zrobicie ją całą w przeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie! Nastawcie piekarnik(...)minuty wkładamy pizzę bezpośrednio pod górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje
Karo in the Kitchentaki oto sposób przygotowane ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań. 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Oliwa z oliwek 200 g boczku wędzonego Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi
VioletoweKucharzenieMakaron ze szpinakiem, boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowo - serowym . . . to szybki przepis na pożywny obiadek. To mój sprawdzony sposób na smaczne danie, kiedy nie mam pomysłu na nic innego :) Danie przygotowane z łatwo dostępnych i niedrogich składników. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu wstęgi (400g) opakowanie mrożonego szpinaku (może być świeży) śmietanka 12% - ok. 300ml(...)dente) - odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron kroimy boczek w paski, cebulę w kostkę i pieczarki w plastry - podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy przygotowany szpinak i czosnek pokrojony w cienkie plasterki - całość mieszamy. Wlewamy śmietankę i 2 serki topione - mieszamy i dusimy do momentu rozpuszczenia serka. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Gotowy makaron nakładamy na talerz
Alutka-Gotujejajkach! Najlepiej też wykorzystać boczek guanciale albo pancettę, ale jeśli nie macie ich pod ręką w zupełności wystarczy zwykły surowy wędzony boczek (im chudszy, tym lepszy). A więc uwaga – makaron z sosem carbonara zabiera Was prosto do Włoch! Składniki: 300-400g makaronu penne rigate Lubella 180 g boczku pokrojonego w drobną kostkę (guanciale, pancetta lub boczek surowy wędzony(...)Ugotowany, gorący makaron dodać do wcześniej przygotowanych jajek z boczkiem wraz z 2-3 łyżkami wody z makaronu u dobrze wymieszać. Porcjami dodawać parmezan i mieszać, żeby ser się stopił i „obtaczał” makaron. Dodać resztę wody z makaronu i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Makaron z sosem carbonara podawać natychmiast, na gorąco posypany siekaną natką pietruszki
Pociąg Do Kuchnidanie zawdzięczam Rachel Khoo. Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem mąki zdjęć z patelni boczek i cebulę. I faktycznie, jeśli zależy Wam na aksamitnym sosie bez niespodzianek, tak powinniście zrobić. Tyle, że ja wychodzę z założenia (niczym Joey Tribbiani z "Przyjaciół"), że cebula - dobra, boczek - jeszcze lepszy, więc po co wyrzucać(...)Podsmażyć na gorącej oliwie do zrumienienia i odłożyć na papierowy ręcznik. Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki i dusić 15 minut. Po 10 minutach dodać korniszona i kapary. Podawać z ugotowanym makaronem. Można
W kuchni wieczoremZrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy robiła(...)porcje): – 600 g udźca wołowego, możecie też znaleźć w sklepach mięsnych kawałek wołowiny określony jako zrazowa – 2 ogórki kiszone – 1 biała cebula – 150 g boczku chudego lub wędzonki – 1 kromka chleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku
Pociąg Do Kuchnidodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki. Składniki: 800g mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 3 jajka 2 cebula (z tego 1 do sosu) sól pieprz 20 dag boczku wędzonego 1 czerwona papryka 50 dkg pieczarek łyżeczka musztardy śmietana 18% (ilość wg uznania) koperek olej do smażenia Wykonanie: Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną(...)mielona kładziemy boczek i paprykę. Zawijamy ciasno w rulon. Ruloniki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy 1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze
Walijskie Pichcenieodrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko na sos z gorgonzoli. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 20 dag boczku 1 cebula 2-3 ogórki kiszone tarty żółty ser Sposób przygotowania: 1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju. 2. Ogórki kiszone dowolnie(...)łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem. 6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniLamb's lettuce with egg. Składniki. 150-200g roszponki 2 cebule 100g boczku 2 jajka na twardo Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka aceto balsamico di Modena 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwki sól, pieprz Wykonanie. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem. Boczek pokroić w drobną kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna i błyskawiczna sałatka, która posmakuje każdemu. Wystarczy usmażyć mięsko i boczek, dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i fasolkę, wymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :) Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli(...)następnie na plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę odsączyć z zalewy na sitku. Kapustę pokroić na paski. Przygotować dużą miskę. Umieścić w niej kapustę, mięso, boczek, fasolę, cebulę i ogórki. Wymieszać. Podawać polane wybranym sosem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSpaghetti Carbonara to danie stanowiące kwintesencję Włoch, pełne aromatów i posiadające kilka tekstur. Kremowa konsystencja sosu, chropowatość parmezanu i chrupkość boczku z dymnym posmakiem wzajemnie się uzupełniają i tworzą spójną całość. Sama Carbonara pochodzi z Neapolu, a nazwa pochodzi ponoć od czarnego pieprzu, bez którego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak nie dobór składników, a refleks kucharza(...)sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml śmietany kremówki 1 jajko 100 przerośnietęgo boczku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie bardziej gęsty i co ważniejsze - chrzan sukcesywnie zacznie tracić swoją moc. Sos doprawiamy ewentualnie solą. Krok 2 - bekon Na patelnię do grillowania kładę plasterki boczku (można śmiało użyć zwykłej, teflonowej patleni), czekam aż tłuszcz się wytopi i mięso mocno się zrumieni. Sprężyste mięso zmieniło się w ten sposób(...)należy je włożyć do zimnej wody z lodem. Sprawimy, że proces ścinania białka i żółtka zatrzyma się. Krok 4 - jeść! Na koniec jakieś dodatki w postaci gęstego sosu chrzanowego, ciepłej bagietki, chrupiący boczek i kiełki soczewicy z pomidorkami koktajlowymi. Ale to tylko dodatki. Cały myk w tym rozpływającym się żółtku... Powyższy sposób ugotowania jajka w koszulce jest jednym ze sposobów
Right Behind The KitchenDzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać i pokroić
Nie tylko w kuchniróżny sposób na słodko i słono. W wersji na słono serce moje skradła wersja z roztopionym serkiem brie wraz z chrupiącym boczkiem. Wersja na słodko z grilowanym ananasem i sosem karmelowym Wersja na słono z serkiem brie z chrupiącym boczkiem SKŁADNIKI: pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni o średnicy 13 cm) 2 szklanki mąki(...)łyżeczki płaskie proszku do pieczenia szczypta soli sos karmelowy ( z tej porcji uzyskamy małą filiżankę karmelu) 4 łyżki cukru białego 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła dodatki ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki) serek brie plastry boczku parzonego lub pancetty SPOSÓB WYKONANIA : pancakes - mąkę przesiewam
Basia w kuchni