Wreszcie zabieram się za przepis z regionu, w którym mieszkam. Tym razem przygotowuję śledzie po kaszubsku. To propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. To też idealny przepis na sylwestra. Kaszuby to jeden z najpiękniejszych regionów w Polsce. Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól i mórz
Kuchennyviral.plwyjmij sernik z piekarnika, i odstaw go go ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Najlepiej więc sernik upiec dnia poprzedniego. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów
nietylkopasta.plbardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się
Zasmakuj Kuchnimoment, kiedy zaskoczą mnie pozytywnie i moim oczom ukarzą się piękne sztuki spoglądające do mnie z czeluści piekarnika. Tu jest moja wariacja z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Makaroniki ze zmielonych orzechów włoskich z brązowym cukrem, masą maślaną z dodatkiem cynamonu zapewne smakiem przybliżą nam jeszcze bardziej upragnione zimowe święto. Składniki: Makaroniki: 100 g białek 110 g mąki
Malinowe Pocałunkigarnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej połamaną na małe części czekoladę. Podgrzewaj na niedużym ogniu mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą polej piernik. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów
nietylkopasta.plpropozycję na kruche ciasto z jabłkami, cynamonem, miodem i bakaliami. Pachnące, pełne smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej
Smak mojego domukażdej muffinki. Piecz muffiny w temperaturze 190 st C przez 20 minut. Po wystudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem lub nałożyć dowolny krem na górę. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów
nietylkopasta.plPowoli zaczynami myśleć o Bożym Narodzeniu. W każdym domu są potrawy bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Tym razem chcieliśmy podzielić się z Wami przepisem na super smaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki
Kuchnia od dwojgaprzepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę
nietylkopasta.plzabarwieniu. Jeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową. Taka babka świetnie sprawdzi się też na Święta Bożego Narodzenia. Jest dobrze wypieczona, pulchniutka, pachnie rozkosznie, roznosząc wspaniały aromat kawy i czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym wypieku, uzupełnionym
Poezja Smaków - blog kulinarnyŚwięta już za rogiem, zatem czas na planowanie świątecznych wypieków, testowanie przepisów, tak aby podczas Bożego Narodzenia wszystko było już perfekcyjnie. Do ciasteczek z pieczątkami robiłam nie pierwsze podejście. Poprzednim razem postawiłam na kruche ciasteczka cynamonowe. Odbijanie pieczątki okazało się koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie
nietylkopasta.plczekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa „serowa” 500 g fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości
greenscarfAromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki
Smak mojego domuDziś mam przepis na bardzo smaczną a zarazem szybką sałatkę śledziową. Ja uwielbiam śledzie i przyznam ,że jem je za rzadko! ale niedługo święta Bożego Narodzenia więc w te dni zjadam ich naprawdę pokaźną ilość. A jak to jest u Was? lubicie śledzie, jecie je często? zapraszam do dyskusji w komentarzach! Składniki; 25 dag filetów śledziowych solonych w oleju
Radość kipiąca uśmiechem.drodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski . Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje od dzisiaj
W mojej kuchni