boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:22/99)

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 199

paski dowolnej długości i szerokości. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, również dowolnej wielkości. Opłukane winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Polać sosem. Na końcu dodać kawałki piersi z kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym,  chrupiącym pieczywem(...)łyżeczka płynnego miodu Wszystkie składniki razem połączyć do uzyskania jednolitego sosu. Proporcje podałam orientacyjnie, dobierzcie swój smak i jego intensywność. Ważne, żeby oliwa była dobrej jakości. W ostateczności użyjcie oleju, ale niech on też będzie wysokiego gatunku. Winogrona bardzo smacznie komponują się z kurczakiem i boczkiem, nadając im wyrazistości i lekkości. Dodajecie winogrona do sałatek? lubicie takie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tagliatelle z kurkami i boczkiem 189

mowa jest przepyszny w swej prostocie - do samodzielnego przyrządzenia chyba łatwiejszego makaronu nie ma. Te długie wstęgi tak cudownie otulają się sosem. Żaden inny nie zastąpi mi już tego jedynego... Sezon na kurki trwa a boczek i śmietankę mamy pod ręką zawsze - danie którym dziś was poczęstuje to prawdziwa bomba kaloryczna ale warte jest tego grzechu obżarstwa. A cud jego(...)przedstawia się w jego prostocie -najprostszy makaron i prosty sos - jestem w niebie... Tagliatelle w sosie kurkowo-boczkowym Składniki: makaron - u mnie tagliatelle garść świeżych liści szpinaku (można pominąć) ok 250 ml śmietanki 30% boczek pokrojony w kostkę - dałam jedną garstkę 2 garści kurek 2 ząbki czosnku kilka listków świeżego tymianku Do dzieła!!! Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji

sierotka maRysia w kuchni
Pierożki tortellini w śmietanowym sosie z boczkiem i brokułami 160

obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na tłuszczu wytopionym z boczku. Wlać słodką śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą do smaku. Tak przygotowanym sosem polać tortellini. Na górze ułożyć chrupkie kawałki boczku i ugotowanego brokuła. Posypać ostrą papryką -  użyłam mielonych płatków chili. Taki obiad przygotowuje się w iście ekspresowym tempie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 170

ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi  0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi(...)gołąbki.  Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C.  Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego

Niezły Młynek
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 139

puszki kukurydzy 70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku ser żółty koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek i oliwki również kroimy w plasterki(...)bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.   3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera. 4. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti carbonara 208

sera, 2 cebule, natka pietruszki.   Przygotowanie:      Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy oleju! Olej powoduje, że sos będzie spływał po makaronie, zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną

Aga w kuchni
Obiad w 10 minut 304

przepis. Nie dość, że ekspresowy to jeszcze pyszny- czego chcieć więcej? Składniki: makaron parpadelle 100 g boczku delikatnie wędzonego 1 czerwona cebulka 50 g ulubionego tartego sera 50 g sera grana padano (świeżo startego) 200 ml śmietany 30% 150 ml wody Sos(...)cztery sery z bazylią (Winiary) świeża bazylia kilka suszonych pomidorów z oliwy chilli suszona sól morska Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy sos rozrobiony w wodzie z dodatkiem śmietany i gotujemy ok. 1-2 minut. Dodajemy starte sery ( zostawiając odrobinę do posypania gotowego dania) i pokrojone suszone pomidory

Wielki apetyt
Kanapki z piekarnika 172

jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey )   W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach).  Na dwóch kromkach kolejno ułożyć(...)warstwami): boczek, jajko, pieczarki, starty ser. Kanapki przykryć pozostałymi kromkami i zawinąć (pojedynczo) w folię aluminiową. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco z ulubionym sosem.  (*) Możecie wbić 1 jajko na 1 kanapkę. Moje kromki były niewielkie, więc całe jajko by wypłynęło. Delikatnie podzieliłam je na dwie kanapki. (**) W kromkach można wyciąć otwory, które należy

Di gotuje
Obiad. Makaron. Spaghetti a'la carbonara 2435

słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej

Smaczna Pyza
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 181

Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego.  Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula sól, pieprz(...)sosem serowym.  Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.  Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SPAGHETTI BOLOGNESE Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ 154

Spaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać do sosu marchew i seler. Ponadto przysmażyć kawałki boczku i wlać dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina. Tak wiem...ale to jest mój blog i moja wersja dania ;-) Trochę zmodyfikowałam ten włoski sos do spaghetti. Mimo

potrawyregionalne
Fusilli z ragu alla bolognese 193

pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny(...)moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, posiekać drobno cebulę i czosnek. Boczek należy także drobno pokroić w cieniutką kostkę oraz zmiksować pomidory z puszki. Na patelni z przykrywką należy rozgrzać

Z Kuchni Do Kuchni
ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI 280

klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :)) Składniki: 6 średniej grubości plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek) kilka paseczków boczku wędzonego pieprz sól musztarda grillowa ziele angielskie liść laurowy przyprawa do karkówki czosnek granulowany olej Wykonanie:  Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi(...)boczku, kawałek ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos

Walijskie Pichcenie
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa 217

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz

VioletoweKucharzenie
Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami 161

grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie.   Składniki: – 250 g czarnego makaronu (z sepią) – 200 g grzybów (najlepiej świeżych) – 1 cebula – 100 g boczku wędzonego(...)śmietany 30% – sól, pieprz, szczypior Wykonanie: Makaron zagotować w lekko osolonej wodzie (tym razem nie dodajemy oliwy, bo sprawia, że sos nie oblepi nitek makaronu). Cebulę drobno kroimy, podobnie jak boczek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy cebulę – lekko podsmażamy (musi się delikatnie zeszklić). Dodajemy boczek i jeszcze chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Teraz

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania