zostały ujęte w 8 rozdziałach : zupy, staropolskie potrawy na postne dania i nie tylko, jarzyny, surówki i sałatki, dania codzienne, ryby, drób i inne mięsa, święta Wielkanocne, Boże Narodzenie. Zaprezentowane pyszności opatrzono apetycznym zdjęciami, a produkty potrzebne do wykonania konkretnego dania są łatwo dostępne i znajdziemy je praktycznie w każdym sklepie. Książka jest bardzo ładnie wydana oraz oprócz
Di gotujemigdałów 200 g cukru 2 – 3 gorzkie migdały 4 białka + dodatkowo 1 białko 2 łyżki wytrawnej Madeiry Opłatki (przyznaję bez bicia – użyłam tych, które mi zostały po Bożym Narodzeniu) Powidła śliwkowe Połówki migdałów do ozdoby Garść niesolonych pistacji Przygotowanie: Migdały blanszujemy na suchej patelni na złoto. Do misy robota kuchennego lub makutry wsypujemy podprażone migdały oraz cukier i ucieramy
Kate's Kitchenrodzice Zuli są lekarzami. Tego dowiedziałam się z wcześniejszej części, a o czym opowiada Zula i rozgniewany las ? Ta część zaczyna się bardzo przyjemnie, Zula wspomina okres Bożego Narodzenia, to wtedy obudziły ją głosy... kiedy zorientowała się że to głosy jej rodziców była ogromnie szczęśliwa. Mieli przylecieć dopiero na wakacje a tu taka niespodzianka. To były wspaniałe
Radość kipiąca uśmiechem.przepis kojarzyć się może ze świętami Bożego Narodzenia, bo grzybki smakują coś jak śledzie. Jednak są tak smaczne, że proponuję robić je nie tylko na święta ale i bez większej okazji :) Składniki na 4 porcje: 500 g boczniaków 2 łyżki oleju roślinnego, takiego jak do smażenia sól Zalewa: ¼ szklanki oleju z pierwszego tłoczenia, rzepakowego lub lnianego ( uważać
Proste Potrawydeszcz, aby wiosną i latem szczodrze zraszał obsiane pola. W Encyklopedii staropolskiej Zygmunt Gloger relacjonuje zwyczaje XIX-wiecznego ludu mazowieckiego, który: „(…) odróżnia dyngus od śmingusu. Chłopcy wiejscy na Boże Narodzenie chodzą po kolędzie, a na Wielkanoc po dyngusie, śpiewając pieśni odpowiednie tym świętom i zbierając do kobiałki, co im dadzą po domach. Śmigusem zaś nazywają mazurzy oblewanie dziewcząt
Kate's KitchenJeżeli o smaki chodzi, to Wielkanoc wolę o niebo bardziej niż Boże Narodzenie. A to wszystko przez jajka! Uwielbiam je w każdej postaci, więc te święta to jedna z lepszych smakowo rzeczy na świecie. Na stole królują zawsze te nadziewane różnymi pastami i kremami. Dzisiaj Read More Artykuł Jajka faszerowane miętową pastą z awokado i pestek dyni pochodzi
FlymetothespoonByła świąteczna tarta z grzybami na Boże Narodzenie a teraz pomysł na tartę na Wielkanoc. Jako farsz oczywiście wielkanocne smakołyki czyli biała kiełbasa i jajka z dodatkiem chrzanu. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko farsz 2 sparzone białe kiełbaski 2 ugotowane jajka 6 kopiastych łyżek śmietany
Monia miesza i gotujezbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie i na Wielkanoc! Zobacz przepis Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęś piecze się długo
Niedzielny kucharzzimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tatarski – przepis domowy czy sos sklepowy? Sos tatarski można oczywiście kupić już gotowy, w słoiczku, w prawie każdym sklepie
Kulinarne Przebojekruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Mogliście już poznać je w kilku odsłonach! Z kruchych ciasteczek robiłam np. domowe markizy , dynie na Halloween, bałwanki na Boże Narodzenie, czy pady Xbox na Dzień Chłopaka :) Możliwości jest naprawdę dużo. Proste ciasteczka czekoladowe są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu
CiastkozercyKlasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć […] Artykuł Staropolska postna zupa
Wiszniówkaskorupkach to punkt obowiązkowy na wielu polskich stołach. Rodzinny świąteczny obiad Potrawy Wielkanocne w Polsce nie są aż tak silnie zróżnicowane regionalnie, jak to ma miejsce w przypadku Świąt Bożego Narodzenia. Tutaj panuje większy konserwatyzm i uniwersalność kuchni, nadal jednak różne części naszego kraju szczycą się własnymi odsłonami tych samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym poście
Kulinarne Przebojeproste i niewymagające, różni się w zależności od okoliczności, na jakie się je przygotowuje, zasobności domowej spiżarni i lokalnych tradycji, które pozwoliły zachować dawne smaki. Na Wigilię i Boże Narodzenie gotowano kapustę z grzybami, albo z grochem. Na co dzień do kapusty dodawano głównie smażoną cebulę, czasem też fasolę lub groch. Na północy Podkarpacia podsypywano ją również garścią
Trzeci talerzPaszteciki zazwyczaj kojarzone są z Bożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak
Zrób to smacznieczas, w którym przygotowują się oni duchowo do godnego obchodzenia świąt wielkanocnych. Czyli, jakby nie było, najważniejszego święta chrześcijańskiego. Znacznie ważniejszego, z czego niektórzy nie zdają sobie sprawy, od Bożego Narodzenia. W końcu przecież to święto stanowi fundament Kościoła i chrześcijaństwa w ogóle. Stąd też nazwa Wielki Post. „Wielki” żeby nadać mu rangę, żeby pokazać, że to nie jakiś
Marder&Marder Manufacture