trochę po mojemu. W Anglii dodaje się jeszcze pomidory, bekon i np. pieczywo w postaci tostów. Składniki: /dla 2 osób/ 4 frankfurterki 2 pieczarki puszka fasolki w sosie pomidorowym 2 jajka boczek lub bekon sól, pieprz Wykonanie: Frankfurterki ponacinać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki, kiełbaski i plastry boczku podsmażyć na patelni. Fasolkę podgrzać w rondelku
Pasja Smakugłowy, że można go zrobić samemu! :-) Kiedy już przyszedł ten dzień, już nigdy później nie sięgnęłam po gotową, bo ta jest o niebo lepsza! Kremowy, pyszny sos z serem i boczkiem, który dokładnie pokrywa makaron. Poezja :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćczerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès
królestwo garówsmaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki 18% 100 g serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, ostra papryka oliwa z oliwek lub olej(...)wsypujemy proszek Winiary - zamieszać do momentu rozpuszczenia grudek. Dodajemy serek topiony i pokrojoną w kostkę mozarellę, mieszamy dolewając resztę śmietanki. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu i dodajemy do garnka z boczkiem i pieczarkami. Teraz wszystko należy razem wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić. Podgrzewać na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron al dente
Alutka-Gotujerównież przyrządzone na grillu. Składniki: (na 1- 2 porcje) szparagi zielone- po 4-5 sztuk na osobę. Ja użyłam 4 sztuk plastry boczku- po 1 plaster na 1 szparag zielony; użyłam 4 plastry na 4 sztuki szparagów Sos holenderski z przepisu poniżej: (po przepis kliknij w banerek) Przygotowanie: 1. Szparagi umyć i osuszyć 2. Zawijać boczek naokoło szparagów po linii(...)całe szparagi były owinięte boczkiem Piec: W temperaturze 180-200 stopni przez 15-25 minut, w połowie pieczenia przewracamy szparagi na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podajemy na ciepło z sosem holenderskim. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyczosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa, aby stworzyć aromatyczne mięso. SKŁADNIKI : boczek surowy bez skóry ok 1 kg paprykę słodką ok 1 łyżeczki jeśli lubimy możemy też posypać ostrą sól morska pieprz świeżo zmielony(...)łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek - po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni - co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz 3-4 razy podczas pieczenia smarujemy mięso wodą Tak pieczemy ok 2,5godziny lub dłużej
Basia w kuchniChoć średnio przepadam za ziemniakami, babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule(...)ząbki czosnku 3 łyżki kaszy mannej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki słodkiej papryki Sos koperkowy: 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku 300ml jogurtu greckiego sól, pieprz 1. Cebulę, boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę
Szefowa kuchniKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka, pyszne kieszonki z piersi kurczaka nadziewane wędzonym boczkiem i oscypkiem właśnie. Do tego aromatyczny sos z gruszek i suszonych śliwek z dodatkiem kolendry i goździków. Prawdziwe jesienne danie. Polecam! Składniki: - warkocz oscypkowy -pierś z kurczaka 2szt - boczek wędzony - 3 dojrzałe gruszki - 12 suszonych śliwek - kolendra - goździki - masło i oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIZrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja! Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu Pierś rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem(...)papryką. Ułożyłam na niej plasterki wędzonego boczku i korniszona. Zawinęłam i spięłam wykałaczkami. Na wierzch posypałam jeszcze przyprawy. Smażyłam roladki na oleju,na złoty kolor. Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej gruszki. W małym garnuszku roztopiłam kawałek sera rokpol. Przyprawiłam go przyprawami. Gdy przestygł-polałam sosem gruszkę. Można rozkruszyć również orzechy, podprażyć na patelni i posypać na wierzch
potrawyregionalneodporność, zapobiega i hamuje rozwój bakterii i organizmów zakaźnych. ( źródło ) Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku (u mnie z ogródka) 20 dag boczku wędzonego (plastry) 1 serek z niebieską pleśnią 1 gruszka kilka pomidorków koktajlowych kilka listków stewii gotowy sos balsamiczny albo na bazie miodu i musztardy Szpinak myjemy(...)suszymy. Boczek smażymy (bez dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny ale sałatka dobrze smakuje z sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu. Smacznego! moja stewia Możesz zamówić stewię tutaj: http://www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) sól, pieprz Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 300 ml wody(...)omieszkam w przyszłości zamieścić. Kroimy boczek w kosteczkę. Wrzucamy go następnie na patelnię i smażymy. Gdy jest chrupiący ściągamy z patelni. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Na tej samej patelni przygotujemy sos beszamelowy więc nie musimy jej nawet myć. Będzie dodatkowy smaczek w sosie. Wrzucamy na patelnię masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie
Pyza i SurówkaSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 400 g makaronu razowego penne(...)osolonej wodzie przez ok. 9 min. Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min. Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy
kulinarnyJasię, że miasteczko zostało niemal "skolonizowane" przez Amerykanów. Ta komercja ma niewątpliwie duży wpływ na życie codzienne mieszkańców oraz lokalną kuchnię. W menu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi(...)dodać p osiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej śmietanki. Napełnić koszyczki z boczku. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem, przybrać marchewką i cebulą. Podawać z puree w koszyczkach z boczku. Migawki z Gwatemali Tikal Uaxactun Wulkan Pacaya Antique Gwatemala Jezioro Peten
SzczyptaSmaQposiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy). Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił
Obiad za dychęugotowana pokrojona w talarki kilka liści szczawiu im więcej tym lepiej pieczarki uduszone na maśle z cebulką i pieprzem 3 plastry boczku wysmażonego na delikatne skwarki laseczka kabanosów lub dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę i wysmażonej delikatnie sos pomidorowy tzw.passato di pomodoro lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego świeża bazylia olio extravergine d'oliva Goccia d'Oro czosnek i peperoncino parmezan(...)kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy zmieszany z ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy
Z Kuchni Do Kuchni