Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles 373wszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące dni. Polecam! Scroll down
karmelowy
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 470otrzewnej nie miałam. No dobra. Szczerze mówiąc nawet zbyt jej nie poszukiwałam, ale za to zamknęłam pieczeń plasterkami boczku. Taką wersję Wam bardzo polecam. Pieczeń jest smaczna na ciepło i na zimno, a doskonałym uzupełnieniem może być odpowiednio sos pieczeniowy lub chranowy. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (może być już zmielone, ale nie z paczki) 1 polędwiczka , nieco dłuższa(...)czasie mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego
Pełny talerz
Czerwona fasolka na kwasno 224What Katie ate". Czerwona fasolka na kwasno oliwa 1 cebula, posiekana sól, pieprz 2 ząbki czosnku, przecisnięte 150 g chudego boczku pokrojonego w kostkę szczypta świeżych listków tymianku 2 puszki krojonych pomidorów szczypta płatków chili po 1 łyżce sosu barbecue, sosu worcestershire po łyżeczce musztardy Dijon i innej ulubionej 2 puszki czerwonej fasolki, odsączonej i opłukanej do podania grzanki(...)lekko ją solimy. Po 5 minutach dodajemy czosnek i dalej dusimy mieszając co i rusz. Na łyżeczce oliwy, na patelni podsmażamy boczek. Powinien stać się rumiany i chrupiący. Przekładamy go do rondla z cebulą. Dodajemy tymianek, pomidory, chili, sosy i musztardy. Dusimy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę i dusimy kolejne 10 min. Następnie dosmaczamy sola i pieprzem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza z sadzonym jajkiem 238minut i dopiero po takim czasie na sam środek wbić surowe jajko. Taka domowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: spód na pizzę kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić(...)Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę z puszki (bez zalewy), pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę), a na sam środek wbić surowe jajko, które delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko posypać startym żółtym serem (pomijająć
Ugotować
Jak obrać i ugotować szparagi 193delikatne w smaku, więc można się pobawić i eksperymentować Spróbujcie, jak jest sezon to warto. Postaram się wam pokazać trochę inne rozwiązania niż klasyczne szparagi w boczku czy zupy. Będzie klasyka w postaci sosu holenderskiego, ale też podkręcona. Dla wielbicieli grillowania – obtoczcie szparagi w oliwie, posólcie i oprószcie pieprzem i grillujcie, sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy czy innej karkówki
ladykitchen
Ruskie kotlety z sosiem pieczarkowym 235ziemniaków 400 g twarogu półtłustego 300g wędzonego boczku 2 jajka 1/3 szklanki mąki 2 duże cebule 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 350ml śmietanki 30% olej sól, pieprz 1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę(...)rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju
Szefowa kuchni
Grillowane zielone szparagi z boczkiem 206wędzonego boczku Przygotowanie : Szparagi sparzyć i troszkę posolić . Zwijać po 4-5 sztuk w plasterek boczku. Można posypać ulubionymi ziołami. Grillować 7-10 minut, aż boczek się zrumieni. Ja podaję z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Marty
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 238super alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno
Walijskie Pichcenie
Boczek chrupiący 5 smaków 265Niedawno trafiła na naszą półkę (czy raczej na mnóstwo półek) książka o kuchni karaibskiej „The Pepperpot Club„. Pięknie wydana i zilustrowana. I oczywiście z
slodkokwasnapl
Gulasz czeski zwyczajny 225myślom. Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na český guláš o byčajný pochodzi
Kuchnia Prezydentowej
Mini pizza z grzybami, boczkiem i porem 210Białą cześć pora pokroić w plastry i poddusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem
MarciochaKucharzy
Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 225bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko
Stare Gary
Kluski śląskie 236mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni, do zrumienienia. Polecam. Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotuje
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 210ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej i ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM
My Culinary Art
Makaron Farfalle z bobem i kremowym sosem – bez laktozy 217choć raz z sezonie nie zajada go przed telewizorem ? ;) Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad. Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 większe porcje ) * makaron kokardki – 250 g * bób – 200 g * dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g * cebula
Ostra na Słodko