naprawdę krótszy dzień, ciemno i szaro za oknem robi się znacznie wcześniej. W tym czasie absolutnie zawsze mam w domu świece i lampeczki. W ubiegłym roku na Boże Narodzenie kupiłam zestaw trzech świeczników z czarnej stali i do dzisiaj używamy ich najczęściej. Pasują jako dekoracja, na stolikach kawowych, a kiedy przychodzi potrzeba lądują na stole i pełnią tutaj
SMYKWKUCHNIPiernik staropolski- najlepszy piernik na Boże Narodzenie. Samo ciasto należy wymieszać 5-6 tygodni przed świętami, a następnie musi ono leżakować w lodówce przynajmniej 4 tygodnie. Upiec placki należy tydzień przed świętami (ale o tym będzie osobny post). Z tego samego ciasta można też wykrawać ciasteczka. Przepis na to ciasto mam już kilka lat i z niego piekę
Zrób to smaczniemyślą o prawdziwych kobietach perfumy Dolce Gabbana l’Imperatrice to doskonały prezent bez względu na okazję. Idealnie sprawdzi się jako drobny podarunek pod choinkę z okazji Świąt Bożego Narodzenia, jako prezent urodzinowy, czy też upominek bez specjalnej okazji, którym chcemy pokazać siłę naszego uczucia do wybranki. Sam perfum również przeznaczony jest na wiele okazji. Idealnie sprawdzi się podczas wyjścia
Słodkie okruszkiUwielbiam ten czas. Z tym, że wcale to nie jest tak, że nie mogę doczekać się Świąt. Właśnie w tym wszystkim kocham ten moment poprzedzający samą Wigilię i Boże Narodzenie. Cały grudzień. Tę drogę do. Wczoraj z potrzeby urodził się nowy pomysł. Nowe pomysły rodzą się najczęściej wtedy kiedy w domu są braki. Na przykład brak jajek
Mango Papajarobiliście, to bardzo Was do tego zachęcam. Ja po raz pierwszy, robiłam w zeszłym roku i byłam nim zachwycona. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie :) Piernik jest przepyszny, a do tego robimy go wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami
Agusiowe smakołykiZanim się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję zrobić pachnące piernikiem i pomarańczami muffinki w kształcie choinek. To propozycja zarówno dla małych jak i trochę większych, bo babeczki w takiej świątecznej wersji posmakują każdemu.Można je zrobić także na same święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach. Przy
Bon appetit mon amienajlepszy piernik jaki jadłam.Niesamowicie miękki i pyszny.Przepis mojej siostry Magdy,wielokrotnie sprawdzony w mojej rodzinie.Idealny na Boże Narodzenie i nie tylko-polecam gorąco
Swojskie jedzonkoŚwięto Wszystkich Zmarłych już za nami, a ani się obejrzymy będziemy mieć już Boże Narodzenie i będziemy spędzać czas z bliskimi przy tradycyjnie zastawionych stołach. Śledzie, kapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej
Bon appetit mon amieŚwięto Wszystkich Zmarłych już za nami, a ani się obejrzymy będziemy mieć już Boże Narodzenie i będziemy spędzać czas z bliskimi przy tradycyjnie zastawionych stołach. Śledzie, kapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej
Bon appetit mon amieURODZINOWY KONKURS Właśnie taki Kalendarz adwentowy trafi do kogoś z Was Zasady proste, więc nie zwlekajcie. Nagrodą jest: Słodki kalendarz adwentowy, który umili Ci czas oczekiwania na Boże Narodzenie . Każdego dnia możesz otworzyć przed sobą inny smak najlepszych pralin. Całość jest zapakowana w srebrny kartonik, który wprawia w świąteczny nastrój . Zestaw zawiera 24 bezalkoholowe czekoladki. DODATKOWO, KAŻDY OTRZYMA
Latosiowydomwspólnej przygody. Początek listopada to idealny czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski. To naprawdę nie jest trudne. Warto pomyśleć o pierniku już teraz, aby podczas świąt Bożego Narodzenia móc delektować się niezapomnianym smakiem tego ciasta. To co? Zaczynamy? Kolejne etapy przygotowania piernika znajdziesz tutaj: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/11/piernik-staropolski-wg-aleex.html
W mojej kuchnimęża Mimo, że historię bohaterów znacznie różnią się od siebie to łączy je wspólny mianownik przygotowania do świąt i wigilii. W zasadzie nikt z bohaterów nie czuje magii Bożego Narodzenia i nie chce dać się porwać świątecznym przygotowaniom. Czy zasiądą do wigilijnej wieczerzy? Tego Wam nie zdradzę, Napiszę tylko, że to bardzo przyjemna lektura z morałem, taka
Cynamonowe szczęściePolsce można kupić całkiem niezłe marynowane karczochy i dodawać je do sałatek, makaronu lub bezpośredmnio na grzanki. W Rzymie karczochy to tradycja, podaje się je nawet w Święta Bożego Narodzenia. W restauracjach zjecie karczochy duszone z przyprawami (karczochy po Rzymsku), smażone w głębokim oleju jakich miałam okazję próbować na przystawkę (po żydowsku) a czasem nawet gotowane z dodatkiem octu winnego
nietylkopasta.pl