suszone prawdziwki, które tak namiętnie zbierałam przez całą jesień. Gotuję bigos w dużej porcji. Po pierwsze praktycznie jemy bigos raz do roku na święta, więc musi starczyć na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Po drugie gotowanie bigosu to czasochłonne przedsięwzięcie, więc kto by się bawił z małymi porcjami. Tak więc aby zadość tradycji ugotowałam niemalże 8 litrów bigosu
codojedzeniaZnana i lubiana babka łaciata w świątecznej odsłonie. Jej smak idealnie umili i wprowadzi nas w ten magiczny czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka olejku pomarańczowego Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić
Ciastka - domowe słodkościkonkursu znajdziecie w załączniku - wystarczy kliknąć, aby otworzyć. Chcecie zerknąć jak wyglądają warsztaty w AKW? Zapraszam do relacji: 👉 Ser i wino 👉 Pizza i focaccia 👉 Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech
Codzienna kuchnia niecodziennaNajbardziej lubimy Boże Narodzenie za tę świąteczną atmosferę, tradycje i dekoracje. A te dekoracje, które możemy przygotować sami cieszą najbardziej. A gdy są wykonane z materiałów naturalnych - to już w ogóle super! Prezentujemy krótką instrukcję na wykonanie własnoręcznie prostych acz efektownych ozdób wykonanych z szyszek modrzewiowych. Szyszki z modrzewia to wdzięczny materiał do pracy rękodzielnika, gdyż szyszki
dobra gospodyni dom wesołym czyniBardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole. Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy
Kuchcik gotujebardzo je lubi. Dlatego, postanowiłam je urozmaicić, żeby zawsze nie były takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że też są pyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta i nie da rady wszystkiego przejeść. Przepis na tradycyjne kokosanki
Agusiowe smakołykiBoże Narodzenie to czas spotkań w rodzinnym gronie, ale także idealny moment aby spotkać się ze znajomymi czy zorganizować wigilijną kolację. Tak więc my redakcja magazynu Aromat jak co roku na początku grudnia tradycyjnie spotykamy się by świętować kolejny rok wspólnie wydanych numerów! Przy okazji zapraszam na najnowszy zimowy numer Aromatu! W tym roku gospodarzem naszego spotkania była
Życie zaczyna się w kuchniWieprzowina po seczuańsku Zapraszam was dzisiaj na danie kuchni chińskiej, bo nie samymi tradycyjnymi, polskimi, świątecznymi potrawami człowiek (bloger) żyje przed Bożym Narodzeniem Jeśli lubicie kuchnię chińską i charakterystyczne dla niej smaki, koniecznie wypróbujcie tez przepis, jak również przepisy na kurczaka po seczuańsku, kaczkę po seczuańsku czy wołowinę po seczuańsku. Mięso przyrządza się z sosem sojowym i pędami bambusa, cebulką
Dorota Smakujeświatła obchodzone 13 grudnia, czyli w dzień św. Łucji z Syrakuz. Tego dnia Szwedzi obdarowują się tymi niezbyt słodkimi maleństwami. Kiedyś w Polsce tego dnia rozpoczynano przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na te bułeczki wypatrzyłam kilka lat temu na stronie ambasady Szwecji. Niżej podaję składniki w ilościach zmniejszonych do połowy. Składniki (na ok. 30 bułeczek): Ciasto 600 g mąki
Weekendy w domu i ogrodziejajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj
Niedzielny kucharzŚledzie to obok karpia najpopularniejsze ryby, których nie może zabraknąć w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mój mąż uwielbia te ryby i dlatego przyrządzam je czasami bez okazji. Dzisiaj był taki dzień. Takie śledzie robiłam pierwszy raz, aby wypróbować przepis przed świętami i na pewno pojawią się one u mnie na stole wigilijnym Polecam również śledzie w miodzie
Danka Pichciprosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych jabłek 100g suszonych gruszek 50g suszonych moreli 50g rodzynek 3 goździki kawałek kory cynamonowej skórka otarta z jednej pomarańczy
Danka PichciZbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli
Danka Pichciryby sięgamy najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, chociaż powinniśmy się nimi zajadać bez specjalnej okazji. Na święta oprócz karpi i śledzi przygotowujemy też inne ryby smażone, duszone czy zapiekane i z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj proponuję filety rybne w pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci