skorupkach to punkt obowiązkowy na wielu polskich stołach. Rodzinny świąteczny obiad Potrawy Wielkanocne w Polsce nie są aż tak silnie zróżnicowane regionalnie, jak to ma miejsce w przypadku Świąt Bożego Narodzenia. Tutaj panuje większy konserwatyzm i uniwersalność kuchni, nadal jednak różne części naszego kraju szczycą się własnymi odsłonami tych samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym poście
Kulinarne Przebojeproste i niewymagające, różni się w zależności od okoliczności, na jakie się je przygotowuje, zasobności domowej spiżarni i lokalnych tradycji, które pozwoliły zachować dawne smaki. Na Wigilię i Boże Narodzenie gotowano kapustę z grzybami, albo z grochem. Na co dzień do kapusty dodawano głównie smażoną cebulę, czasem też fasolę lub groch. Na północy Podkarpacia podsypywano ją również garścią
Trzeci talerzPaszteciki zazwyczaj kojarzone są z Bożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak
Zrób to smacznieczas, w którym przygotowują się oni duchowo do godnego obchodzenia świąt wielkanocnych. Czyli, jakby nie było, najważniejszego święta chrześcijańskiego. Znacznie ważniejszego, z czego niektórzy nie zdają sobie sprawy, od Bożego Narodzenia. W końcu przecież to święto stanowi fundament Kościoła i chrześcijaństwa w ogóle. Stąd też nazwa Wielki Post. „Wielki” żeby nadać mu rangę, żeby pokazać, że to nie jakiś
Marder&Marder Manufactureniego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Jest on składnikiem makowców i innych ciast, a także kutii czy łazanek. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Wyróżniamy kilka rodzajów maku: mak niebieski, mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały. Właściwości lecznice
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowy milkshake Ten wpis jest niestety spóźniony. Otóż miał się ukazać 5 lutego, ponieważ był to Światowy Piernikowy koktajl z jabłkiem i bananem Tak to już po dawno po Bożym Narodzeniu, z którym zapach przypraw korzennych kojarzy się Koktajl truskawkowo orzechowy Truskawka i masło orzechowe to dobrana para. Słodko kwaśny smak truskawki z lekką orzechową nutą. .related-post{} .related-post
Przepisy na koktajle z blenderajuż po dawno po Bożym Narodzeniu, z którym zapach przypraw korzennych kojarzy się chyba każdemu. Jednak na koktajl o smaku piernika pora zawsze jest dobra. Propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy. Wykonanie tego koktajlu nie jest bardzo skomplikowane. Wystarczy 15 minut, blender, jabłko, banan i piernikowe masło orzechowe A jak mam zrobić piernikowy koktajl, jeżeli nie mam piernikowego
Przepisy na koktajle z blenderadodasz lodów truskawkowych to będzie pyszny shake truskawkowy. Zobacz także inne przepisy na koktajle z blendera Piernikowy koktajl z jabłkiem i bananem Tak to już po dawno po Bożym Narodzeniu, z którym zapach przypraw korzennych kojarzy się Koktajl bananowy z masłem orzechowym Dla każdego kto potrzebuje mocnej dawki energii na każdy poranek proponuję pyszny koktajl na bazie Koktajl kokosowy Kokos
Przepisy na koktajle z blenderachrupkim i zwykłym pieczywem, w naleśnikach czy gofrach, obowiązkowo polany dżemem. Zupełnie nie mój klimat. photo – NorwayinTurkey Lutefisk – Tradycyjna potrawa z dorsza serwowana najczęściej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Tylko dla ludzi o mocnych żółądkach. Jest to tzw. ryba mydlana. Aby ją przygotować musimy wysuszyć rybę, by następnie moczyć ją w ługu sodowym (silnie żrąca substancja). Po wyjęciu
Czynniki pierwszeszukam niebanalnych zestawień, które robią trochę zamieszania i uwodzą kubki smakowe. Kiedy na jesieni mój Tata zrywał do kartonów jabłka w naszym sadzie, to nie wierzyłam, że przetrwają do Bożego Narodzenia. Okazało się jednak, że trzymane w bardzo chłodnym miejscu poleżeć mogą baaaardzo długo <3 Jabłka bardzo starej odmiany – szara reneta – pochodzą z drzewa mającego ponad
Eat me! Fit me!Klasyczna, postna zupa grzybowa nabiera więcej treści, gdy podamy ją z pysznymi dodatkami, jakimi są domowe grzanki i lane kluseczki. Zupa grzybowa kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale uważam, że w przypadku tej zupy nie powinniśmy się ograniczać tylko do tej jednej okazji. Dzisiejszy początek Wielkiego Postu jest bardzo dobrym dniem, by znów przypomnieć […] Artykuł Staropolska postna zupa
WiszniówkaPierwsze, co przyszło mi do głowy po przeczytaniu tematu zadania („Zimowe śniadanie”), to zaśnieżone pola, święta Bożego Narodzenia i moja Prababcia. Zdecydowałam więc od razu, że wspomniane zimowe śniadanie musi być sycące i na ciepło, z dodatkiem składników kojarzących się z tym szczególnym, świątecznym czasem. Ponieważ moja Prababcia codziennie jadła kaszę manną na mleku, zdecydowałam się właśnie na nią. Wśród
SandraFrej.comDawno nic nie piekłam na słodko, o ile pamiętam od Bożego Narodzenia. Wczoraj przygotowałam pyszną babkę marmurkową, na oliwie z oliwek, z polewą czekoladową. Podałam ją z płatkami kokosowymi, które idealnie komponują się z czekoladą i ciastem. Babka marmurkowa na oliwie z oliwek to jest coś! Wilgotna i pięknie pachnąca w całym domu. Ten przepis jest prosty
Moja smaczna kuchnia