narodzenia. Mowa o orzeszkach :) Długo szukałam idealnego przepisu i wreszcie znalazłam- w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Orzeszki są przepyszne,super się pieką,nie przywierają do formy, nie są twarde. Oczywiście można przygotować je z dowolnym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzaczął się porzeczkowy wysyp, trzeba korzystać. Jak wiadomo, nalewki mają to do siebie, że są tym lepsze, im dłużej leżakują. Na degustację zapraszam zatem nie wcześniej niż na Boże Narodzenie, chociaż nie ukrywamy, że czasem ciężko czekać aż tyle U nas pozuje nalewka zeszłoroczna, stąd ten piękny kolorek. Polecam robienie nalewek właśnie w lipcu i sierpniu. Potem delektując
Mieszam w Garnkuoczywiście truskawkami! Sernik truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję. Dzisiaj obchodzimy w Szwecji Midsommar, które mogę porównać do polskiej Nocy Świętojańskiej. Jest to największe szwedzkie święto...przebija nawet Boże Narodzenie...Spotkałam się nawet z takimi stwierdzeniami. W tym dniu na szwedzkim stole nie może zabraknąć truskawek! Aby uczynić zadość tradycji przyrządziłam sernik truskawkowy. Truskawkowe szaleństwo w tym dniu jest
codojedzeniabyła raczej krajem mało otwartym na wpływy innych kultur, jednak młode pokolenie zaczyna naśladować wiele zwyczajów z innych krajów, nie zapominając jednak o swojej kulturze i zabytkach. W okresie Bożego Narodzenia można nawet zobaczyć przystrojone drzewka i świąteczne dekoracje witryn sklepowych, a przecież jest to zwyczaj bliski kulturze chrześcijańskiej. Japończycy organizują również imprezy tematyczne np. na wzór niemieckiego Octoberfest
Kuchcik gotujeKochani, Tradycją stało się już, że od pół roku w gronie fantastycznych Kobiet realizujemy dla Was już Trzecią Edycję E-booka kuchennego.Byliście z Nami na Boże Narodzenie, byliście na Walentynki, więc zapraszam Was w słodką podróż po świecie Dziecka. Projekt to dzieło 12 blogerek kulinarnych z różnych stron Polski. Koordynacją zajęła się Nasza Kochana Ma dzia
ChilliJemyChoinka już jest. Lampki migoczą. Z piekarnika wydobywają się cudne zapachy. Czyli Boże Narodzenie w natarciu. Wszystkim moim Czytelnikom życzę pięknych i zdrowych Świąt! Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów
Raj dla PodniebieniaDrodzy Czytelnicy! Z okazji świąt Bożego Narodzenia chciałabym życzyć Wam pięknego czasu spędzonego wśród tych, których kochacie, w jak najlepszej atmosferze, w radości i miłości, przy nucie bożonarodzeniowej kolędy, przy pysznych wigilijnych i świątecznych daniach i wypiekach, które uraczą Wasze podniebienia! Wesołych Świąt dla Was! Zapraszam na kilka zimowych ujęć. To choinka, która rośnie zaraz przy moim balkonie w mieszkaniu
Raj dla Podniebieniasię pracuje, tu się komuś chce! Wchodząc raz, wiesz już, że wrócisz ponownie! Sernik niebiański – z karmelem na czekoladowym spodzie. Wypiekarnię odwiedzamy w tygodniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Tutaj także czuć świąteczny klimat. W menu są akurat przepięknie wyglądające babeczki z świątecznym w smaku kremem. Każde ciasto jest dopracowane pod kątem smaku oraz składników. O efekcie wizualnym
Raj dla Podniebieniaciasto kojarzy nam się może bardziej ze świętami Bożego Narodzenia, ale może nie trzeba czekać tak długo i już dziś wypróbować przepis. Jeśli będzie nam smakować to wypiek powtórzymy :) Składniki na ciasto , sp ód : 1 i 1/2 szklanki maki pszennej 13 dag masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia
Proste PotrawyJeśli potrzebujecie pomysłu i przepisu na szybką przystawkę, przygotujcie roladki z szynki. Przystawka ta idealnie będzie pasować na spotkanie ze znajomymi, Święta Wielkanocne, czy Bożego Narodzenia. Jako dodatek do roladek możecie podać chrzan, ćwikłę, albo sos czosnkowy . Roladki z szynki – składniki 12 dużych plastrów szynki 4 jajka 100 g szynki w kawałku szczypiorek 1/2 czerwonej papryki sól pieprz łyżka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szwajcarskim serem Gryuere z podsmażonym boczkiem i masą śmietanowo jajeczną. Proste i nieskomplikowane danie, a jakie smaczne ;) Z tego co wyczyatałam, danie to podaje się głównie w okresie Bożego Narodzenia. Jeżeli zasmakuje wam quiche, polecam również inne przepisy na tego typu danie: Quiche ze szpinakiem i serem mozzarella Quiche z serem kozim i pomidorami Quiche z porem i pieczarkami
Delusional Trinekochającą matką 6-letniego Filipa, a przy okazji specjalistką od wychowania dzieci i rozwiązywania problemów rodzinnych, terapeutką, wykładowcą akademickim, ekspertem zapraszanym do radia i telewizji. Na kilka dni przed Bożym Narodzeniem postanawia spełnić obietnicę daną synkowi i upiec z nim pierniczki. I wtedy w progu jej domu staje dziewczyna, której 8 lat temu Agata też coś obiecała... Dziewczynka ubierana wówczas
Weekendy w domu i ogrodziepierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc
Anioszek w kuchni