boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:151/1009)

SZYBKI, WILGOTNY PIERNIK "LAST MINUTE" Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 142

świąt i upiekłam :) Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Wychodzi przepyszny, wilgotny, gotowy do krojenia niemal od razu po upieczeniu. Piernik z tego przepisu można przed świętami Bożego Narodzenia upiec dosłownie na ostatnią chwilę. Łączny czas przygotowania i pieczenia nie przekracza godziny :) Polecam.  Składniki na formę keksową: * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * 250 g masła

Zrób to smacznie
Szynka w jabłkach pieczona 207

zawiesić na piekarniku ;) Później można się już tylko delektować smakiem!  Takie mięsko doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i nie mam tu na myśli typowych świąt jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc, ale także rodzinne obiady czy przyjacielskie spotkania. Szynka sprawdzi się zarówno na ciepło, podana z ulubionym sosem jak i na zimno, pokrojona w plastry lub dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Roszponka z dodatkami i "Buszujący w zbożu" 190

Bohaterem tej głośnej książki jest szesnastoletni Holden Caulfield, którego rodzice zmuszeni są szukać dla niego wciąż nowych szkół z internatem, bo jest z nich wciąż wyrzucany. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Holden zostaje relegowany z kolejnej szkoły. Rodzice jeszcze o tym nie wiedzą. Chłopak postanawia opuścić szkolne mury wcześniej i wyjeżdża do rodzinnego Nowego Jorku. Boi się jednak pokazać

Weekendy w domu i ogrodzie
Miodowy orzechowiec z masą grysikową-rozpływa się w ustach 1822

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem, które niesamowicie mi smakuje. Na pewno będę je piekła na Boże Narodzenie :) Mowa o pysznym przekładańcu. Jest to orzechowiec składający się  z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi.  Całość wygląda i smakuje obłędnie :)  Cisto nie jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pyszny piernik pszczelarza 129

pasieki.                                 Piernik jest przepyszny !!  Polecam upiec teraz, a potem ponownie na Święta Bożego Narodzenia.                           Składniki : 1 ½ kostki masła lub margaryny 1 ½ - 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 8 pełnych

Proste Potrawy
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 typowych i nietypowych pizz 118

super cienkim cieście, pizza błyskawiczna i pizza w stylu zero waste – pięć oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc” – to fragment z dokumentu datowanego na 997 r. zawierającego należności z tytułu dziesięciny od dzierżawców młynów dla arcybiskupa Gaety. To pierwszy w odnotowany przypadek użycia słowa

Niedzielny kucharz
Schab w sosie kurkowym z czarnym ryżem 131

pomidorów malinowych z oliwą i kozim serem, na które sezon właśnie się kończy czy może te z figą sprzed tygodnia, bo nim znajdę czas na opublikowanie to będzie Boże Narodzenie. Ostatnio dużo gotuję i czuję się szczęśliwa z tego powodu ale też dużo jem i moje ulubione jeansy nie są szczęśliwe tak jak ja, bo zdecydowanie lepiej leżą

Mango Papaja
Polvorones -ciastka hiszpańskie 134

Polvo czyli pył. Kruche, chrupiące ciastka posypane cynamonowym pyłem. Doskonałe w smaku. Cieszą się one popularnością w Ameryce Łacińskiej i Hiszpanii. Wypiekane są najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Polecam Wam również te słodkości do herbatki czy kawy. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Składniki 220 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyzeczki

O kuchni z uczuciem
Jajka z kurkami 89

maśle z szalotką. To tak banalnie proste a smaczniejsze niż cokolwiek innego. Wiosnę ubóstwiam za szparagi, za to jesień to dla mnie właśnie kurki i figi. Zima to Boże Narodzenie i pierniczki. A lato to pomidory malinowe z działki.  To tak banalnie proste, że aż wstyd się tym dzielić. Jednak wiem, że potrzebujecie tego. Dlatego zostawiam

Mango Papaja
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 128

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed

Cztery Fajery
Wigilia Świętego Mikołaja 115

spędza święta ? Dowiecie się z poniższego wywiadu Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji Ambasador Finlandii i Święty Mikołaj pozdrawiają Czytelników bloga To gotują Saudyjskie Wielbłądy   Jak wyglądają święta Bożego Narodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej

Cztery Fajery
Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami 118

przypominają mi czasy dzieciństwa. To takie moje comfort food, sentymentalna, kulinarna podróż do przeszłości i zarazem kultowe słodycze okresu PRL-u. Najczęściej pojawiały się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale są odpowiednie na każdą okazję. Moja babcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów laskowych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie skandynawskie 183

Śledzie robię zawsze na święta, a przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem

nietylkopasta.pl
Bûche au chocolat - czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i porzeczkami 114

najbardziej odjechaną roladę biszkoptową, przypominającą polano drewna. :D Bûche au chocolat to bardzo popularny przepis we Francji, Quebecu i chyba całej Frankofonii. Zwykle piecze się go na Boże Narodzenie (stąd też oryginalna nazwa Bûche de Noël lub Yule Log ), ale ja uważam, że to błąd, bo latem możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób

Food Square
Sernik królewski-pyszny i prosty 140

dwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę  37x26 c m. , także starczy

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania