Polvo czyli pył. Kruche, chrupiące ciastka posypane cynamonowym pyłem. Doskonałe w smaku. Cieszą się one popularnością w Ameryce Łacińskiej i Hiszpanii. Wypiekane są najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Polecam Wam również te słodkości do herbatki czy kawy. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Składniki 220 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyzeczki
O kuchni z uczuciemmaśle z szalotką. To tak banalnie proste a smaczniejsze niż cokolwiek innego. Wiosnę ubóstwiam za szparagi, za to jesień to dla mnie właśnie kurki i figi. Zima to Boże Narodzenie i pierniczki. A lato to pomidory malinowe z działki. To tak banalnie proste, że aż wstyd się tym dzielić. Jednak wiem, że potrzebujecie tego. Dlatego zostawiam
Mango PapajaPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie jak barszcz z uszkami, łazanki z kapustą i grzybami i kutia. Recepturę publikujemy w takiej formie, w jakiej spisała ją nestorka rodu - Jadwiga Barska. Piernik świąteczny dojrzewający należy upiec minimum tydzień przed
Cztery Fajeryspędza święta ? Dowiecie się z poniższego wywiadu Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji Ambasador Finlandii i Święty Mikołaj pozdrawiają Czytelników bloga To gotują Saudyjskie Wielbłądy Jak wyglądają święta Bożego Narodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej
Cztery Fajeryprzypominają mi czasy dzieciństwa. To takie moje comfort food, sentymentalna, kulinarna podróż do przeszłości i zarazem kultowe słodycze okresu PRL-u. Najczęściej pojawiały się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale są odpowiednie na każdą okazję. Moja babcia zawijała je w sreberka i wieszała na choince, jak bombki. Pyszne kruche ciasteczka wypełnione ulubionym kremem, z dodatkiem całych orzechów laskowych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚledzie robię zawsze na święta, a przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem
nietylkopasta.plnajbardziej odjechaną roladę biszkoptową, przypominającą polano drewna. :D Bûche au chocolat to bardzo popularny przepis we Francji, Quebecu i chyba całej Frankofonii. Zwykle piecze się go na Boże Narodzenie (stąd też oryginalna nazwa Bûche de Noël lub Yule Log ), ale ja uważam, że to błąd, bo latem możemy roladę nadziać świeżymi owocami i ozdobić w nieco inny sposób
Food Squaredwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę 37x26 c m. , także starczy
Zdrowie i pysznie na talerzuroku nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki. Nie zlewałam jej po dwóch miesiącach, tak jak mówi większość przepisów, tylko wstawiłam do spiżarni z zamiarem zlania po pół roku, na święta Bożego Narodzenia. Niestety gdzieś mi to umknęło i przypomniałam sobie o mojej nalewce, dopiero gdy na krzaczkach w ogródku zaczęły dojrzewać kolejne czerwone porzeczki 😀. Nalewkę zlałam po prawie 12 miesiącach
Kulinarne przygody Gatityefekt tego jest oszałamiający. Przepis jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety
Zdrowie i pysznie na talerzucodziennie tą wodę zmieniać. Zabieg moczenia pozbawi orzechy goryczy. Tyle z rzeczy praktycznych, a co ze smakiem pewnie jesteście ciekawi. Przygotowując ta konfiturę w środku lata zapachniało u mnie Bożym Narodzeniem. Konfiturą jest absolutnir pozbawiona goryczki, przyjemnie orzechowa, aromatyczna, idealna na jesienne małe co nieco z herbatą. Składniki na 3 słoiki o pojemności 250 ml: 1 kg młodych orzechów włoskich
greenscarfrazy złamałem się i zapaliłem normalnego papierosa. Nie odmówiłem, gdy zaproponowano mi papierosa na świątecznej imprezie firmowej. Tego dnia dostałem paczkę od rodziców z Polski na Boże Narodzenie, a tęsknota i chandra zrobiły swoje. Drugi raz też był po alkoholu, gdy wracając z pubu po paru głębszych postanowiłem zajść do sklepu i kupić papierosy. Wiedziałem, że na drugi
Oslov.symbol polskości. Niektórzy twierdzą, że w żadnym innym kraju na świecie nie ma tak dobrego chleba, jak w Polsce. Jest symbolem pomyślności, dostatku i pożywienia. W czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemu moja teściowa przeżywała renesans miłości do bollywoodzkich produkcji filmowych. Tak bardzo się wkręciła, że nawet zachciało się jej rozpocząć kulinarną podróż w tamte strony. Gdzieś w okolicach świąt Bożego Narodzenia przygotowała właśnie przysmak, który mnie osobiście bardzo przypadł do gustu. Ladoo czyt. Ladu , to coś na kształt bajaderek, i innych kulek mocy. Deser przygotowany jest w banalny sposób
vaniliowoczekoladowawyśmiała mnie. A ten sernik naprawdę był smaczny, tylko niski! Wspaniałe było to, że pozwalała mi modyfikować swoje przepisy i nie nakrzyczała kiedy zrobiłam coś po swojemu. Przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą zawsze konsultowała ze mną menu i dzieliła dania do przygotowania między nas dwie pomimo, że miałam może 10 lat. I zawsze powtarzała mi, że najmocniej na świecie cieszy
Mango Papaja