boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:15/99)

Zielona leniwa zapiekanka z porami 120

odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza wiejska z boczkiem i ogórkiem kiszonym 217

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula 2-3 ogórki kiszone tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie(...)łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem. 6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Roszponka z jajkiem i skwarkami. 178

Lamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kurczakiem, czerwoną fasolką i ogórkiem 179

Pyszna i błyskawiczna sałatka, która posmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :)   Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku  puszka czerwonej fasoli(...)następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Spaghetti Carbonara - podwójnie czarna 159

Spaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość parmezanu i chrupkość boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbonara pochodzi z Neapolu, a nazwa pochodzi ponoć od czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak  nie dobór składników, a refleks kucharza(...)sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 100 przerośnietęgo boczku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczek z grilla 267

trwa sezon grillowy, dziś będzie rarytas który uwielbiamy czyli boczek w przepysznej marynacie. Składniki na marynatę do boczku: 6 łyżek o oleju rzepakowego  4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku pieprz biały mielony do smaku 1 łyżka(...)miodu płynnego   Dodatkowo: Boczek 10 plastrów Krok 1   Do miseczki wlewamy olej, miód płynny, sos sojowy, ocet balsamiczny. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce dodajemy do płynnych składników.wsypujemy zioła czyli tymianek,oregano i zioła prowansalskie, mieszamy i doprawiamy na końcu pieprzem mielonym. Krok 2 Marynatą nacieramy boczek i wkładamy go do pojemnika i wstawiamy do lodówki

Różowa kuchnia
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 111

chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie bardziej gęsty i co ważniejsze - chrzan sukcesywnie zacznie tracić swoją moc. Sos doprawiamy ewentualnie solą. Krok 2 - bekon Na patelnię do grillowania kładę plasterki boczku (można śmiało użyć zwykłej, teflonowej patleni), czekam aż tłuszcz się wytopi i mięso mocno się zrumieni. Sprężyste mięso zmieniło się w ten sposób(...)należy je włożyć do zimnej wody z lodem. Sprawimy, że proces ścinania białka i żółtka zatrzyma się. Krok 4 - jeść! Na koniec jakieś dodatki w postaci gęstego sosu chrzanowego, ciepłej bagietki, chrupiący boczek i kiełki soczewicy z pomidorkami koktajlowymi. Ale to tylko dodatki. Cały myk w tym rozpływającym się żółtku... Powyższy sposób ugotowania jajka w koszulce jest jednym ze sposobów

Right Behind The Kitchen
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 156

Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.  Cebulę obrać i pokroić

Nie tylko w kuchni
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 226

różny sposób na słodko i słono. W wersji na słono serce moje skradła wersja z roztopionym  serkiem brie wraz z chrupiącym boczkiem. Wersja na słodko z grilowanym ananasem i sosem karmelowym Wersja na słono z serkiem brie z chrupiącym boczkiem   SKŁADNIKI: pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni o średnicy 13 cm) 2 szklanki mąki(...)łyżeczki płaskie proszku do pieczenia szczypta soli  sos karmelowy  ( z tej porcji uzyskamy małą filiżankę karmelu) 4 łyżki cukru białego 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła  dodatki   ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki) serek brie  plastry boczku parzonego lub pancetty SPOSÓB WYKONANIA : pancakes - mąkę przesiewam

Basia w kuchni
Jajka w koszulkach w sosie meurette 127

tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka(...)ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką, podsmażony wcześniej boczek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, dodajemy listek laurowy, pół pęczka natki pietruszki w całości, bez krojenia, mieszamy i gotujemy aż wino się zredukuje i powstanie gęsty sos. Teraz robimy grzanki: bierzemy 4 kromki pieczywa tostowego i szklanką wycinamy okrągłe kształty

Marder&Marder Manufacture
Makaron Śmietanowo- Czosnkowy w Koszyczku z Boczku 246

Lubię makaron. Razem z dzieckiem uwielbiamy połączenia boczku, kremówki i czosnku. Tym razem postanowiłam upiec koszyczki z boczku, do którego włożyłam część makaronu z sosem śmietanowo- czosnkowym i pozostałą częścią obłożyć wokół. Ten obiad bardzo nam smakował.  Składniki na 2 osoby: 8 cienkich i długich plasterków boczku 1/3 opakowania Fetticionne Czanieckie Makarony 150 ml śmietanki kremówki 30% 2 żółtka(...)niej czosnek, do którego włożyłam ugotowany makaron, wlałam kremówkę z serem i wszystko razem wymieszałam szybko, chwilkę podgrzewając. Z piekarnika wyciągnęłam koszyczki z boczku, które położyłam na talerzach, do koszyczków włożyłam część makaronu z sosem, pozostałą część ułożyłam wokół koszyczków. Całość posypałam listkami świeżego tymianku. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka ziemniaczana 246

Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. ( źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego aromatu. Podaję ją z sosem jogurtowo-czosnkowo-ogórkowym, trochę przypominającym greckie tzatziki. Składniki: 2 kg ziemniaków 200g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, podsmażony boczek z cebulą, zmiażdżone ząbki czosnku i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.   Sos: Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety ziemniaczano ryżowe 169

stron. Kotlety dosmażamy przez chwilę pod przykryciem. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty

mojewypiekiinietylko
Boczek pieczony 192

przykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni C.- folię zdjęłam. W trakcie pieczenia polałam mięso po wierzchu dwukrotnie wytworzonym sosem. Pierwszy raz przyrządziłam boczek z goździkami i muszę powiedzieć, że zapach goździków w tym mięsie bardzo nam pasował :) Żeby pieczeń była soczysta i smaczna mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę

Proste Potrawy
Pomysł na obiad 2 178

Kolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się(...)udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście

NiePieprz.pl

Proponowane wyszukiwania